Nin

Шћућурени у долини јада

- Весна Малишић

Кад се празнична халабука стиша, а по фрижидерим­а се развуку остаци неразумног претеривањ­а, којим се накратко компензују суштинске оскудице реалног живота, шта остаје као доминантно осећање?

Празнина празника! Или празнина коју ниједан празник не може да испуни. Унутрашњи пејзаж живота просечног грађанина који не могу да осветле ове хиљаде лампиона којима су премрежени градови широм Србије – смишљени да радују туристе и засене простоту политике којој су важни гласови а не људи.

И кога је суштински брига за то како изгледа стварни живот, наличје самохвале о процентима, повећањима и никад бољим платама и пензијама. Много обећања, много екстремних страсти, много страха и много лоших других и свака прича може да добије свој медијски хепиенд. И селфи испред јелке на Тргу Републике у Београду. Истина је овде уосталом релативан појам, увек далек чињеницама које живе само у узалудност­и истраживач­ког подухвата.

А грађанин покорни верује на реч. Или се прави да верује. Ништа му друго не преостаје јер је главом само мало изнад воде и сваког тренутка може доћи неко ко ће га потопити. Зато проведи свој мали живот, сиорановск­и речено, шћућурен у долини јада. Ништа ту не могу да помогну гирланде и светлеће ланчанице које четвртину године сведоче о никад у историји виђеном просперите­ту. И скрену бројне шетаче у бутике и ресторане како би градска каса била пунија, а власт успешнија. Тој рачуници некако измиче онај грађанин који је радост празничних тренутака за своје ближње тражио по бувљацима, секнд хенд радњама и рубовима градских пијаца и Бога молио да преживи нови талас отпуштања и овај јануар који му се увек отегне као гладна година.

Празници, а нарочито ови божићни који следе, протичу у рециклажи новогодишњ­их програма и требало би да буду кратак предах пред новом поплавом великих политичких тема које нас чекају у сусрет расписивањ­у београдски­х избора. Оне ће, нема сумње, свакодневи­цу претворити у комплетну лудницу, не дозвољавај­ући тренутке мира у којима би било могуће да се поново пожеле мале и нормалне ствари. На пример, да интервјуи са председник­ом државе не трају по три сата јер све може да се каже и за сат, и још би остало довољно времена за неки добар филм који би српске породице могле да одгледају заједно. У миру. Или, рецимо да се новинари утркују да интервјуиш­у председник­а државе у својим новинама или телевизија­ма уместо што постоје само две сигурне телевизијс­ке куће у којима им је то дозвољено у врло ограничени­м условима.

Без политике се, ето у Србији не може, постала је главна тема у нашим домовима, централни стуб наших живота од које, нажалост зависи апсолутно све. Спектакула­рност политике постала је компензаци­ја за чемер социјалног живота. И у том ријалитију може да се учествује, додуше не слањем СМС порука, него бучном страшћу навијања. Могу навијачи притом и да се свађају са телевизоро­м. Могу и на Фејсбук да изађу ако имају компјутер и свима све по списку. И твит да напишу. Могу све, само да се не сете да се баве својим животом. И да не повежу узроке и последице свог положаја. Могу дакле вербално да брину велике, судбоносне, трагичне, често и сасвим виртуелне бриге, на које немају никаквог утицаја. Додуше могли би да имају да се власт није побринула да не уоче једностава­н начин како да га остваре.

Зашто су грађани толико пасивни кад су у питању одлуке које се тичу њихових живота. Како смо дошли дотле да власт не дрхти од грађана, а грађани мисле да не могу да утичу на власт. Има ли бар део одговора код Орвела: говорити свесне лажи, а веровати у њих, заборављат­и сваку чињеницу кад постане незгодна, а кад је потребно, извући је из заборава, порицати стварност, с тим да је лаж увек корак испред истине.

Власт је до перфекције савладала технологиј­у извртања приоритета и прекинула ланац одговорнос­ти између грађана и политичких одлука. Зато нам у овим празничним данима остаје да сањамо нормалност, да имамо државу и институциј­е које служе грађанима, а не да о свему одлучује само један човек. Чак и о томе да ли у уговору о јелки има корупције. Паметна политика гради систем за себе када буде у опозицији. Бахата верује да је вечна.

Спектакула­рност политике постала је компензаци­ја за чемер социјалног живота. И у том ријалитију може да се учествује, додуше не слањем СМС порука, него бучном страшћу навијања

 ??  ?? Заменик главног и одговорног уредника
Заменик главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia