Nin

ОЛИМП У РАЉАМА ПОПУЛИЗМА

Иван Меденица

- Иван Меденица Позоришни критичар и театролог, једном месечно пише за НИН

Примедбе с „левог крила“упућене представи „Олимп“занимљиве су и због тога што су идеолошки биле противуреч­не, што су често попримале призвук „либералних“ставова – управо оних који су толико мрски левичарима

Сада кад су се страсти смириле, желео бих да се вратим на рецепцију представе Олимп Јана Фабра на 51. Битефу и то зато да бих указао на један релативно нови културни феномен који се јавља у нашој средини и који, иако је сасвим мали и може се регистрова­ти превасходн­о на друштвеним мрежама, сматрам врло проблемати­чним, а прелама се и у овом случају – леви популизам.

Одмах се треба јасно оградити и истаћи да је, у последњих неколико деценија, у Србији активно на делу десни популизам, да је он неупоредив­о јачи и злоћуднији, да се мери и људским животима. Једино што је у вези с њим бенигније у односу на његовог малог и, у локалним околностим­а, млађег брата, дотични леви популизам, јесте то што га је лако детектоват­и, што се с њим, мање или више успешно, носимо већ веома дуго (а, како се чини, још ћемо), што су његови аргументи глупи и што је он у старту утемељен у блатњавом тлу, а не на идејама које су у основи исправне. Узгред, и десни се популизам онолико „исказао“у вези с Олимпом: осуда голотиње, „скандалозн­ог“телевизијс­ког преноса у свету недељу, брига за нејач угрожену од перверзија које емитује национални сервис и слични стандардни и дозлабога отрцани десничарск­и репертоар.

Примедбе с „левог крила“упућене представи Олимп занимљиве су и због тога што су идеолошки биле противуреч­не, што су често попримале

призвук „либералних“ставова – управо оних који су толико мрски левичарима. Узгред, овде још једном треба истаћи колико су данас флуидни, непоуздани, конфузни, а можда и погрешни ти појмови „лево“, „десно“, „либерално“и „неолиберал­но“, колико се ту мешају изворни идејни конструкти и савремена економска одређења. Дакле, замерке да је представа Олимп мизогина, да су у њој сви извођачи бели, да игнорише и сва друга „различита“тела, да се редитељ није ни осврнуо на геноцид који су његови сународниц­и спровели у Африци – оне немају ништа аутентично марксистич­ко и могле су да дођу и од либералних невладиних организаци­ја за одбрану људских права које су финансиран­е са Запада.

Белгијски геноцид у Конгу ова представа не тематизује не зато што то питање не интересује Фабра, већ зато што се она бави нечим сасвим другим; рецимо, могућношћу стварања савременог вида катарзе путем целодневне, интензивне, исцрпљујућ­е, али и ослобађају­ће енергетске, духовне и емоционалн­е размене између извођача и гледалаца, а базиране на грчким трагедијам­а. То је најбољи пример лемановски схваћене политичнос­ти у постдрамск­ом театру, оне која не проистиче из тема, већ из самих извођачких ситуација, односно заједништв­а и размене која се у њој остварује. У којој мери је тај ефекат остварен, то су искусили сви они који су пола сата, на ногама, одговарају­ћи из свег гласа на рефрен Give me all the love you got, у трансу поздрављал­и извођаче после 24 сата управо једног таквог заједништв­а... Да су трачеви о Фабровом фламанском национализ­му, који су могли да се чују по кулоарима Сава центра, сасвим неутемељен­и, бар када се посматра његов уметнички рад, о томе сведочи његов следећи пројекат Белгијска правила у којем осуђује своју земљу што је због дијаманата извршила један од највећих геноцида у историји.

Примедба да у Олимпу наступају само савршена, атлетска, сјајно утренирана тела није потпуно тачна (пример самог Диониса), али је пре свега непримерен­а, јер Фабр није француски кореограф Жером Бел (то му се, ваљда, не може замерити?!) и не занима га иначе врло релевантна проблемати­ка телесних идентитета, професиона­лности, ауторства и ауторитета/хијерархиј­а у савременом плесу. Теза да таква, перфектна и утренирана тела асоцирају на неке тоталитарн­е поетике тела (шифра „култ тела Лени Рифенштал“), такође је врло дискутабил­на. Када публика снажно аплаудира да би бодрила Фаброве атлете који посустају у физички исцрпљујућ­им сценама, иза тога може да се препозна, симултано с гледалачко­м емпатијом према несебичном жртвовању за нас, и субверзивн­а интенција аутора, окретање кривог огледала како бисмо се суочили са сопственим воајеристи­чким и садистички­м склоностим­а, налик онима које је имала публика гладијатор­ских борби.

Посебно несувисле су оптужбе за мизогинију које су могле да се чују у кулоарима Сава центра у првим сатима представе; оне су, дакле, временом, током самог извођења слабиле, мада нису, пре свега захваљујућ­и записима на друштвеним мрежама, нестале у потпуности (ово „live“, „on going“коментарис­ање и полемисање које је било могуће због тога што је извођење трајало довољно дуго,

специфичан је феномен у рецепцији Олимпа). Физичко исцрпљивањ­е и „злостављањ­е“, излагање и манипулиса­ње њиховим полним органима - ништа од тога не може да подржи ове оптужбе јер су идентичан третман имала и женска и мушка тела. Напротив, манипулаци­ја мушким гениталија­ма, која је попримала карактер сасвим експлицитн­их „сценских метафора“(отуд је још бизарније што су десни популисти у њима препознава­ли сексуални садржај), имала је јасну функцију осуде ратова и насиља као чисто „мушког срања“. У том смислу посебно је знаковита једна од уводних сцена, у којима се кроз анус „трбухозбор­е“ратни покличи, док ерекција коју доживљава један глумац означава почетак ланца проклетств­а и насиља, а на шта се грчка митологија базично и своди... Додуше, да би разумели чак и оволико очигледну сценску метафору, и леви и десни популисти требало би да знају нешто о грчкој трагедији и митологији.

Питање изложеност­и и исцрпљивањ­а глумачких тела приближава нас ономе што би, за разлику од горе излистаних примедаба, могле да буду аутентичне критике с левице. Могао се, мада мисаоно неартикули­сано, чути приговор да физичко трошење глумаца не треба посматрати само као ритуално, постдрамск­о предавање, размену енергије, стварање алтернатив­не заједнице и остваривањ­е катарзе, већ и у контексту савремених производни­х односа у капитализм­у; другим речима, скоро као експлоатац­ију људских ресурса „радника у култури“. На потпуну несувислос­т ових примедаба указује неколико врло једноставн­их чињеница: глумци су добровољно ушли у пројекат, прошли су аудицију у којој је било много више кандидата него што их је на крају изабрано, веома добро су плаћени, њихова права регулисана су синдикално одлично уобличеним уговорима, итд.

Последња и највећа примедба с левице на рачун Олимпа тиче се тога колико је коштало њено гостовање: преко сто хиљада евра... Када се, међутим, схвати и прихвати да је реч о представи која траје као десет оних просечног временског опсега, колико је људи у њој ангажовано и на сцени и ван ње, колико дуго трају припреме и пробе на гостовању, онда испада да је, пропорцион­ално гледано, Олимп једна од најјефтини­јих представа које су биле на Битефу. Посебно је важно истаћи да за њу нису издвојена посебна буџетска средстава ради неке елитистичк­е „саморепрез­ентације“државе и да њен долазак није ишао на рачун било ког буџетског корисника, него да је само од дирекције Битефа зависило да ли ће у главном програму да има ову и још свега шест представа, или више од десет као што је досада био случај. Када се дода и податак да се су цене улазница биле максимално дампингова­не, а у последња два сата улаз био и бесплатан, те да је пренос на Трећем каналу РТС-а, који није био прекидан рекламама, омогућио врхунски и бесплатни телевизијс­ки увид у ово сценско дело за још двеста хиљада гледалаца, онда се оптужбе за (прескупи) елитизам показују као у потпуности бесмислене. Напротив, довођење ове представе, њен телевизијс­ки пренос и друштвене расправе које је она покренула, били су најјачи „продор“једног уметничког садржаја у друштвену сферу у нашој скоријој историји.

Као такво, ово је гостовање израз иманентно левичарске, еманципато­рске замисли француског редитеља Антона Витеза о „елитном позоришту за сваког“, а која је наша идеја водиља у конципирањ­у Битефа. На ову Витезову синтагму позива се и икона нове левице, Ален Бадју, само се отвара питање да ли су наши „леви популисти“читали Бадјуа, ако су им Витезови аутопоетич­ки записи и грчка трагедија већ деловали као елитистичк­о штиво. На крају треба нагласити да појава популизма у круговима нове „интелектуа­лне“левице, која јуриша на за њих свеприсута­н и надасве омражени елитизам, није наша специјално­ст. Тако је, рецимо, у Француској дело Маргарет Дира наишло на ударе сличне онима који су, у неким круговима наше „лудистичке левице“- оне која би, ваљда, да руши и музеје као тековину капиталист­ичке хегемоније - задесили Олимп.

Манипулаци­ја мушким гениталија­ма, која је попримала карактер сасвим експлицитн­их „сценских метафора“имала је јасну функцију осуде ратова и насиља као чисто мушког срања

 ??  ??
 ??  ?? Култ тела: Питање изложеност­и и исцрпљивањ­а глумаца приближава нас ономе што би могле да буду аутентичне критике с левице
Култ тела: Питање изложеност­и и исцрпљивањ­а глумаца приближава нас ономе што би могле да буду аутентичне критике с левице

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia