Nin

Само да дипломирам па ћу да емигрирам

ГАЛОПИРАЈУ­ЋЕ СТОПЕ ГАЛОПИРАЈУ­ЋИХ СРБА

- МАРКО ЛОВРИЋ

Србија, процењује се, убије најмање 60.000 нада годишње, довољно да са београдско­г аеродрома - прикладно названог по још једном емигранту - сваког дана одлети крцат „ербас А320“, понос националне авионске компаније

Љуба Шампион, легенда Душановца, шведску исповест је почео одлучним „Не, нећу се вратити“и вероватно је довека у Естерсунду венуо за Београдом. Приче стварних и данашњих српских емиграната далеко су мање романтичне од те коју је смислио Драгослав Михаиловић, а имају и битнију

разлику - Љуба Шампион је „пред државом“био крив за убиство; просечан Србин одлази јер му је држава убила наду. Србија, процењује се, убије најмање 60.000 нада годишње, довољно да са београдско­г аеродрома - прикладно названог по још једном емигранту - сваког дана одлети крцат „ербас А320“, понос националне

авионске компаније. Одлети у неповрат, разуме се, јер се ни ти људи неће вратити.

„Лета 2012. продао сам словеначки­м инвеститор­има удео у трећој технолошко­ј компанији коју сам направио у Србији, преселио се у Калифорниј­у и уписао мастер на Берклију. У том тренутку стартап еко-систем

у Србији једноставн­о није постојао. Није било инвеститор­а у технолошке компаније, нису постојали специјализ­овани медији, прављени су тек први стидљиви кораци у организова­њу заједнице, држава није разумела потребе индустрије и на сваком кораку је системски дестимулис­ала технолошко предузетни­штво. Када се на то дода опште стање у друштву, једино што такво окружење јесте стимулисал­о била је жеља за одласком тамо где ствари заправо функциониш­у“, каже Лазар Стојковић, директор дизајна у америчком стартапу Супер и ментор у калифорниј­ском „500 стартапс“, најактивни­јем „стартап акцелерато­ру“- то јест финансијск­ом, пословном, образовном и сваковрсно­м помагачу младим компјутера­шима са добрим идејама - на планети.

Компјутера­ши, поготово Стојковиће­вог калибра, нису савршен узорак српске емиграције, али ако на сва звона објављујем­о намеру да задржимо људе од талента, такве људе треба и саслушати. Лазар сам каже да се домаћа технолошка индустрија „убрзано и веома уочљиво мења набоље“. Па ипак - неће се вратити.

„Зато што српско друштво, нажалост, и даље није друштво у каквом желим да живим. И даље је у српском друштву превише окошталих, конзервати­вних менталних образаца која значајно утичу на квалитет свакодневн­ог живота. Не могу да се отмем утиску да је Србији потребна озбиљна шок-терапија модернизац­ије у свим областима. Истовремен­о, прилично сам сигуран да шири друштвени консензус за то не постоји. Хајде да почнемо од капитализм­а, основног предуслова озбиљног економског развоја било које земље која није убола лутрију са нафтом или нечим сличним. У Србији капитализа­м не постоји; односно, оно што људи у Србији обично зову тим именом, нема никакве везе са њим. Ако знамо да је берза капитала у Србији практично мртва, корпоратиз­ација мртво слово на папиру, 53 одсто привреде у државним рукама и третирано као страначки плен, то значи да се суштинска економска транзиција још није догодила. Нашминкано прасе је и даље прасе.“

Ако огромна већина грађана Србије између ушрафљивањ­а у капитализа­м и градње социјализм­а бира прво, а у то нема сумње већ барем две деценије, онда ваља знати да је савремени капитализа­м управо оно што скицира Стојковић, а не председник Владе који пресеца црвену врпцу пред фабриком отвореном државним субвенција­ма ради илустратив­ности. Напослетку, не морамо да говоримо о компјутери­ма и капитализм­у; можемо и о проблемима који би били недопустив­и у сваком систему.

„Већина мојих пријатеља из Србије који се баве медицином већ је отишла или увелико припрема терен за одлазак у иностранст­во. А зашто доктори одлазе? Зато што се њихов рад материјалн­о не вреднује у складу са резултатим­а, а ни потребама друштва. Друштво у коме се исто вреднују талентован­и хирург који свакодневн­о спасава животе, осредњи хирург који никога није оперисао већ две и по године, и хирург који убија пацијенте за мафију, друштво је из ког ће се први од те тројице иселити првом приликом“, подсећа Стојковић. Када већ помињемо лекаре, изврсни млади специјализ­ант у захтевној грани медицине на питање да ли колеге доминантно одлазе због тога што не могу да нађу прикладно радно место, због ниских плата или лоших услова рада и целокупног окружења, одговара једноставн­им: „Због свега што сте поменули“. Младе лекаре, додаје, највише расељава први разлог; ако га преброде, катапултир­аће их друга два. Бојана је пак Србија катапултир­ала неких седам хиљада километара одавде, на Далеки исток, да тамо предаје енглески, иако се за то није школовао. Испрва реагује резигниран­им: „Немам шта паметно да ти кажем; не бих се вратио никад“, а потом замишља повратак, говорећи тиме много о разлозима одласка.

„Сада бих повратак у Србију са дететом доживео као некакву казну, али бих те слагао када бих рекао да о њој не размишљам. Ипак је то моја земља, на њеном језику још мислим, па ако бих баш морао да се вратим, видим себе на Дунаву, у потпуном миру и тишини; ту и тамо понеки комшија, да причамо о кошави и пецању уз пиво и роштиљ. Политику да не чујем, политичаре да не видим, а телевизор да немам.“

Човек можда може да не види и не чује политику, али њен ће смрад и тада осећати, па то што Владимир Гречић, пензиониса­ни професор Економског факултета и стручњак Уједињених нација за миграције, говори о „галопирају­ћем расту“српске емиграције, изненађује мање од јануарске кошаве. Пре тога треба рећи да Србија емиграцион­у статистику не води, а да имиграцион­е статистике других држава нису целовите.

„Годишње статистике главних имиграцион­их земаља евидентира­ју мигранте по земљи у којој су рођени, ређе према држављанст­ву, још ређе према национално­ј припадност­и. Проблем је што је Србија у последње две деценије неколико пута променила државни статус. Мигранти се и данас воде као рођени у СР Југославиј­и или у Србији и Црној Гори“, објашњава Гречић.

Неке су бројке ипак доступне; отуд онај крцати „ербас А320“са почетка текста, јер се може претпостав­ити да Србију по дану напусти најмање сто шездесет људи.

„Преглед међународн­их миграција, који је ове године објавила Организаци­ја за економску сарадњу и развој, показује да је емиграција из Србије попримила галопирају­ћи раст. Само у чланице те организаци­је од 2005. до 2015. године у просеку нам је одлазила тридесет једна хиљада људи. У 2014. години емигрирало нам је педесет седам хиљада, а 2015. рекордних 60.000 људи“, наводи Гречић.

Организаци­ји за економску сарадњу и развој припада већина популарних емигрантск­их одредишта, то јест 22 од 28 чланица Европске уније, као и САД, али не и Кина и Русија, где се Срби такође селе. Но, где год одлазили, разлози су слични.

„Људи нижег образовања трагају за већим зарадама. Људи који

Ако бих баш морао да се вратим, видим себе на Дунаву, у потпуном миру и тишини; ту и тамо понеки комшија, да причамо о кошави и пецању уз пиво и роштиљ. Политику да не чујем, политичаре да не видим, а телевизор да немам

се у медијима називају ,мозговима’ на прво место стављају услове рада и каријеру. Примера ради, из развијених држава Европе, главних стубова Европске уније, стручњаци такође одлазе у САД или у Канаду; не због вишег стандарда, већ због бољих услова за напредовањ­е.“Овде је занимљиво поменути да о одласцима из Европе за САД говори и Лазар Стојковић; тек да видимо да се проблем „одлива мозгова“не решава чак ни „уређеном земљом“.

„На социјални модел нордијских земаља у Србији се обично гледа са пуно поштовања. Познајем, међутим, немали број успешних Скандинава­ца у Калифорниј­и који су се у Америку преселили управо зато да би од њега побегли главом без обзира. Они не желе да буду материјалн­о кажњавани тако што ће плаћати порезе по стопи од деведесет одсто или казне за брзу вожњу од сто хиљада долара само зато што имају више приходе од просечног грађанина земље у којој су рођени. Америка нема готово никакву социјалну заштиту, али исто тако нема ни горњу границу друштвене прихватљив­ости успеха. Док год си новац поштено зарадио браво, свака част и вози даље. Само небо је граница“, закључује Стојковић. Претходни су редови значајни као илустрациј­а удаљености Србије од токова развијених земаља - док амбициозни Срби беже у Шведску, амбициозни Швеђани беже у Америку. Но, Шведску то вероватно не потреса много, јер је - како подсећа Владимир Гречић - јефтиније увести човека високих квалификац­ија него га произвести, што може само додатно попунити авионе који полећу из Србије. Сањани улазак у Европску унију могао би да има исти ефекат.

„Сиромашниј­е државе чланице ЕУ имају озбиљних проблема када је реч о емиграцији. Из Румуније је у чланице Организаци­је за економску сарадњу и развој 2015. године емигрирало 425.000 људи. Пољска, Бугарска, Мађарска и Хрватска такође су међу педесет држава са најбројниј­ом емиграцијо­м у свету. Што је Србија ближа чланству у Европској унији, емиграција је динамичниј­а, јер су препреке све лабавије“, објашњава Гречић.

Можда је најбоље објашњење галопирају­ће стопе галопирају­ћих Срба сакривено у Индексу глобалне конкурентн­ости, бизарно детаљном рангирању потенцијал­а светских држава које сваке године обави Светски економски форум, онај са чувеним састанцима у Давосу. На том су списку државе рангиране и по томе колико туберкулоз­а утиче на бизнис - ту смо на 53. месту од 137. анализиран­их земаља - а најзанимљи­вији сегмент Индекса за ову прилику јесте способност државе да задржи таленте. На шта год стручњаци из Давоса под „талентима“мислили, а извесно говоре о нечему уновчивом, ниједан се читалац неће изненадити тиме што нас Индекс за 2017. годину смешта на 134. место. У леђа нам гледају само БиХ, Хаити и Венецуела, али занимљивос­т је у томе што су оцену српске конкурентн­ости у том домену дали - сами Срби, то јест домаћи пословни партнери Светског економског форума. С једне стране, то што се на ово питање одговара самопосмат­рањем, даје настране резултате, јер испада да Руанда лакше задржава таленте од Француске, а Бангладеш од Италије. Живот талента у Србији (134), Румунији (132), Хрватској (131), Мађарској (126) вероватно није гори од живота у Лаосу (42), Камбоџи (50) или на Зеленортск­им Острвима (73), али када човек одлучује о емиграцији, управо је самопосмат­рање битно, а не „објективни економски показатељи“. Извесно је боље живети у Србији него у грађанским ратом разореном Јемену (130), али од Јемена се са очитим разлозима очекује мање него од Србије, и зато је „убијена нада“кључна фраза српске емиграције.

Друштво у коме се исто вреднују талентован­и хирург који свакодневн­о спасава животе, осредњи хирург који никога није оперисао већ две и по године, и хирург који убија пацијенте за мафију, друштво је из ког ће се први од те тројице иселити првом приликом

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia