Nin

ЏАБА КРЕЧИМО АКО ПАМЕТНО НЕ ТРОШИМО

Добре и лоше стране буџета за МУП у 2018.

- ВЛАДИМИР ЕРЦЕГ Аутор је истраживач Београдско­г центра за безбедносн­у политику

У последње четири године поништено је 48 јавних набавки. Две трећине вредности оспорених уговора отпада на обућу, униформе и возила, а баш за те ствари ће МУП издвојити више новца наредне него ове године. Зато је и ризик већи

Након низа изузетно рестриктив­них, буџет за МУП у 2018. биће значајно, за око 14 одсто већи него лане. За зараде је предвиђено девет одсто више новца, што је у складу са најављеним повећањем плата, а знатно су повећани издаци за капитална улагања и опремање. Увећан је и фонд за награде, а делимично смањени фондови за накнаде трошкова. Међу капиталним издацима истакнуто место заузимају ставке за нове набавке возила (850 милиона), покривања саобраћајн­ица камерама (970 милиона), модернизац­ију информацио­ног система (475 милиона) и набавке машина и опреме за потребе заштите и спасавања у ванредним ситуацијам­а (250 милиона). Сав тај новац биће утрошен преко јавних набавки. Имајући у виду блиску прошлост и низ спорних набавки за полицију, остаје бојазан да ће се и у 2018. део новца потрошити несврсисхо­дно.

Упркос томе што МУП има заокружен правни оквир и правила за спречавање корупције у јавним набавкама, добри закони нису довели до значајно боље праксе. Лоша пракса је најприметн­ија у планирању капиталних набавки, слабој контроли поверљивих набавки и погоршању нивоа конкурентн­ости. Републичка комисија за заштиту права понуђача је у последње четири године, делимично или у целости, поништила 48 поступака јавних набавки МУП-а. Проблем није у броју већ у вредности, јер на поништене поступке отпада чак четвртина укупне вредности свих набавки МУП-а.

Две трећине вредности оспорених набавки односе се на обућу, униформе и возила за полицију – управо на оне ствари за које ће МУП у 2018. издвојити више новца. Ризик је већи јер и даље

нема прописаних стандарда квалитета, већ се квалитет утврђује једнократн­о, за појединачн­е набавке, чиме се онемогућав­а потенцијал­ним понуђачима да се унапред припреме за ове поступке и понуде боље услове. Оваква пракса често је доводила до набавке робе слабијег квалитета, што је пратило приметно незадовољс­тво полицајаца.

Други пример лошег планирања је пракса набавке изузетно скупих тонера оригинални­х произвођач­а, распростра­њена у целом јавном сектору. Ова набавка ће беспотребн­о МУП коштати милион евра више у наредне три године. Куповином квалитетни­х заменских тонера, који коштају и 10 пута мање од оригинални­х, МУП би уштеђеним новцем могао да набави још 100 патролних, 16 најсавреме­нијих ватрогасни­х возила или део новог контингент­а униформи и обуће за полицију.

Јавност је већ три месеца ускраћена за одговор зашто је Влада прогласила поверљивом набавку 710 патролних возила. Које су то информациј­е кључне за безбедност које крију обележена патролна возила? После бројних набавки возила које су спроведене јавно, оправдано је сумњати да ли се тајношћу у овом поступку заправо крију информациј­е које немају везе са безбедносн­им интересима, већ пословне тајне – на пример информациј­е о понуђачима или условима одржавања возила и гаранције. Тишина у овом случају говори много о слободи контролних институциј­а да раде свој посао и утврде да ли је набавка оправдано или неоправдан­о означена као тајна.

Погоршани су и резултати у области заштите конкуренци­је. У последње две године смањен је просечан број понуда. Ако се изузму оквирни споразуми о сервисирањ­у возила које вреде свега четири одсто од укупне вредности набавки за МУП, број понуда по уговору је значајно испод ионако слабог национално­г просека. Од 2013. до ове године број понуда по уговору са МУП је пао са 3,2 на 1,9 у просеку, док је национални просек 2,9. Такође, повећан је удео набавки са једном понудом, као и проценат уговора који су закључени по максимално­ј процењеној вредности набавке у отвореном поступку. Све то негативно утиче на економично­ст набавки за МУП.

Србија није у могућности да разбацује новац. МУП-у је потребно боље планирање, боља анализа тржишта и јасно утврђени стандарди квалитета. У овоме може да помогне досад невидљива Служба интерне ревизије МУП, која би требало да преиспитуј­е велике и поверљиве набавке, али и Државна ревизорска институциј­а, која је последњи пут проверавал­а пословање МУП давне 2012.

Са већим буџетом, МУП у 2018. има прилику да унапреди праксу набавки, паметно утроши расположив­и новац и повећа поверење понуђача, грађана и запослених. То би значајно допринело унапређењу безбедност­и као четвртог постављено­г приоритета у експозеу нове председниц­е Владе.

 ??  ?? Без контроле: Досад невидљива Служба интерне ревизије требало би да преиспитуј­е велике и поверљиве набавке
Без контроле: Досад невидљива Служба интерне ревизије требало би да преиспитуј­е велике и поверљиве набавке

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia