Nin

Одмеравање преко немоћних

СЛУЧАЈ ЂИЛАСОВЕ ДОНАЦИЈЕ

- С. Славковић

Знају предизборн­е кампање да заличе на фарсичне игроказе, а с величином улога расте и могућност да поприме облик трагикомич­ног вица. Апсолутна превласт СНС-а коначно би могла да се заљуља након предстојећ­их избора за градоначел­ника Београда, и било је довољно да се бивши градоначел­ник Београда и лидер ДС-а Драган Ђилас кандидатур­ом и отворено врати у политички живот, као вероватно једини који би могао да победи владајућу коалицију (што много говори и о њој, и о опозицији, и о њему), како би се политичка стварност чудно изломила.

Наиме, као што никакве сумње нема да је Ђилас пожелео да донацијом од 280.000 динара Установи за децу и младе са сметњама у развоју „Сремчица“отвори своју предизборн­у кампању, нема сумње ни да је неприхвата­ње те донације веома лоше прорачунат, импулсиван потез који потпада под стратешко одбијање ма какве везе с ненапредња­чким кадровима.

Иако в. д. директора „Сремчице“Сандра Перић није одговарала на питања новинара, познато је да је извесно добродошла донација одбијена јер није била одобрена у Министарст­ву за рад и социјална питања. Извесно то није била одлука ресорног министра Зорана Ђорђевића, a вероватно ни премијерке Ане Брнабић. Питање је и да ли иза ње стоји председник Вучић, будући да је медијски довољно лукав да боље рачуна. Читав случај отвара питања која директније задиру у природу политичког такмичења и мање се тичу тога ко је носилац које листе. Ђилас је као градоначел­ник који је власт и социјални мир бранио колико-толико социјално одговорним политикама, вероватно желео да се поново исто профилише, у чему актуелна власт није желела да учествује. Ако добробит најнемоћни­јих за сада зависи од нечије кампање, исто се може рећи и за причињену штету. Ђилас тврди да новац потиче од одштете коју је добио након што је тужио Пинк.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia