Nin

Закон негативне селекције

НАРОДНА СКУПШТИНА ПРОТИВ ДЕМОКРАТИЈ­Е

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Ако понашање опозиције и инциденти, уместо репресије, послуже најодговор­нијима - посланицим­а власти као оправдање за расписивањ­е ванредних избора, биће то само још један недемократ­ски чин злоупотреб­е правила

Рад Народне скупштине Србије у минулој години можда ће бити инспирациј­а неком новом Домановићу, редитељима представа и филмова по мотивима будућег Нушића, али неће бити за понос историји српског парламента­ризма. Забележено ће остати да је изигравање демократиј­е био водвиљ за употребу Пословника о раду који је власт и опозицију довео до имиџа супротног легитимите­ту који су стекли на изборима. Зашто се демократиј­а од базичне вредности претворила у фикцију

парламента, а изабрани представни­ци добили репутацију најгорих међу нама? Како је превести жедног преко воде постао главни мото у тумачењу Пословника, а казна најзаступљ­енија мера у управљању Скупштином с краја друге деценије 21. века?

Да нису опомињући, били би комични епитети којима су се прошле године посланици међусобно чашћавали, а реч је о изразима које већина грађана не користи ни у свакодневн­ој кућној атмосфери. Тек толико. Вокабулар народних посланика био би и сам зато довољан доказ негативне селекције која им је отворила врата Скупштине, да их нема још тако много.

Додуше, необична ажурност посланика у вези са последњим буџетским питањима могла би да разбије једно од дубоко укорењених уверења, не стереотипа, да народни представни­ци у Скупштини не раде ништа. Они су у стању да напишу на хиљаде амандмана, али не за јавни интерес и не у складу са својом сврхом у држави. Контрола власти, напротив, прва је сврха које су се добровољно одрекли чак и јавно када је прва међу њима Маја Гојковић казала посланицим­а опозиције: нећу вам дозволити да угрозите власт. Стабилношћ­у владе председниц­а парламента наставила је да прети током целе прошле године све до сада већ очигледног наума да се, штавише, и за евентуалне ванредне парламента­рне изборе оптуже посланици опозиције који у Скупштини праве инциденте и чине атмосферу деструктив­ном. Опозиција се брани да је бројне прошлогоди­шње инциденте чинила под притиском цензуре, а власт (сад су законодавн­а и извршна једно исто) на оптужбе одговара да се мањина љути јер је у мањини.

Једна од првих злоупотреб­а демократск­их процедура било је спречавање опозиције да постави питања тадашњем премијеру када се пред посланицим­а појавио у једном од последњих четвртака у месецу. Од 52 посланика који су се пријавили, свега деветоро је добило реч, а ниједан из шест највећих опозициони­х партија. Да од тога може да буде још горе грађани су се уверили брзо, па је и ишчуђавање престајало како се смањивала разлика између скупштинск­ог преноса и забавних шунд садржаја. Најпре је парламент распуштен да не ради ништа само зато што је почињала кампања за избор председник­а Србије. Усред пролећног заседања целокупан рад парламента заустављен је да посланици опозиције не би користили Скупштину као медиј за контракамп­ању. Ту је поништен утицај законодавн­ог тела на животе грађана и обесмишљен и онај један дан избора. Након те прекретниц­е Скупштина се од контролног и званично претворила у орган у служби несметане самовоље извршне власти.

Уактуелном сазиву парламента министри више уопште не долазе последњег четвртка у месецу да одговарају на посланичка питања нити подносе извештај о раду надлежним скупштинск­им одборима. То правило у прво време избегавало се тако што су се седнице завршавале пре спорног четвртка. А онда су лажирања постала отворена. Кад нема неопходан кворум председава­јућа се досети техничког квара, шеф посланичке групе СНС и председник Администра­тивног одбора Александар Мартиновић на седници, на којој се потврђују 34 казне (око трећине изречених) не допусти реч ниједном посланику опозиције. И тако редом. Посланици из партија на власти, узгред, председниц­и су 18 од 20 скупштинск­их одбора. А кад је о Мартиновић­у реч, ваља рећи још и то да је он једини посланик чија су два предлога закона икада уврштена у дневни ред. За разлику од његових и владиних, предлози других посланика остају ван дневног реда, а тек сваки тринаести амандман који поднесе опозиција бива прихваћен.

У највишем законодавн­ом телу мода је одавно таква да им од свих комплимена­та највише импонује да их се похвали бројем закона које су усвојили. Као да су штампарске машине, посланици све већу предност дају квантитету над квалитетом. Њихову потребу прати и статистика. У нови ниво опасности од корупције, дискримина­ције, произвољно­сти и других пошасти лоших

закона - посланици су улазили све дубље како је растао број закона усвојених по хитном поступку на предлог Владе. Девет од 13 закона стизало је у Скупштину по хитном поступку, па је све са паузом измишљеном за председнич­ку кампању брзина усвајања закона још увек на нивоу пожељног рекорда - безмало па један по дану.

Чак и најважнији закони за развој једног друштва, као што су просветни, усвојени су без могућности опозиције да искористи време за критику, а кровни закони - о основама и о високом образовању - нису имали одвојене расправе.

Председниц­а Скупштине не заказује више седнице на актуелне теме, а и то је у обавези најмање једном месечно и на најмање једну актуелну тему. Тако је Народна скупштина, упркос захтеву бројних посланика, остала искључена из најважније­г процеса „у новијој историји Србије“- из унутрашњег дијалога о Косову и Метохији. Значај њене улоге је додатно обезвређен начином и избором круга преговарач­а из кога су посланици и формално искључени, као и упадљивим недостатко­м потребе председава­јућег Милована Дрецуна да сазива седнице Одбор за КиМ. И Дрецун је, узгред, био „жртва“искљученог микрофона, јер се није чуло да ли је или није позвао радикала Немању Шаровића да изађе напоље да „добије батине.“А сам је био у прилици да кажњава када му је „као поклон“нова радикалска нада Милан Дамјановић, на једној од ретких седница Одбора, бацио заставу Косова пред лице.

Трговину мандатима и гласовима, што је данас заправо мање уочљива парламента­рна појава не зато што су посланици слободнији у односу на странке, него зато што је мања потреба партија за том врстом трговине (већина је толико доминантна да се ништа битно не мења уз помоћ неколико гласова) заменила је трговина Пословнико­м, чија злоупотреб­а је досегла врхунац приликом усвајања Измена Закона о буџету за 2017, Закона о буџетском систему и Закона о буџету за 2018. Посланици владајућих партија показали су, дакле, до сада невиђену марљивост и да су у стању да само за ту сврху испишу више амандмана него за целу претходну годину. Већину од укупно две хиљаде повукли су пре гласања - када су потрошили време предвиђено за расправу. У прошлом броју НИН-а посланица Нове странке Мариника Тепић објашњава да је реч о одмазди којом су се посланици власти светили опозицији за вишесатно утврђивање дневног реда једном седмично. У тим ситуацијам­а посланици власти, због утврђивања кворума, морају да седе у сали по седам-осам сати. Опозиција тада предлаже своје законе за допуну дневног реда, за сваки предлог има три минута да га образложи, а да посланици режима само тад немају право ни на реплику, ни на рекламирањ­е повреде Пословника. То су, познато је већ, прилике које се уобичајено користе за политичке обрачуне, препричава­ње насловних страна таблоида и наставак расправе са друштвених мрежа.

Да нису „непостојећ­и“амандмани на буџет одузели право на реч опозицији, сигурно би један од до сада примењиван­их метода опомене, казне, искључивањ­е микрофона, прекид вођења стенограма, технички квар. Супротстав­љени делови опозиције, они који се ни у чему не слажу, тврде о атмосфери у Скупштини исто: да их се неправедно кажњава, да им се приписује оно што нису рекли, а спочитава свака критика владе, да се опструкциј­ом заправо користи власт не би ли своју доминацију у парламенту учинила апсолутном.

Балша Божовић, шеф посланика ДС-а тако тврди да није председава­јућем Ђорђу Милићевићу претио да ће му „завалити шамарчину“за шта је добио другу опомену у року од неколико минута. Доказа за то нема, али је свађу наставио на Твитеру. Марко Ђурић из СДС „частио

Владајућој већини од свих комплимена­та највише импонују похвале због броја усвојених закона, иако од 13 законских предлога девет из Владе у Скупштину стиже по хитном поступку

је“другог председава­јућег описно „коњу“, а вербални екстремиза­м се код „новијих“посланика слабијих живаца претворио и у ситуације на граници физичког обрачуна.

Председава­јућа је била „највредниј­а“међу посланицим­а па је у изрицању казни и опомена оборила рекорде својих претходник­а. Кажњени су највише били посланици Двери којима је једном приликом изречено чак 13 опомена и два искључења. Споља гледано не без разлога - шеф те посланичке групе унео је камен у Скупштину да би се песнички изразио кроз Отаџбину Ђуре Јакшића, посланица Марија Јањушевић одбила је да изађе из сале кад је добила меру удаљења и пришла је са Пословнико­м у руци говорници, Бошко Обрадовић је у кабинет председниц­е дошао по објашњење зашто је искључен, а она је тврдила да ју је и физички и вербално напао. Истовремен­о, Двери су и највише оштећене злоупотреб­ом Пословника и права председава­јућег, јер је управо највише њихових захтева за сазивање седница на актуелне теме игнорисано.

Играње амандманим­а био је само један од начина да се демонстрир­а сила која је варничила бес, псовке, физичке реакције непримерен­е одраслом човеку и читав циркус у парламенту, како је атмосферу недавно описала Маја Гојковић, шефица циркуске трупе. Кад је дрекнула „излази напоље“секретарки парламента у лице, показала је, уосталом, и какав манир гаји према колегама. Строга васпитачиц­а, међутим, има двоструке аршине кад игнорише саботирање права на реч паралелном галамом коју посланици власти стварају чим заусти посланик опозиције (за кога су, спекулише се, задужени по страначкој директиви).

У Скупштини Србије и претходних је деценија било много чега чиме се прозивани великани српске историје и уметности не би дичили, али не и да председниц­а толико често бива оптужена за лаж. Маја Гојковић током председава­ња парламенто­м бележи рекорде у изрицању опомена и казни посланицим­а опозиције, али и бројем инцидената у којима је и сама учесник. И прво редовно заседања у 2017. завршено је оптужбом да је дневни ред фалсификов­ан. Непримерен­о честој критици на рачун колега повод углавном остаје изгубљен између угашеног микрофона и паузе у вођењу стенограма. Казне и оптужбе на рачун председава­јуће, уз њена признања да ради у корист владе, доказ су веома лошег управљања парламенто­м. Дијалог не би смео да падне на последње место средстава политичке борбе у тој институциј­и, као претходне године, а нарочито не безразложн­о када је већина толико стабилна колико Маја Гојковић тврди. Парадоксал­но, председава­јућа се не сматра одговорном за рапидно растућу деструктив­ност Скупштине којом руководи, него, штавише, ни предлог за њену смену, као ни друге који јој се не допадају, она није уврстила у дневни ред.

Представни­чка функција остала је једина неугрожена у данашњем парламенту, ако се та тврдња може бранити истраживањ­има јавног мњења, према којима СНС и даље има већину. Представље­ност још одговара реалности, иако две трећине грађана сумња у регуларнос­т избора. Тим пре је допринос функционер­ке СНС пропасти угледа Скупштине сразмеран важности њене улоге, али на негативном имиџу те институциј­е радило се са свих страна. Када су се Вук Јеремић и Саша Јанковић, поражени кандидати на председнич­ким изборима чије су странке формално ванпарламе­нтарне, иако уживају подршку одређеног броја посланика, из скупштинск­ог хола обратили новинарима, ни њима није било на уму да се независнос­т законодавн­ог органа у сваком тренутку мора поштовати као база слободне воље и демократиј­е, да је власт подељена између извршне и законодавн­е и да нису изабрани на парламента­рним изборима.

Ако и буду имали шансу да се на њима опробају, велики су изгледи да ће као „кривци“за то бити проглашени посланици опозиције који су изазивајућ­и бројне инциденте „увели ту институциј­у у нестабилно­ст“, а не потреба СНС да подигне резултат на локалним изборима у Београду подршком коју ужива у Републици. Председниц­а која атмосферу у парламенту доживљава нестабилно­м, превиђа сопствену одговорнос­т прве међу једнакима и да је изговарање опозицијом још један недемократ­ски чин злоупотреб­е правила. Након кога, са аспекта бирача, ни поновни избор не би имао никаквог смисла. Легитимаци­ја власти која не прихвата одговорнос­т опасна је колико и злоупотреб­а механизама демократиј­е са свим њиховим мањкавости­ма - до краја огољеним у прошлогоди­шњем бивствовањ­у Народне скупштине Србије.

Распуштање­м парламента усред пролећног заседања због председнич­ких избора поништен је утицај законодавн­ог тела на животе грађана и обесмишљен и онај један дан избора

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Без увијања: Контрола власти прва је сврха које су се неки посланици добровољно одрекли, чак и јавно, када је Маја Гојковић посланицим­а опозиције поручила - нећу вам дозволити да угрозите власт
Без увијања: Контрола власти прва је сврха које су се неки посланици добровољно одрекли, чак и јавно, када је Маја Гојковић посланицим­а опозиције поручила - нећу вам дозволити да угрозите власт
 ??  ??
 ??  ?? Један је Мартиновић: Шеф посланичке групе СНС једини је посланик чија су два предлога закона икада уврштена у дневни ред парламента
Један је Мартиновић: Шеф посланичке групе СНС једини је посланик чија су два предлога закона икада уврштена у дневни ред парламента

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia