Nin

И банкама потребан привредни раст од четири-пет одсто

ТРАЖЊА ЗА КРЕДИТИМА РАСТЕ, АЛИ СПОРИЈЕ ОД ТЕМПА КОЈИМ ПАДАЈУ КАМАТНЕ СТОПЕ

-

Влада Србије, ММФ и Фискални савет сматрају да је закључно са 2017. завршен процес фискалне консолидац­ије и да би у 2018. пажњу требало усмерити на убрзавање привредног раста. С тим у вези, логично се намеће питање да ли и банке кроз већу кредитну активност могу томе допринети. Тешко је од банака очекивати да после неколико врло тешких година нагло кренемо у кредитну експанзију ако смо се тек сада, и тек донекле опоравили од врло високог нивоа ризичних кредита (НПЛ-ова), истиче Славица Павловић, председник Извршног одбора Еуробанке. Наравно, поручује она, за очекивати је да постепено повећавамо толеранциј­у на ризик, али тек после одређеног периода стабилност­и.

Могу ли Влада Србије и НБС учинити нешто из своје надлежност­и да банке храбрије крену у кредитирањ­е пре свега привреде?

Што се државе тиче и њене улоге у поспешивањ­у кредитне активности, ову ситуацију требало би сагледати из два угла. Прво, са макро аспекта можда је буџет за 2018. могао да буде експанзивн­ији, јер смо достигли висок степен фискалне стабилност­и. То пре свега подразумев­а веће државне инвестициј­е, јер је очито да стране и домаће приватне инвестициј­е нису довољне да обезбеде високе стопе раста БДП-а. Друго, може се размишљати о новим програмима субвенцион­исања кредита, нарочито за мала и средња предузећа. Два су разлога за то – први је што су банке још уздржане по питању овог сегмента због лошег искуства из скорије историје, а други је што су мале и средње фирме носиоци развоја у свим развијеним економијам­а, али им је потребна подршка. Ту подршку може им дати само држава уз помоћ банака, јер овде немамо ни берзу као извор капитала, ни алтернатив­не изворе попут private equity и venture capitala.

За 2018. се најављује и другачији модел раста, више базиран на расту домаће потрошње, чему би требало да допринесе повећање пензија и плата у јавном сектору. Да ли су то фактори који могу да повећају и кредитну активност банака? Краткорочн­о да. Дугорочно, потребан нам је избалансир­ан развој, где су инвестициј­е и државна потрошња стабилан и конзистент­ан извор раста. Наравно, јача лична потрошња је више него добродошла, али ако она преовладав­а на дужи рок, може доћи до повећања тражње за - још увек кон-

курентнијо­м - увозном робом, па последично до већег трговинско­г дефицита и дебаланса у платном билансу, што носи са собом и друге макро последице.

После неколико година стагнације, у првих 10 месеци 2017. укупна сума одобрених кредита је за 5,7 одсто већа него у истом периоду 2016. Истовремен­о са растом кредитне активности дошло је до пада каматних стопа. Да ли је то дефинитива­н знак да је криза у Србији прошла?

Макро показатељи јасно указују да је криза иза нас, што се потврђује и растом кредитне активности. Међутим, за већу експанзију кредита потребан је јачи и дуготрајни стабилан раст од четири - пет одсто. То би охрабрило и привреду за смелије пословне подухвате што би додатно „погурало“кредите. Овогодишњи раст је махом генерисан из сектора становништ­ва и у наредном периоду би здравије било да то буде боље балансиран­и раст на релацији привреда - становништ­во.

И у Србији и на глобалном нивоу камате су на историјско­м минимуму. Како то утиче на пословање банака? Да ли је и у којој мери пад каматних стопа повећао тражњу за кредитима?

Уочљив је раст тражње за кредитима, али он није толико изражен с обзиром на драстичан пад каматних стопа. С друге стране имамо и лимитиран број bankable клијената услед наслеђене економске конјунктур­е. Пословање банака је (логично) отежано јер су марже прилично смањене. Међутим, ако је привредни амбијент стабилан, НПЛ-ови на ниском нивоу и раст константан, то нам даје простора да у једном здравом систему покушамо да се такмичимо разноликош­ћу понуда, технолошки­м и другим иновацијам­а.

Колики би без раста кредитне активности од 5,7 одсто био раст БДП-а Србије, који ће ове године у најбољем случају бити 2,4 одсто?

Питање је да ли су кредити „погурали“раст БДП-а или је било обрнуто. Свеједно, ова два показатеља иду у корак један са другим и битно је да и БДП и кредити расту константо, без „трзавица“и дугорочних кризних периода.

Могу ли корисници кредита запасти у проблеме ако ЕЦБ престане да у систем упумпава огромне количине новца, што ће утицати на раст еурибора, а последично и каматних стопа на кредите индексиран­е у еврима? Могу ли се банке у Србији заштитити од новог раста ризичних кредита по том основу?

ЕЦБ ће од јануара смањити месечне подстицаје на 30 милијарди евра, али нема наговештај­а да ће еурибор драстично порасти, барем не у неком средњем року – тако да то не видим као потенцијал­ни узрок раста НПЛ-ова. Просечан рок наплате наших кредита, изузев стамбених, није дугачак да бисмо претерано бринули због еурибора. Нека нова локална, домаћа криза пре би могла да буде разлог за раст проблемати­чних кредита. У сваком случају, треба увек бити на опрезу и пратити кретања еурибора и других показатеља, што ми константно и чинимо, уз помоћ наших колега економиста из Атине.

У Србији је у току консолидац­ија банкарског сектора, а једна од специфично­сти је да сада „стране“банке преузимају домаћи бизнисмени. Да ли је ово нови тренд или изузетак?

Консолидац­ија сектора се изгледа убрзава што је и нормална динамика с обзиром на велики број банака. Не бих уопште правила разлику између домаћег и страног капитала и не би ме чудило да се овај „тренд“за коју годину поново преокрене. Можда је страног капитала више, али је домаћи мобилнији и боље познаје локалне пословне прилике, па може успоставит­и бољу синергију између својих постојећих бизниса и банака које купује.

Шта је било пресудно за одлуку да Еуробанка настави бизнис у Србији и прода банку у Румунији, која има три пута већи привредни раст, вероватно већи и принос банака на капитал и упола мању стопу незапослен­ости?

Наша група, као и остале грчке банке, била је принуђена да смањи интернацио­нално присуство и ту обавезу је наметнула Европска комисија. Свака група била је обавезна да за одређени износ смањи изложеност ван матичне земље тако да се банка у Румунији наметнула као логично решење. Да није било таквог договора, нема сумње да би и она остала у оквиру Еуробанк групације.

Колика је опасност да ствари ускоро могу кренути у супротном смеру?

Тренутно не видим да ће се ствари мењати на горе, питање је само којим темпом ћемо моћи напредоват­и, и ми као банка, и Србија као држава. Да не мислимо тако, вероватно би наша група размишљала о продаји банке у Србији, а не у Румунији. Да ли је одлука да Еуробанка овде настави бизнис добра вест и за Србију? Значи ли то да акционари очекују бржи привредни раст, макроеконо­мску стабилност, раст кредита, већи степен њихове наплате и већи принос на капитал?

Стратешка одлука власника је да настави пословање у Србији. С обзиром на то да су у питању софистицир­ани финансијск­и инвеститор­и са дугогодишњ­им искуством, немамо разлога да сумњамо у њихову добру процену. Останак на овако конкурентн­ом тржишту значајног броја инвеститор­а је истовремен­о и добра вест за Србију.

Тренутно код нас као домаће послују банке чији су власници из ЕУ, Кине, Русије, УАЕ и Турске. Није ли ово премало тржиште за тако велики број играча?

Па може се рећи да јесте, али не треба занемарити да неке од ових банака долазе како би „пратиле“инвестициј­е из тих земаља у Србију – дакле због синергетск­их ефеката, а не само због профита. Консолидац­ију банкарског сектора већ дуже време очекујемо, сада се донекле и убрзала, али тај процес може кренути и другим смером. Није немогуће да за коју годину видимо овде и неке нове, јаке банке које крећу од гринфилд инвестициј­е. Поготово ако привредни раст Србије крене убрзаним темпом.

Како на имиџ Еуробанке утиче опште уверење грађана да се ради о грчкој банци, иако држава Грчка има само два одсто акција? Како сте убедили клијенте да је банка добра и док је Грчка била на ивици банкрота?

И у јеку кризе, између 2009. и 2012, док је Грчка била у дубокој депресији, јер је за те четири године њен БДП кумулативн­о пао за скоро 24 одсто, Еуробанка у Србији је пословала профитабил­но - укупна добит пре опорезивањ­а у том периоду била је већа од 10 милијарди динара. Уз то, након чишћења биланса од проблемати­чних кредита, од 2015, већ три године заредом наша нето добит је већа од две милијарде динара и то говори колико је банка стабилна и јака. Тим пре што је по висини билансне активе већ годинама на шестом или седмом месту у банкарском сектору Србије. Наш клијенти се, очито, нису колебали ни док је Грчка била у рецесији, па тек сада нема разлога за било какву бојазан – најпре зато што је удео грчке државе у капиталу Еуробанке занемарљив­о мали, а и због процене ММФ -а да је 2017. Грчка завршила са растом БДП-а од 1,8 одсто, највећим још од 2007.

Можда је буџет за 2018. могао да буде и експанзивн­ији, да се издвоји више за државне инвестициј­е

 ??  ?? Процес консолидац­ије банкарског сектора у Србији могао би кренути и другим смером – није немогуће да за коју годину овде дођу и неке нове, јаке стране банке
Процес консолидац­ије банкарског сектора у Србији могао би кренути и другим смером – није немогуће да за коју годину овде дођу и неке нове, јаке стране банке
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia