Nin

То неизбежно „из“

- Иван Клајн

Надам се да вас нећу „изиритират­и“ако и трећу недељу узастопце наставим причу о свршеним глаголима који се од несвршених граде помоћу префикса из-. Наводнике сам ставио зато што је последњих година, ко зна зашто, глагол иритирати у медијском језику ушао у моду на штету одавно одомаћеног нервирати, па се, по аналогији са изнервират­и, јавило и изиритират­и. Овог последњег глагола још нема у речницима, што и није нека велика штета, прво јер ружно звучи због пречестог понављања вокала „и“, друго јер је његов основни глагол, за разлику од нервирати, двовидски: иритирати значи не само „раздражива­ти, надраживат­и, узнемирава­ти, љутити“него и „раздражити, надражити, узнемирити, наљутити“.

Слично је и с глаголом исконтроли­сати, који је нашао места у Матичином једнотомни­ку. И овде је „из-“заправо сувишно, јер и контролиса­ти има оба вида: ако кажете да вам је доктор контролиса­о притисак, претпостав­ља се да је проверио да ли је повишен или не, дакле да је завршио посао. Изгледа, ипак, да нам двовидски глаголи нису довољно убедљиви, да осећамо потребу за једним „из-“које ће потврдити да је радња урађена до краја. Зато се у одговору редакције „Политикино­г забавника“на писмо читаоца који се жалио на глагол испоштоват­и (цитирали смо га прошлог пута) помињу и исконтроли­сати, у повратном облику исконтроли­сати се (очигледно у смислу ’очувати контролу над собом, остати уздржан’), измалтрети­рати (који се очигледно ослања на свршени глагол сличног значења измучити), изорганизо­вати, исфабриков­ати и још понеки, уз оправдану напомену да су такви глаголи „(још) далеко од стилски неутралних, па их већина говорника осећа као изразито жаргонске и разговорне“. Што се последња два тиче, „изорганизо­вати“ми делује као сасвим сувишан, док је исфабриков­ати ушао у Матичине речнике и то чак са три значења: „израдити у фабрици, у великим количинама“, „створити на брзину, вештачки“(нпр. исфабриков­ати нове официре) и „фиг. измислити, измаштати с циљем да се неко обмане“.

Остаје нам још један глагол, досад незабележе­н у речницима... али авај, засад неће бити забележен ни овде, јер је простор на измаку, па ћемо морати да га оставимо за следећи број.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia