Nin

Милан Ћулибрк

Хулигани и отац на службеном путу

-

Срђан Драгојевић вероватно није ни слутио да ће неко шест година касније, и то на стадиону фудбалског тима за који навија, направити својеврсни римејк једног од његових филмова. Бруталну репризу сцена туче из Параде, прошле среде могли смо да гледамо уживо, током утакмице Партизана и Звезде. Но, док су ми Роко, Халил и Азем били чак симпатични, иако су на позив Лимуна дошли у Београд да се као обезбеђење геј параде поново бију са Србима и да приде још и добију паре за то, сумњам да је иком нормалном било симпатично што су, на позив неких других „ратних другара“, прошле недеље из истих разлога – да се за паре бију са Србима – у Београд дошли Анте Фирић и Дамир Товаровић. Двојицу Хрвата и ортаке из још неких земаља, „колеге“из београдско­г подземља позвале су да им помогну у борби за превласт. По једној верзији „ратни циљ“је освајање јужне трибине, а по другој тржишта дроге. Само сумњам да статус вође навијача доноси приход довољан да се за ангажман „пријатеља“са стране искешира 10.000 евра. Као држава за свако ново радно место страним компанијам­а.

Крађа ауторских права Драгојевић­у уследила је само четири дана након прве седнице Национално­г савета за спречавање негативних појава у спорту. Таман толико времена је било довољно да се грађани увере у искрену спремност државе да се обрачуна са насиљем у спорту. Савет ће се, обећао је председник тог тела и министар полиције Небојша Стефановић, бавити темама које „муче друштво у Србији, као што су насиље, допинг и намештене утакмице“. А чим су хулигани направили хаос, „кад јагањци утихну“Стефановић као да је у земљу пропао. Као „отац на службеном путу“. Пет дана - ни реч. Да се некоме случајно не замери.

Много је „бржи на обарачу“када се обрачунава са опозицијом. Ту већ нема проблем да политичком противнику прилепи етикету да је лопов, криминалац, тајкун, издајник, да спрема државни удар... Пошто, упркос томе, нико од прозваних није ухапшен и оптужен - мада неки мисле да има времена и за то, посебно пред изборе - он индиректно оптужује и самог себе. Јер, ако је тачно све што каже, а нико није ухапшен, министар је - неспособан, а ако тужилаштво и полиција не могу да нађу ниједан доказ који би поткрепио његове тешке речи, онда можда и не говори истину. Не знам шта је горе, мада већина грађана политичари­ма не верује ни када дарове носе.

Када би требало да се замери правим криминалци­ма, данима га нигде није било. Мада је и боље да ћути него да реагује као пре годину дана када је убијен Александар Станковић, Сале Мутави. И Стефановић и Александар Вучић су буквално најавили рат убицама вође „навијача“, као да им је био род рођени. Сви у државном врху су се правили - мутави, као да се не ради о човеку за кога су бројни медији писали да је нарко-дилер.

С обзиром на то да је пет дана мудро ћутао, све док се пре њега није огласио Вучић, можда за Стефановић­а последња крвава туча и не спада у немиле сцене. Или га је градоначел­ник Синиша Мали убедио да међу хулиганима има и странаца и да је то добро за раст прихода од туризма док не дођу Бугари на дочек Нове године. Није ми само јасно како се у његове речи да држава спрема одговор, јер „не жели да најважније вести из спорта буду насиље, допинг, намештене утакмице и слично“, уклапају насловне стране таблоида после меча: „Хаос режиран у Загребу и Подгорици - усташама паре дали у Топчидеру“, „Шта се крије иза хаоса на ЈНА - Хтели рат, иза свега стоје нарко-дилер, бивши шеф тајне полиције, бизнисмен и човек из самог врха МУП-а“, „Хаос наручио члан подземља – позадина сукоба је рат за трибину и послове са дрогом“...

Ако је ово био одговор државе на насиље у спорту, тешко нама. И потпредсед­ник ФСС Саво Милошевић јасно упозорава да су „хулигани очигледно јачи од државе“! Још јаснији су коментари на друштвеним мрежама. „Не, хулигани нису јачи, они су део система“. „Нису јачи, само раде за државу то што им се каже: пребијају, обезбеђују, убеђују, дилују, руше“. „Да би хулигани били јачи, прво би требало да постоји држава“.

Председник – државе, не Национално­г савета – Вучић поручује да је „те криминалце неко пустио с ланца“и да је „време да их неко и мало привеже“. Не вреди, ако се не привежу и они који су их пустили с ланца.

Министар полиције много је „бржи на обарачу“када се обрачунава са опозицијом, а када би требало да се замери хулиганима и правим криминалци­ма, пет дана га нема нигде. Мада је и боље да ћути него да реагује као ономад када је убијен Сале Мутави

 ??  ?? Главни уредник
Главни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia