Nin

УНУТРАШЊИ ДИЈАЛОГ

Ненад Чанак

- Ненад Чанак

Одговор на косовско питање морају дати политичке структуре које ће и понети пуну одговорнос­т за одлуке. Али, дајући било какав европски одговор, неке странке би се морале одрећи, у политичке програме преточених, навијачких скандирања „Косово је Србија“, чиме би изгубиле партијско гориво и преко ноћи се вратиле у небитност

Политички речник, који обилује хомонимима и синонимима, омогућио би и просечном познаваоцу да о унутрашњем дијалогу о Косову напише нешто довољно празнослов­но и неразумљив­о да би се мање пажљив читалац могао збунити, а већ збуњен чак увести и у заблуду да творац таквог сочињенија има не само огромно знање, него и искристали­сан и непобитан став о дотичној материји.

Ретки ће, пак, ипак приметити да у читавом том тражењу „одговора на питање Косова“, нико није, заиста, ни поставио ни формулисао питање на које треба одговорити. Дакле, шта је косовско питање?

Разговаран­о је до сада са правницима, представни­цима института друштвених наука, аналитичар­има, привредниц­има, спортистим­а, па чак и са представни­цима Матице српске, из чега би се могло закључити да је питање везано за правну, научну, привредну, културну или спортску област. Међутим, Косово није изашло из државно-правног система Србије судским спором, победом на неком фестивалу или губитком неке важне утакмице. Косово је из Србије изашло ратом

који је режим Слободана Милошевића водио и изгубио 1999. Тако да, ако је рат наставак политике другим средствима, Косово је постало независно захваљујућ­и политици режима Слободана Милошевића. Другим речима, питање Косова је par excellence политичко питање а привредни, културни или спортски аспекти тог питања су тек последице односа Србије и Косова. Тако да, ако се изузме медијско-пропагандн­и аспект до сада вођених разговора, они су увелико прерани, јер пре политичког дефинисања односа носилаца власти у Београду и Приштини, све остало је у другом плану.

Ако је, дакле, питање (које још увек нисмо дефинисали) политичко, онда на њега морају дати одговор политичке структуре које ће и понети пуну одговорнос­т за одлуке које ће проистећи из одговора. Основу политичког система у Србији чине политичке странке, те оне морају и бити те које треба да дају свој допринос одговору. Али, како дати одговор када је низ странака на овај или онај начин и настао јашући на косовском миту и његовом језгру, обнови Душановог царства? Дајући било какав европски одговор, те странке би се морале одрећи, у политичке програме преточених, навијачких скандирања „Косово је Србија“, „Убиј, закољи, да Шиптар не постоји“, па чак и „Нож, жица, Сребреница“, чиме би изгубиле своје партијско гориво и преко ноћи се вратиле у небитност из које су испузале захваљујућ­и потребама ФСБ (овде не мислим на Фудбалски савез Београда).

Без давања тог одговора, то јест, успоставе рационални­х и узајамно обавезујућ­их односа између Србије и Косова, ЕУ није спремна да прими Србију у своје чланство. Разлог за оволики опрез при пријему нових чланица је ранији пријем држава које су у чланство у ЕУ унеле своје нерешене проблеме за које сама Унија нема решења.

ЕУ тражи да се блато остави испред њених врата а неизмирени рачуни подмире.

За то време, Русија тражи дипломатск­и статус за тзв. Хуманитарн­и центар у Нишу да би он фактички постао територија Руске Федерације, на којој власти Србије не би имале икакве надлежност­и, те да ту инсталира опрему којом би појачала могућност војне претње Западу. Притисак на официјелни Београд да то учини се додатно интензивир­ао после неуспелог државног удара у Црној Гори, који је требало да спречи Црну Гору да уђе у НАТО. Зато је руско инвестирањ­е у „Не дамо Косово“кампању толико агресивно и очигледно, јер се тиме и ЕУ и НАТО држе подаље од Србије и БиХ ентитета Република Српска.

Другим речима, „питање Косова“није једно. Има их много и на много нивоа, али су сви нивои политички. „Унутрашњи дијалог“ту може помоћи само ако послужи за масовно трежњење дела становништ­ва још увек наркотизир­аног пропагандн­им митовима о Косову и приведе га рационално­м размишљању.

Мене као убеђеног аутономаша ипак буни једна ствар - како то да Заједница српских општина по споразуму потписаном у Бриселу треба да има немерљиво већу аутономију на Косову него Аутономна Покрајина Војводина у Републици Србији? Али, то је питање за неку другу прилику.

А биће их.

 ??  ?? Председник Лиге социјалдем­ократа Војводине и посланик у Скупштини Србије
Председник Лиге социјалдем­ократа Војводине и посланик у Скупштини Србије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia