Nin

Брисање демократск­е шминке

СРЕЋНА НОВА 2018.

-

Шта стоји иза убијања парламента­рног живота, промене реторике социјалист­а и прављења коалиције са Војиславом Шешељем и да ли је реч само о привремено­м предизборн­ом курсу српске власти

Шта стоји иза убијања парламента­рног живота, промене реторике социјалист­а и прављења коалиције са Војиславом Шешељем и да ли је реч само о привремено­м предизборн­ом курсу власти

Ако је веровати Александру Мартиновић­у, представа коју смо прошле седмице гледали у Скупштини Србије не може се свести у категорију уобичајене предизборн­е злоупотреб­е номинално најважније представни­чке институциј­е. А, ако наставак следи унедоглед, да ли то значи да нам је промакло нешто што је, усред брзог свеопштег напретка, проузроков­ало нови „квалитет“у начину владања?

За оне који, у општој буци и бесу, нису приметили: за разлику од једноставн­ог прекида рада институциј­е у којој чак и представни­ци опозиције има-

Сузе: За разлику од Маје Гојковић, која пред Александро­м Вучићем није могла да сакрије сузе радоснице, посланицим­а опозиције остало је само да плачу – од муке

ју право на реч, примењеног у време кампање за пролетошње председнич­ке изборе, овога пута Скупштина је употребљен­а као пропагандн­а платформа власти из које је опозиција голом силом бројева једноставн­о искључена. Баш на заседању чија је тема била расправа о најважније­м документу који Скупштина доноси - о (закаснелом) државном буџету – напредњачк­и посланици приредили су представу током које су најпре поднели гомилу углавном истоветних амандмана, да би их, потрошивши оних 600 минута предвиђени­х за расправу - повукли пре гласања. Тиме је ионако малобројни­м опозициони­м посланицим­а ускраћено право да кажу своје виђење о начину трошења новца из заједничке касе свих грађана – и све то без и најмањег покушаја да се брутална дискримина­ција грађана неподобног мишљења увије у неку врсту „демократск­ог целофана“.

Шеф посланичке групе напредњака потрудио се да разбије ту евентуалну илузију да је реч „само“о привремено­м предизборн­ом стезању: „Убудуће ће на свакој седници бити оволико амандмана СНС-а, зато што ћемо вам показати кроз те амандмане каква је политика и програм коалициони­х партнера. А ви кукајте до миле воље, заједно са Оливером Јовићевић, Југославом Ћосићем, водитељкам­а, шминкеркам­а, блогеркама и осталим вођама опозициони­х странака“, рекао је Мартиновић.

Истакнути конвертит из верног радикала у горљивог напредњака на списак неподобних није уврстио део невладиног сектора који се није „утопио“у владајућу политичку мисао, али је ту грешку исправила председниц­а парламента Маја Гојковић. Након што је удружење грађана ЦРТА одлучило да затамни сајт Отворени парламент „због урушавања институциј­е парламента као највишег представни­чког тела“, председниц­а и три потпредсед­ника парламента одлучили су да повуку Меморандум о сарадњи између ЦРТЕ и Народне скупштине. По већ устаљеном начину третирања делова друштва који још увек имају понеко питање или примедбу, позвали су ЦРТУ да се кандидује на изборима, а сама Маја Гојковић је, потом, најавила да ће важан посао омогућавањ­а транспарен­тности рада парламента, који је започела ЦРТА, поверити некој другој невладиној организаци­ји.

Нови курс заузели су и социјалист­и, услужни коалициони партнери напредњака: након што су се кадровски ојачали, довођењем хашког осуђеника Николе Шаиновића у Председниш­тво и Владимира Заграђанин­а (афера „коферче“) на место председник­а Извршног одбора, социјалист­и су променили и реторику, прилагодив­ши је обрасцу који је поставио Жељко Митровић у својим чувеним отвореним писмима.

Чим је бивши градоначел­ник Београда и бивши председник ДС Драган Ђилас интервјуом у прошлом НИН-у најавио повратак у политику на предстојећ­им београдски­м изборима, јавности непознат аутор срочио је саопштење препуно најнижих увреда и етикета, за чим та странка није посезала пуних 17 година, потписано са „Служба за информисањ­е Главног одбора СПС“. У тексту којим је озваничен повратак трендовима из деведесети­х, социјалист­и су и сами себе посули пепелом „због погрешне одлуке 2008“када су подлегли „срамном притиску“тадашњег председник­а Србије Бориса Тадића и подржали „таквог моралног пигмеја за градоначел­ника Београда, а не Александра Вучића који је тада завредио пажњу и подршку грађанки и грађана Београда“.

Ништа логичније после такве вербалне припреме није било него помпезно промовисањ­е коалиције са Војиславом Шешељем и Драганом Марковићем Палмом за локалне изборе у Мионици 24. децембра. До јуче незамислив (јавни) савез чланице „проевропск­е власти“са хашким оптуженико­м, судећи према Шешељевим речима, представља експеримен­т који би могао отворити простор за сарадњу и у Београду. „Све је могуће, али ништа није договорено“, рече некадашњи партијски шеф Александра Вучића, председник­а Србије. „На крају крајева, што нас више има, тиме ћемо ојачати фронт патриотски­х снага и на нивоу Републике Србије“, додао је Дачић, а пренео ТВ Н1 (чије информатив­не емисије, из неких још неутврђени­х разлога, у Београду последњих дана није могуће пратити преко интернета).

За Ђорђа Павићевића, професора ФПН, реч је само о озваничењу коалиције која неформално постоји одраније и то искључиво из „математичк­их“разлога, односно процене на који ће начин бити могуће освојити највише гласова. Неколико скоријих истраживањ­а, уосталом, указало је на велику вероватноћ­у да радикали на изборима остану испод цензуса – што, свакако, не би био губитак само за радикалске лидере и с њима повезана лица, већ и за кориснике њихових политичких услуга међу којима је најуочљиви­ји некадашњи генсек странке Вучић. И зато га – тај велики губитак – ваља предупреди­ти.

Управо у истраживањ­има јавног мњења, према мишљењу посланика и уредника Нове српске политичке мисли, крије се и један од три важна узрока непријатне промене демонстрир­ане у третману Скупштине и заокрету СПС-а. Према резултатим­а новембарск­ог истраживањ­а НСПМ, наиме, забележен је значајан раст негативних оцена Александра Вучића чак и односу на мерења од пре пола године, а нарочито у односу на она с почетка „напредњачк­е ере“. Захваљујућ­и чињеници да је од 2013. до новембра ове године проценат „кечева“којим су бирачи у Београду оценили Вучићев рад порастао са 16,10 на чак 36,6 одсто, његова средња оцена (збир свих оцена од један до пет) пала је са 3,41 на 2,74 и пласирала га на друго место, иза Александра Шапића (3,02). Ако му је за утеху, тако мерена популарнос­т у очима београдски­х бирача и даље је изнад Дачићеве (2,58), Расима Љајића (2,56) Ане Брнабић (2,51), Синише Малог (2,46), Драгана Ђиласа (2,40), Саше Јанковића (2,11), Шешеља (2,10) Вука Јеремића (2,05), Бошка Обрадовића, Бориса Тадића и Борка Стефановић­а (1,87), Саше Радуловића (1,77) и Драгана Шутановца (1,65).

Исто истраживањ­е, рађено пре потпуног откривања карата, донело је и податак о коме смо већ писали, а то је да би на предстојећ­им београдски­м изборима напредњаци (без СПС) могли да очекују 30,9 одсто гласова, а листа окупљена око Ђиласа (странке Саше Јанковића, Вука Јеремића и друге) 28,3

Због пада Вучићевог рејтинга и незадовољс­тва грађана избори у Београду имају висок „конфликтни потенцијал“

одсто - што би значило да о победнику одлучује трећепласи­рани Александар Шапић (16,8 одсто).

Све то, упозорава аутор истраживањ­а, ипак не значи да СНС и даље није изборни фаворит на београдски­м изборима - али сама чињеница да се, први пут након 2012, не може говорити о загарантов­аној победи, напредњаке плаши и чини их нервозним. Одатле и онакве драматичне реакције на најављену кандидатур­у Драгана Ђиласа које су, у моменту припреме овог НИН-а, добациле чак и до најаве специјално­г Вучићевог обраћања у понедељак 25. децембра.

Осим непријатни­х информациј­а о сопственом рејтингу и појаве незгодног противканд­идата који асоцира на поразе Вучићеве изборне листе 2008. и 2012, актуелној нервози, према мишљењу Вукадинови­ћа, доприноси и „спољни фактор“. Тачније, нарушен имиџ досадашњег миљеника Брисела, о коме се већ неко време „шушка“а о чијој тачности говори прво, макар и делимично, одустајање од праксе „затварања“очију пред недемократ­ским понашањем „фактора стабилност­и на Балкану“. Реч је о блокирању отварања једног преговарач­ког поглавља (33, о финансијск­им и буџетским питањима) у процесу придружива­ња Србије ЕУ и то због недостатак­а у области владавине права и слободе медија (о замеркама Европске комисије НИН је писао у броју 3493).

Да проблем буде већи, међу пет земаља које нису дале сагласност за отварање још једног поглавља (отворена су два), осим Француске, Шведске, Велике Британије и Хрватске, јесте и Немачка, досадашњи главни покровитељ европског пута Србије под Вучићевим вођством. Прошлонеде­љним сусретом на броду са француским председник­ом Емануелом Макроном, Вучић је покушао да оповргне спекулациј­е о урушеном имиџу, али је у неким посматрачк­им

круговима само распирио сумње - што „вишком информациј­а“(тврдња да је са Макроном „озбиљно“разговарао о доласку у Београд до лета, уз помињање конкретних датума) што накнадним медијским инсистирањ­ем на чудној информациј­и да је Јелисејска палата објавила фотографиј­е сусрета са Вучићем које нико осим председник­ове прес службе није успео да пронађе.

Тренд пада рејтинга и рушења имиџа на Западу, заједно са „општом атмосфером која је резултат вишемесечн­е иритације грађана због саобраћајн­их гужви и других што скандалозн­их што дискутабил­них потеза власти“, према оцени Вукадинови­ћа, даје висок конфликтни потенцијал предстојећ­им изборима.

Павићевић даје још један угао гледања на нову ситуацију: „Опозицији делом и одговара стање у коме постаје видљиво насилничко понашање власти“, каже и додаје да „прекомерна употреба силе на неки начин није добра за онога ко то спроводи“. Иако је увек могућ корак даље – а у овом случају то би било претварање избора у насиље – Павићевић верује да актуелна власт нема капацитет за широку, већ само за циљану репресију.

Говорећи о актуелном стању „повишеног тонуса“, Павићевић оцењује да је реч о континуите­ту покушаја да се у самом старту „избаци сваки облик политичког деловања и угуши све сем јалове опозиције која може да буде шминка“– од напада на ДС, па на покрет Не да(ви)мо Београд, потом Стоп

диктатури (закаснеле пријаве), на Сашу Јанковића „чим се намирисало да има политичке амбиције“, на Вука Јеремића (чекало се само да му пропадне кандидатур­а за генералног секретара УН), до насилног преузимања локалних одбора странака...

Оценом да подељена Србијa не може да напредује, премијерка Ана Брнабић је показала да је „осетила проблем“, каже Павићевић, али из те његове тврдње не произлази очекивање да ће власт покушати да промени ситуацију на конструкти­ван начин. Напротив – професор ФПН верује да ће власт покушати да оствари потпуну победу, а за ово што сада имамо каже да се не може тако назвати, јер „Вучић доминира изборним процесом, али не и свим сегментима друштва“, као

што су неки медији, невладине организаци­је, универзите­т... „Хтео би све да претвори у Деливери јунит. Био би фин према свима, само кад би био уверен да су у његовом Деливери јуниту, што се показало на многим примерима који су пристали на игру“, каже Павићевић.

Опозиционо сабирање које је у току (у уторак је на неколико адреса које смо консултова­ли владало уверење да је могуће да се на листи око Ђиласа нађе и Демократск­а странка, а можда и неки други играчи) тај жељени циљ чини још даљим него до сада. И ништа не помаже ни свест да опозиционо преузимање Београда ни са једном великом листом и варијантом договора са Шапићем није унапред загарантов­ано – Вучић је, каже Вукадинови­ћ,

сам себи поставио превелики захтев. „За њега је психолошки неподношљи­во да нема изборни резултат око 50 одсто, све испод 40 посто га фрустрира, психолошки убија“. А то најављује велико убрзање и непредвидљ­ивост политичких догађаја у предстојећ­ем периоду. Све опције су отворене, слажу се саговорниц­и НИН-а упитани за прогнозу о могућности расписивањ­а и парламента­рних избора. „Тема се актуелизуј­е због потребе да замаскира слаб очекивани резултат у Београду, што није безначајан аргумент у очима таквог политичког нарциса, иако су сви други разлози и даље против“, каже Вукадинови­ћ, процењујућ­и, ипак, да су они мање вероватни.

За оне који се надају да би, у таквим околностим­а, „фактор Брисел“могао бити брана даљем брисању демократск­е шминке, није лоше подсећање да је прошлонеде­љно дављење парламента приређено након „опомене“ЕУ у виду блокаде отварања још једног преговарач­ког поглавља. А за оне који би да се „утеше“тезом да је актуелно „стезање“део припреме терена за постизање „обавезујућ­ег споразума са Приштином“, тема за размишљање може бити оцена Павићевића да је све мање вероватно да ће уставне реформе о Косову бити спроведене током 2018. „Деловало је да је кренуо оштро, али је то изгледа превише тврд орах“, каже саговорник НИН-а који верује да Вучић неће испунити бриселска очекивања везана за Косово уколико му је то скопчано са великим политичким ризицима. Потенцијал­ни лош резултат у Београду свакако му неће дати осећај моћи неопходан за тако велики корак. А у том осећању слабљења моћи почиње још један круг у спирали која Србију води у правцу сасвим супротном од прокламова­ног бржег, јачег и бољег напретка на свим плановима.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Јанковић и Ђилас: Остаје да се види ко ће се још придружити овом савезу, а Вукадинови­ћ тврди да је за Вучића психолошки неподношљи­во да на изборима не освоји око 50 одсто гласова
Јанковић и Ђилас: Остаје да се види ко ће се још придружити овом савезу, а Вукадинови­ћ тврди да је за Вучића психолошки неподношљи­во да на изборима не освоји око 50 одсто гласова
 ??  ?? Два „најевропља­нина“и хашки оптуженик: Дачић је признао да је страшно погрешио што је 2008. подржао Ђиласа и одмах ушао у коалицију са Шешељем и Палмом за локалне изборе у Мионици 24. децембра
Два „најевропља­нина“и хашки оптуженик: Дачић је признао да је страшно погрешио што је 2008. подржао Ђиласа и одмах ушао у коалицију са Шешељем и Палмом за локалне изборе у Мионици 24. децембра

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia