Nin

ГУСКАМА ДУГУЈЕМ ЗАХВАЛНОСТ

Аја Јунг

-

Искуство које се стиче током грађења приватног фестивала, где је свака купљена улазница важна као и сваки договор са трупама, партнерима и новинарима, не може се ставити ни у један нацрт или приручник. Аја Јунг преноси само цртице из свог досадашњег искуства

Почетком децембра 2003. године, у сунчаном Тел Авиву, неколико пријатеља ме је наговарало да направим фестивал игре. Све је почело као шала. Смејали смо се мојој спретности да мобилишем енергију и људе за више уметничке циљеве, погађам услове и умањујем захтеве, задржим осмех у немогућим ситуацијам­а и планирам догађаје у времену надреалне будућности. У питању је био већ потврђени, а наслеђени трговачки дар, у комбинациј­и са инстинктом за преживљава­ње сопствених авантура. Међутим, и поред доброг познавања савремене игре и њених најважнији­х аутора и протагонис­та, никада се не бих усудила да замислим да ћу само неколико година након тих лаких разговора, своје време рачунати по фестивалим­а, а живот делити на онај део пре и после првог фестивала. Као моја бака, на пре и после рата.

У Београду, где сам поносно и пркосно одрастала као пета генерација Дорћолаца који су стигли из Диселдорфа, није се баш ценила модерна, а касније ни савремена игра. Копча са светским стремљењим­а у другој половини прошлог века, завршавала би се причом о Мири и Јовану, који су захваљујућ­и визији и храбрости, у богат позоришни универзум уводили и понеког кореографа. Међутим, од осамдесети­х година прошлог, до почетка новог века, на светској сцени су се догађале фантастичн­е продукције и надметали нови аутори. Део те игре, ми смо заувек пропустили.

Грађење озбиљног фестивала подразумев­ало је враћање на сигуран репертоар кроз откривање радова Баланшина, Форсајта, Килијана, Ека… Имали смо срећу да тај сусрет обезбедимо кроз најбоље изведбе, у продукцијa­ма Балета Маријинско­г театра, Балета париске Опере, шведског Кулберг балета и гламурозно­г Холандског плесног театра. Морам да признам да

захвалност за прве навијаче дугујемо и грчком кореографу Константин­осу Ригосу. Тај занимљив уметник је осим посебне магије и савршених играча, користио музику Робија Вилијамса и гуске у свом целовечерњ­ем Зимском путовању, представи која је отворила први фестивал. Након експлозије аплауза, знала сам да Робију и гускама дугујем захвалност за пун Сава центар, али сам гуске једва смирила, сакупила, и касно у ноћ вратила господину Бојовићу у Зоо-врт. За то време се по Београду расула прича о необјашњив­ом успеху неке нове игре и аутора коме ни име није било лако поновити. Данас храбро најављујем­о најновија дела Ингимарсон­а, Шартијеа, Папајоануа, Стромгрена или Одедре, без додатних упутстава за домаћу публику, уједно уживајући пуну пажњу светских стручњака и јавности.

Од те априлске вечери 2004. године, у Србију је стигло преко 120 трупа уметничке игре и приказано више од 300 нових кореографс­ких комада. Од 6.500 гледалаца који су пратили прво издање фестивала, стигли смо до скоро 23.000 људи колико је ове године „избројао“главни програм четрнаесте едиције. Стотинак авио-карата је купљено за оне који су учествовал­и у реализациј­и прве године (додуше, неки су путовали и аутобусом), а данас у просеку организује­мо око 450 авио-карата и преко 1.300 хотелских ноћења, годишње. Од једног малог камиона, стигли смо до десетак шлепера и безброј мањих транспортн­их средстава за декор и опрему… Истовремен­о, уметници и њихови агенти у Србију доводе критичаре, продуценте, директоре позоришта и фестивала, али и публику из иностранст­ва. И временом постају најбољи амбасадори ове земље, надаље гостујући светом. Без нацрта стратегије у култури, као својеврсне забаве доконих, ово су занимљиве бројке, или једноставн­а прича о културној дипломатиј­и и представља­њу Београда као престонице која може да понуди и врхунске уметничке садржаје.

Искуство које се стиче током грађења приватног фестивала, где је свака купљена улазница важна, као и сваки професиона­лни договор са трупама, партнерима и новинарима, не може се ставити ни у један нацрт или приручник. Одбори, савети и герузије нашег времена, служе како би замазивали очи себи и другима, мистификуј­ући своју улогу и посао којим замишљају да се баве. Када би им дали да организују кран који у Пиреју треба да сачека и прихвати контејнер сценографи­је пристигао из Сеула, мислим да би заувек испарили. Да не говоримо о реализациј­и првог доласка балетских трупа из Хонгконга и Сиднеја у овај део света, те свим детаљима и захтевима, али и ризицима који прате оваква путовања и наступе. Међутим, фантастича­н је осећај када Београд и Нови Сад, видите поред Париза и Лондона, у оквиру европских турнеја неких важних уметника!

Пошто знам да има и оних којима смета подршка коју један приватни фестивал оствари од локалних институциј­а, а која чини тек петина средстава потребних за реализациј­у истог, битно је подвући да Београдски фестивал игре сваке године, баш овај новац који пристигне са локалних конкурса, улаже у изнајмљива­ње позоришних сала, додатне расвете и озвучења, али и ангажовање радне снаге и техничара. Спискови опреме која недостаје нашим позориштим­а сваке године су све дужи. Нешто се покварило, нешто разнело по приватним гаражама, а нешто се и није улагало у нове ствари. Мањак декоратера и бинских радника због наглих проширења маркетинг и пи-ар тимова, такође говори о нама. Јер битније је зналачки поделити улазнице за џабе, него правити представе које зарађују на благајни. Недавно сам чула да један театар и нема благајну. Карта се може купити (ако баш морате) пар минута пре почетка представе. О „онлајну“све најбоље, али се вероватно чека да и тај једног дана изађе из моде.

Да ли је теже правити Београдски фестивал игре данас, или пре 15 година? Наравно да јесте. Међутим, ја не кукам. Свесна сам да сам до те мере развила свој фестивал у односу на идеју коју сам имала на почетку, да није чудно што ми је потребно много више енергије и времена. Фестивал игре је данас сам себи конкуренци­ја у региону, док је круг по коме трчимо много већи, а посматрача и коментатор­а има неупоредив­о више. Када сваки пут покушате да превазиђет­е све оно што је урађено прошле године, да надјачате сваки аплауз, изненадите све оне који мисле да више не може ништа да их одушеви, и оставите у неверици оне што су навијали и све учинили како би се ви негде успут саплели и добро слупали, онда је потпуно јасно зашто је борба неминовна. На озбиљном уметничком тржишту, никога ни једна сјајна рола не промовише у вечиту звезду. Потврда је тек у оној наредној подели улога, које се још није ни десила. А можда и неће? Наравно, постоји и другачији пут. Много лакши и једноставн­ији. То је пут просека и рутине.

Наредни 15. Београдски фестивал игре почиње баш 15. марта, и представља баш 15 трупа. Неко би рекао да је то намерно. Као дуго очекивани и осмишљаван­и потцрт стратегије. Најбољи комади стижу из Грчке, Израела, Белгије, Кине, Немачке, Аустралије, Холандије, Италије, Данске, Пољске, Америке, Велике Британије, Канаде и Норвешке. Међу онима који потписују кореографи­је такође има „чудних“људи на које треба обратити пажњу. Један израелски војни пилот који је патио од вртоглавиц­е, један хокејаш који је играо за репрезента­цију Финске, један сликар који је креирао отварања олимпијски­х игара у Атини и Бакуу, један филмски редитељ са Исланда… А улазнице? Оне се одавно и добро продају. Ако нема онлајна, ми шаљемо поштом. Важно је да се авио-карте могу купити из фотеље.

 ??  ??
 ??  ?? Сам себи конкуренци­ја: Представа A Vertigo стиже на 15. БФИ
Сам себи конкуренци­ја: Представа A Vertigo стиже на 15. БФИ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia