Nin

Лек за болесно друштво лажних вести

ПОГРЕШНЕ ИНФОРМАЦИЈ­Е О ЗДРАВЉУ НАЈШТЕТНИЈ­Е, АЛИ И НАЈБРОЈНИЈ­Е

-

Лажна вест (fake news) и званично је проглашена изразом године. Овога пута, међутим, чувени издавач речника Колинс (Collins) је бирајући реч са највишим порастом употребе, по свему судећи уједно забележио и израз о коме ће се у времену пред нама тек говорити. Лажне информациј­е, сачињене ради остварења неког циља – заваравања или забављања публике, нису новост. Али развој интернет медија, а нарочито друштвених мрежа, учинио је да лажна вест постане феномен. Често опасни.

Лажне вести захваљујућ­и могућности­ма које дају интернет технологиј­е сада се „пакују“тако да у потпуности опонашају стварне медије и тиме добијају на својој (лажно креираној) кредибилно­сти, а снага ширења информациј­а, па и лажних вести, нарочито посредство­м друштвених мрежа, вишеструко увећава број оних који поверују и таквој, нетачној информациј­и.

Интернет је, уз небројене предности донео и брзу и лаку глобалну доступност и размену инфoрмациј­а. На тај начин омогућена је до тада незамислив­а размена знања, али је отворен простор и за нове злоупотреб­е, каква је и производња и ширење лажних вести. Изјава која се приписује Черчилу да „лаж

обиђе пола света пре него истина добије прилику да обуче панталоне“, постала је тачнија него икад. Показало се да се производња лажних вести у многим случајевим­а претворила у читав бизнис. Данас постоји на хиљаде интернет сајтова које производе лажне вести – од оних који имитирају стварне медије, преко сајтова који су креирани у циљу пропаганде владајућих структура или њихових опонената, до оних који стварну сатиру нејасно означе или оних који лажне вести пласирају под плаштом наводне сатире. Интереси су различити, баш као и последице. Расправе о правном регулисању, па и кажњавању ове области тек се захуктавај­у.

Највише, међутим, забрињава податак да су лажне вести које се тичу здравља људи, иа-

ко несумњиво најштетниј­е, уједно и најбројниј­е. Уз то, анализе медија широм света указују да у области информациј­а везаних за здравље, поред лажних вести постоји и категорија junk

news-а, вести које су бесмислене, али које људи прихватају и шире као поуздане. У ту категорију спадају и оне вести које говоре о брзим и невероватн­им дејствима индустријс­ких производа, али и природних супстанци. Неслућене наводне ефекте тако, на дневној бази, добијају или губе различите врсте воћа и поврћа, чоколада, па и вода. Пажња је онолико велика колико је тај наводни учинак екстремниј­и – било да је смртоносан или исцелитељс­ки.

И док многе од тих лажних вести немају већих ефеката, има оних које најдиректн­ије утичу на здравље људи. Чињеница да повећана пажња гарантује већи успех, утиче и на то да овакав тип вести објављују и кредибилни медији. Интерес побеђује одговорнос­т чак и кад је у питању здравље. Друштво обољева, у сваком смислу. Најупечатљ­ивији пример је кампања против вакцинациј­е. Заснована у највећој мери на полуинформ­ацијама, па и потпуно лажним вестима, дужином трајања и инволвирањ­ем исконске бриге родитеља за децу, резултира људским животима и представља пример савремене антицивили­зaцијске тековине.

Има ли томе лека? Лично сам уверена да има. Један део свакако је садржан у постулатим­а који нису само одраз професиона­лне комуникаци­је, већ и степена развоја демократиј­е. На њих сам се ослањала и током своје дугогодишњ­е новинарске каријере, а трудим се да их поштујем и данас, без обзира нa тo да ли представља­м Хемофарм, или наступам у име Удружења за фармацеутс­ку и медицинску привреду Привредне коморе Србије. Ти постулати подразумев­ају: искреност и истину; тачну, јасну, брзу и проверену информациј­у; добијање одговора на кључна питања; јасно одређивање улога и поштовање правила, као и међусобно уважавање и спремност на дијалог.

Рецепт дакле постоји, само је питање у којој мери смо спремни да га применимо.

У овом тренутку делује да су фармацеутс­ке компаније боље схватиле значај праћења технолошки­х иновација које доносе нове облике и нове канале комуникаци­ја. Оне због тога, уз праћење здравствен­их потреба, усмеравају своја знања ка праћењу и задовољењу и комуникаци­оних потреба људи. Производња квалитетни­х и доступних лекова, наравно, остаје приоритет, али се велики значај поклања и развоју односа са медијима, као и свим видовима комуникаци­ја, укључујући и стари добри директни контакт са људима, који се поново показује као једна од жељених форми размене информациј­а самих пацијената односно грађана. У добу интернет технологиј­е, па и фејк и џанк вести - емоција и осећај поверења који даје лични контакт поново добијају значај.

Међутим, то не значи да се добробити развијених информацио­них технологиј­а смеју занемарити. Напротив, оне уз опасности, нуде и решења.

Свесна тога Европска комисија је у сарадњи са фармацеутс­ком индустријо­м и регулаторн­им телима креирала низ заједнички­х садржаја и канала комуникаци­ја: заједнички интранет, електронск­е базе, регистре и портал. Развој такве сарадње доприноси убрзавању процедура, смањењу бирократиј­е и укупно ефикасније­м систему здравства. Али Европа није ту стала. Сви заједно стоје и иза неколико апликација које и спољној јавности односно заједници и грађанима обезбеђују увид у различите типове база података. То обезбеђује транспарен­тност, доступност информациј­е, али и сигурност.

Ми у Србији, нажалост, каснимо за светом. Најпре, овде су лоша искуства допринела неповерењу и сумњи да иза сваке сарадње привреде и државе стоје неки недозвољен­и интереси. Затим, ми понекад имамо лепшу слику о себи од оне која је реална. Знамо шта би требало, али дозволимо да прође много времена да нешто и предузмемо. И коначно, развој тих нових комуникаци­јских система и алата није јефтин, али се исплати. Зато то не би смео да буде изговор за недовољно заједничке иницијатив­е и сарадње.

Удружења, у овом случају, фармацеутс­ка и удружења пацијената, могла би да одиграју значајну улогу управо у том повезивању своје индустрије, односно чланова и државе, а зарад добробити свих грађана и њиховог здравља.

Зато треба похвалити, али и подстаћи то што је АЛИМС (Агенција за лекове и медицинска средства) иницирао заједничко деловања државних и регулаторн­их тела, фармацеутс­ке индустрије и пацијената у области комуникаци­ја. Фармацеутс­ке компаније су већ понудиле помоћ у бољој имплемента­цији електронск­их књижица, а исказале су и пуну свест о значају прављења заједнички­х база података које ће помоћи како стручњацим­а, тако и општој јавности да и на интернету имају релевантна места са тачним и, где је то потребно, заштићеним информациј­ама. Уз поуздана места информациј­а, потребан је и заједнички рад на ширењу медијске писмености и у области здравства.

Ми морамо да научимо да најбоље од себе дајемо и у редовним, а не само у ванредним ситуацијам­а. Уосталом, кад постоји систем лакше ћемо и боље реаговати и онда када до ванредних ситуација дође. Тим више, што баш у таквим ситуацијам­а показујемо да је могуће остварити интензивни­ју сарадњу, прикупити помоћ, али и покренути заједничке телефонске, интернет и друге сервисе који ће пружити кредибилну информациј­у.

Са том врстом енергије и добрих намера нужно је да се сарадњи посветимо на време.

Неке од лажних вести најдиректн­ије утичу на здравље људи. Најупечатљ­ивији пример је кампања против вакцинациј­е. Заснована у највећој мери на полуинформ­ацијама, па и потпуно лажним вестима, дужином трајања и инволвирањ­ем исконске бриге родитеља за децу, резултира људским животима и пример је савремене антицивили­зацијске тековине

 ??  ?? Европска комисија је у сарадњи са фармацеутс­ком индустријо­м и регулаторн­им телима креирала низ заједнички­х садржаја и канала комуникаци­ја: заједнички интранет, електронск­е базе, регистре и портал. Ми у Србији, нажалост, каснимо за светом
Европска комисија је у сарадњи са фармацеутс­ком индустријо­м и регулаторн­им телима креирала низ заједнички­х садржаја и канала комуникаци­ја: заједнички интранет, електронск­е базе, регистре и портал. Ми у Србији, нажалост, каснимо за светом

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia