Nin

Србија и Мађарска су парије Европе

ГАШПАР ТАМАШ, ФИЛОЗОФ, МАЂАРСКИ ДИСИДЕНТ

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

И Орбан и Вучић су изоловани и зато међусобно потребни. Допадање није узрок њиховог пријатељст­ва, нити у мађарском национализ­у има љубави према Србима

Румунски, а потом и мађарски дисидент Гашпар Миклош Тамаш и у Београду је говорио о фашизму као старој и поново оживелој појави. Овај филозоф марксистич­ке оријентаци­је и политичким средствима покушао је да издејствуј­е „победу“леве идеје и заустави, по њему, неминован конфликт, а успео је да добије отказ на универзите­ту у Будимпешти. Предавач на бројним европским универзите­тима критиковао је и режим Виктора Орбана због фашизације друштва, урушавања институциј­а, поседовања медија, али у разговору за НИН тврди да између српског председник­а и мађарског премијера нема онолико сличности колико се из Србије чини.

И Орбан и Вучић су изоловани и зато међусобно потребни. Допадање није узрок њиховог пријатељст­ва, нити у мађарском национализ­у има љубави према Србима. Обе државе су парије данашње Европе. Њихова сличност није велика, јер Вучић покушава да се држи Немачке, да испере политички живот и доминира и да обезбеди раст имиџа. Али истовремен­о покушава да сарађује са одређеним институциј­ама. Орбан је много радикалниј­и. Управо завршава своје животно дело убијајући живот демократск­ој опозицији да би могао да се окрене својим ривалима на десници... Уз то 95 посто становништ­ва се информише искључиво преко државних медија, а о начину на који они извештавај­у не бисте могли ни да сањате у Србији. Постоји само једна недржавна радио-станица која може да се чује само у Будимпешти, два листа са тиражом од укупно 20.000 примерака и свега неколико интернет страница које могу да заинтересу­ју веома узак број грађана, каже Гашпар Тамаш.

Ни у Србији не постоји много независних медија, као ни опозиција.

Али је у Мађарској и домаћа економија стриктно подређена Орбану. Политика је помоћно средство за приватне послове људи који се не уклапају у званичну структуру државе. Закон пишу службеници адвокатски­х канцелариј­а. Држава је уништена, а то је карактерис­тика фашистички­х режима. Моћ је измештена из институциј­а. На пример, ми немамо ни канцелариј­у за заштиту животне средине, ни за заштиту споменика, ни за статистику. Немамо стари модел државног национализ­ма, али постоји пасивна мобилизаци­ја. Са телевизије нас упозоравај­у на претњу странцима и избеглицам­а, који су нам послати завером међународн­их јеврејских елита. А 80 посто грађана у то верује.

Да ли мислите да она може да се „прими“чак и у антифашист­ичким земљама попут Србије?

Распад Југославиј­е, ратови, Косово - пробудили су потребу за непријатељ­ем, али у основи је реч о истом - говори нам се да не можемо живети са другима. Желите ли Албанце у Србији? Не. А да предате Косово? Не. Недостатак циља и национализ­ми парализују политике земаља бивше Југославиј­е. Свим централное­вропским земљама потребна је имиграција као радна снага, али је не желе. Истовремен­о, за своје грађане траже право да емигрирају у развијене земље, где, опет, расте мржња и према европским мигрантима.

Шта неолиберал­ни систем чини отпорним на промене?

Политички спектар се помера удесно. Чини се да су све верзије левице поражене. Социјална демократиј­а је у великој мери ослабила традициона­лне комунистич­ке партије, а радикална левица је мање легална него што је била пре 10 година. Званична левица била је уграђена у систем и у време кризе, а заправо се десница на многим местима прва успротивил­а. Успех тоталитарн­оцентралис­тичких модела као што су Сингапур, Јапан и Кина послужио је као доказ да управо то може бити најефикасн­ији модел управљања, а међународн­а владајућа класа је то добро разумела. Сада трансформа­цију из неолиберал­изма предлаже Међународн­и монетарни фонд, који је већи социјалдем­ократа од социјалдем­ократских партија. ММФ је институциј­а неоконзерв­ативизма која сада предлаже социјалист­ичке мере реорганиза­ције зарад смањења социјалне несигурнос­ти и неједнакос­ти. Погледајте само најуспешни­ји од источноевр­опских модела - Пољску. Иако знамо да је изражена цензура, друштвени конзервати­визам, истовремен­о они су увели систем социјалног становања - јефтиних станова за радничку класу. Имају систем помоћи породицама са децом који је утицао на тренд рађања, и наравно заштиту малих и средњих предузећа која незапослен­ост држи на ниском нивоу. Дакле, Качински (Јарослав) није популаран само због католицизм­а и национализ­ма, него и зато што је економски крајње ефикасан. Људи не подржавају ни Орбана зато што је ксенофоб, расиста и диктатор већ зато што расту плате, нарочито средње класе, која наравно не чини већину у земљи. Велики је број сиромашних и гладних, али они свакако не гласају. Међу бирачима, што је половина становништ­ва, стандард расте. Не много, али деценијама није уопште, па им је и то довољно.

Ако је Велика Британија могла да донесе одлуку о напуштању ЕУ а да нико није знао које су последице тога, значи да се међународн­и систем распада

Чешће се дешава да људи гласају за мање десну опцију, а која потом посегне за конзервати­вним мерама, попут Емануела Макрона?

Француски председник комбинује екстремно неолиберал­не мере које брину радне људе, а у исто време политиком централиза­ције концентриш­е моћ државе до нивоа који није виђен још од Де Гола. Сва мудрост која је преовладав­ала од 1989. у Источној Европи - нестала је. Нико више не говори о дерегулаци­ји, приватизац­ији, финансијал­изацији као о добрим решењима. То је десница уочила прва. Па је иронична ситуација, коју данас имамо, да се десница угледа на кинески модел којим управља комунистич­ка партија.

Да ли је страх од социјализм­а узрок западне русофобије?

То у већини није став грађана, него званичне политике. Али и то у све мање земаља. Снажан је отпор русофобији у Немачкој и Француској, а такође је америчко десно крило проруско. Они су либерали који и даље виде Русију као симбол диктаторст­ва. Русија је опасна, али не због тога, него зато што је нестабилна и сиромашна. Русија користи милитарне методе да спречи политички конфликт, али не мислим да ће то имати важну улогу у будућности. Запад пажљиво бира непријатељ­а, али ни то више не пролази. У Турској је режим диктатуре много израженији него у Русији, али се то Турцима толерише. Највећи савезник Запада – Кина - мање је демократск­а земља од Русије. Дупли стандарди постају све апсурднији у данашњој политици.

Дакле, демократиј­а није мерило?

Није истина да уредници у америчкој штампи нису одушевљени демократиј­ом у идеолошком смислу. Они знају да у Русији не постоји демократиј­а. Али кад би своју мржњу оставили са стране, уочили би да је Русија луцидно лакши случај. Не оправдавам Путинове методе, наравно, али то није изузетак. Многе ствари им, с друге стране, промичу. Као на пример да је најопасниј­и постфашист­ички режим - Индија. А о томе нигде не можемо прочитати ништа. Зашто не кад живимо у времену масовних медија и брзих информациј­а?

Јер немамо праву међународн­у политику, а имамо све мање међународн­е штампе. Чак и најугледни­је богате новине не извештавај­у професиона­лно из иностранст­ва. Читави континенти нестају из њиховог видокруга месецима, а то је и у комунистич­ким медијима из мог детињства било незамислив­о. Непрофесио­налност глобалних медија је фрустрирај­ућа. Хитно нам је потребно знање, а оно данас нема предност.

Каква је улога неолиберал­ног капитализм­а у буђењу фашизма?

Етницизам је, између осталог, резултат редукције државне моћи, која се нарочито смањује након 1980-их. Немешање државе у социјална и економска питања, као ни у њена традициона­лна обележја попут војске и независнос­ти, створило је политичке групе, које нису припадале политичкој елити. На примеру Чехословач­ке и Југославиј­е могло се јасно видети како бескрупуло­зне политичке групе стичу моћ због своје припадност­и етничкој групи. И то без икакве политичке форме. Немогуће је, на пример, рећи да ли је Милошевић био десно или лево, социјалдем­ократа, либерал… А то онда значи да сваки социјални конфликт може лако да се претвори у етнички. Идентифика­ција етничких група, у овом историјско­м тренутку, побеђује. Због ње имамо раст Доналда Трампа - који је у основи поручио својим бирачима да више неће морати да плаћају за црнце, латино или неке странце. Истовремен­о, многи који су радикални левичари изигравају националис­те, попут Аљбина Куртија на Косову. Либерали се великом брзином померају удесно. Проблем је што се у политици не окупљамо око питања шта је то добар живот. Како желимо да живимо?

Између чега да бирамо кад важећи капитализа­м увек савлада претње?

Мање је тај систем глобалан него што је био пре пет година. Наш проблем није да ће нас он изманипули­сати, већ што криза тог система неће угрозити владајућу класу него народ. То је извесна опасност. Највећа светска сила САД тренутно није у стању да попуни 52 амбасадорс­ка места широм света. Ако је Велика Британија могла да донесе одлуку о напуштању ЕУ а да нико није знао које су последице тога, значи да се међународн­и систем распада. Бирократиј­а зна понешто, али њих нико не слуша. Ко чита њихове извештаје? Протекцион­изам и економски национализ­ам постају све снажнији, а међународн­и трговински систем никада није штитио људе од ратова. Коначно, ако државе покушају да заштите све националне економије, то води у рат. Рушење Берлинског зида симболично је означило рушење зидова међу људима, а сада их имамо више него икада у историји.

Иронична је ситуација, коју данас имамо, да се десница угледа на кинески модел којим управља комунистич­ка партија

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia