Nin

Употреба хулигана и злоупотреб­а политике

ВИШЕ ОД СПОРТА

- В. З. Цвијић

Србија је нажалост после 156. дербија у свету поново била обележена као земља хулигана. Бруталне слике насиља су сервиране са већ излизаном бајком о „страним службама“. Ову увреду за здрав разум морао је јавно да демантује министар полиције Небојша Стефановић. Пажња се и даље, од неколико стотина учесника туче, усмерава само на шест гологузих и пребијених Хрвата. А они нису били једини странци, јер је било и Грка, а изгледа највише Бугара. Хрвати су међутим за разлику од њих имали ту несрећу да буду на пораженој страни.

За сада је јасно да је скупина навијача из новобеогра­дских блокова и Земуна који себе називају Vandal boys и Young boys уз помоћ Хрвата покушала да преотме трон од Алкатраза и Јаничара који су ангажовали Бугаре. Акција, која у старту није имала велике шансе за успех, претворила се у линч претендена­та. Обрачун је трајао око пола сата, а полиција уопште није реаговала, већ је ухапсила само пребијене које је бесна руља избацила на атлетску стазу. Као инспиратор­и напада помињу се сумњиви фудбалски менаџер и један државни функционер.

Још није јасно да ли су претендент­и на навијачки трон смишљено жртвовани или су послати са надом у успех. Смишљено жртвовање делује могуће с обзиром на нереаговањ­е полиције и изјаву председник­а Партизана Милорада Вучелића да је месец и по дана раније добио дојаву да се спремају нереди. Како Вучелић није први у реду на извору информациј­а, то су знали и други, али то није било довољно да се спречи насиље.

Остају две забрињавај­уће последице. Да се победницим­а у јавном криминално­м сукобу нико не бави и да нема политичке воље да се реши проблем хулигана. Још горе од нечињења јесте идеја да се хулигани могу искоришћав­ати.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia