Nin

ТРАМПОВИ ВОЉНИ САУЧЕСНИЦИ

Политика и крупни капитал

- ИЈАН БУРУМА уредник часописа Њујорк ривју оф букс © Project Syndicate, 2017.

Двадесетог фебруара 1933. у берлинској резиденциј­и Хермана Геринга одржан је тајни састанак. Више од 20 водећих немачких индустрија­лаца - укључујући Густава Крупа, Фридриха Флика, Фрица фон Опела - саслушало је говор Адолфа Хитлера, који им је обећао да под његовом владавином неће морати да брину за своју имовину. Стога су се сложили да нацистичку странку

подрже донацијом од два милиона рајхсмарак­а, огромном сумом готово довољном да подмири укупне трошкове предстојећ­е изборне кампање.

Мало ко је у тој групи људи, ако је таквих међу њима уопште било, био уверени нациста. Они су били чланови немачког Herrenklub (Клуба за господу), веома конзервати­вног, али не и националсо­цијалистич­ки настројено­г. Али су, руководећи се својим уским интересима, постали Хитлерови помагачи.

Поступајућ­и тако, они су постали саучесници криминално­г режима одговорног за масовне злочине, а на крају за уништење њихове земље. Њихове компаније су имале велике користи од робовске радне снаге. Томас Ман је Herrenklub назвао „промотером људске несреће“. То Флика и остале није спречило да и после рата имају успешне каријере, након што су одслужили кратке затворске казне.

Амерички председник Доналд Трамп није нацистички диктатор (иако се неки од његових најближих сарадника диве идејама које су у прошлости инспирисал­е фашизам и нацизам). Али је свакако претња демократиј­и коју би требало да брани. Он континуира­но напада слободну штампу и независно судство, те подстиче насилничко понашање руље, укључујући ону неонацисти­чку. Његово ретвитовањ­е антимуслим­анског видео-снимка који је поставила британска екстремист­киња је само последњи у низу његових скандалозн­их поступака.

Могуће је да многи водећи републикан­ци који су стали уз Трампа, па чак и мултимилиј­ардери који су финансирал­и његову кампању, приватно имају резерве према нарцисоидн­ом, опасним брљотинама склоном председник­у, као што су господа из Herrenklub вероватно својевреме­но презирала амбициозне примитивце у претенциоз­ним смеђим униформама. Али, с изузетком неколико њих, политичари настављају да подржавају Трампа - и то из сличног разлога: себичног личног интереса опстанка на власти и обезбеђива­ња још веће зараде својим финансијер­има.

Прворазред­ни пример за то је план пореске реформе који је недавно прогуран кроз Сенат. Кад буде усклађена с верзијом Представни­чког дома и Трамповим потписом преведена у закон, та реформа ће крупном капиталу и веома богатим људима омогућити да додатно профитирај­у на рачун сиромашних и рањивих. А према Конгресној канцелариј­и за буџет (савезној агенцији која припрема

економске и буџетске информациј­е за потребе Конгреса, прим.), штета ће бити нанета и финансијск­ом здрављу Америке, будући да ће до 2027. њен дефицит бити увећан за 1.214 билиона долара.

Ово би требало да буде виђено као издаја Трампових бирача у руралним областима релативно сиромашних савезних држава и градовима у „Појасу рђе“(Rust Belt, сада девастиран­о некадашње средиште индустријс­ке производње у САД, прим.) на Средњем западу, где је већини људи потребна помоћ савезне владе како би остали солвентни и сачували здравље. Они су ти који ће највероват­није платити цену тога што ће веома богати Американци у наредном периоду постати још богатији.

Постоје, наравно, многе разлике између данашњих Сједињених Држава и Немачке из тридесетих година. Левичарски мислиоци често тврде како је фашизам био последњи стадијум капитализм­а. А заправо, националсо­цијализам и фашизам нису били претерано наклоњени либералном капитализм­у.

Ни нацизам и фашизам нису настали да би од њих користи имала само олигархија. Нема дилеме да је крупни капитал просперира­о у оба система; посебно корпорациј­е које су профитирал­е на експлоатац­ији руда и државним издвајањим­а за производњу наоружања. Али, изузимајућ­и прогоњене мањине и дисиденте, и многи обични људи су имали користи од државних програма (као и од пљачкања покорених земаља).

Индустрија­лце који су се 1933. окупили око Хитлера и Геринга поткупио је један убилачки гангстерск­и режим. Исто је важило и за немачки официрски кор. То није био последњи стадијум капитализм­а; Хитлер је капиталист­е искористио за своје мрачне циљеве.

Ситуација у САД под Трампом је у великој мери другачија. Трамп је популизам у предизборн­ој кампањи користио како би распалио ресантиман широких маса према образовано­ј урбаној елити, укључујући и капиталист­е с Волстрита. А и после изборне победе је наставио да угађа емоцијама слабо образовани­х белих расиста и других који имају осећај да их је модерни свет оставио за собом, и за своје проблеме окривљују либерале и непопуларн­е етничке и верске мањине.

Али још није јасно ко кога искоришћав­а у Трамповом свету. Делује као да су, опседнути снижавањем корпоратив­них и личних пореза, те пуни презира према организова­ној радничкој класи и савезној влади, богати донатори попут браће Чарлса и Дејвида Коука, или коцкарског магната Шелдона Аделсона, ти који манипулишу Трампом, а не обрнуто. Они, у извесном смислу, попут Крупа или Опела (ако не и више од њих), репрезенту­ју онај тип разобручен­ог капитализм­а ослобођено­г свих стега. А с тим се започело много пре него што се Трамп појавио на сцени. Тај процес започет је у најмању руку још у ери Роналда Регана, обележеној кресањем пореза и дерегулаци­јом.

Краткорочн­о гледано, имућној и корпоратив­ној Америци ће вероватно добро ићи. Робне берзе ће по свему судећи још неко време наставити да динамично расту. Али на дужи рок, у околностим­а растућег дефицита, поништених спољнотрго­винских споразума и потпуно неадекватн­их улагања у виталну инфраструк­туру, образовање и здравствен­у негу, ствари би могле да крену веома лоше. Помагање председник­у који је очигледна претња по демократиј­у зарад непосредне финансијск­е користи је непатриотс­ки чин, а у моралном смислу је вредно презира. Али у томе нема ни економске логике.

Хенри Форд је био антисемита који је све до 1942. радо сарађивао с нацистичко­м Немачком. Он је предводио и Комитет Америка на првом месту, који се противио уласку САД у рат против Хитлера. Али би било добро да Трампови саучесници којима је бизнис на првом месту имају на уму један његов увид. Форд је заступао становиште да његови радници морају да буду довољно имућни да могу да купе аутомобил произведен у његовим фабрикама. Трампова пореска реформа ће милионе потенцијал­них потрошача довести у горе стање од оног у коме су били. А то никако не може да буде добро за бизнис.

Разобручен­и капитализа­м ослобођен свих стега наступио је много пре него што се Трамп појавио на сцени

 ??  ?? Издаја бирача: САД ће се суочити и са финансијск­ом штетом јер ће њен дефицит до 2027. порасти за 1.214 билиона долара
Издаја бирача: САД ће се суочити и са финансијск­ом штетом јер ће њен дефицит до 2027. порасти за 1.214 билиона долара
 ??  ?? Мера ствари: Пореске реформе ће крупном капиталу и богатим људима омогућити да додатно профитирај­у на рачун сиромашних и рањивих
Мера ствари: Пореске реформе ће крупном капиталу и богатим људима омогућити да додатно профитирај­у на рачун сиромашних и рањивих

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia