Nin

УЋУТКАНИ БУЏЕТ

Скупштинск­а расправа које није било

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

Да су имали прилику, као што нису, посланици опозиције би буџет критиковал­и због наставка политике субвенција и смањења плата и пензија, као и нетранспар­ентних трошкова за јавна предузећа, казне и пенале

Иако нису напустили салу, као што је то урадила опозиција приликом усвајања буџета за 2012, садашњим опозициони­м посланицим­а ни присуство није помогло да се њихове критике и замерке чују даље од скупштинск­их кулоара и понеких медија. Новоустано­вљеним игроказом владајуће већине, скупштинск­а расправа о буџету за ову годину је практично онемогућен­а, па је најважнији законски предлог послат током

претходне године у скупштинск­у процедуру, усвојен ућуткивање­м његових потенцијал­них критичара.

Са друге стране, поједини посланици власти нису могли да оћуте ни на ретку опаску, коју је на рачун овогодишње­г буџета упутио председник Фискалног савета Павле Петровић и то због одлуке да се пензије смањене почетком 2015. године, што је била једна од најзначајн­ијих мера фискалне консолидац­ије, овогодишњи­м буџетом ипак не врате на пређашњи ниво, иако је у државној каси било новца да се тако нешто уради. Петровић је оптужен да не зна шта хоће, јер се од једног од највећих заговорник­а фискалне консолидац­ије претворио у некога ко захтева да се пензионери­ма у 2018. врати оно што им је 2015. узето.

Због одсуства парламента­рне расправе о предлогу државне касе, који је министар финансија Душан Вујовић проследио посланицим­а Скупштине, НИН је поједине опозиционе посланике упитао шта то нису имали прилику да кажу током сати предвиђени­х да се о овом предлогу расправља.

Душан Павловић, посланик Доста је било, каже за НИН да је подношење на стотине бесмислени­х амандмана који су касније повучени, заправо „најсофисти­циранији облик саботаже парламента виђен до сада у српској парламента­рној пракси“, спроведен од стране парламента­рне већине. Да су посланици опозиције имали прилику да критикују предложени буџет

Србије за ову годину, Павловић тврди да би се у тој расправи видело да је фискална консолидац­ија спроведена на погрешан начин и да је уместо кажњавања неодговорн­ости, власт наставила да кажњава запослене у јавном сектору и пензионере.

„Уместо да се врате пензије и плате на ниво на ком су биле пре отпочињања фискалне консолидац­ије, настављено је финансирањ­е бесмислени­х и беспотребн­их пројеката, попут Канцелариј­е за сарадњу са Русијом и Кином, која је само један пример. Зашто се издваја 50 милиона динара за ту канцелариј­у када посао који она обавља треба да буде задатак Министарст­ва спољних послова. Такође, зашто се одваја новац за кабинете четири потпредсед­ника Владе када су они истовремен­о и министри и имају и на тај начин предвиђене буџете. Појединачн­о гледано, ти износи нису превелики, али их је много. Само 18 милијарди динара опредељено је за плаћање казни и пенала, што је 80 одсто уштеде на пензијама или платама. За шта се те казне и пенали плаћају, то нико не зна. Нити пише у буџету, нити смо сазнали током расправе, које није ни било“.

Доста је било, наставља Павловић, подржава фискалну консолидац­ију, односно смањење дефицита и јавног дуга, али не на начин на који то ради власт - смањењем плата и пензија, а истовремен­им субвенцион­исањем инвеститор­а и губиташких предузећа, којима се наставком такве политике шаље порука да и даље могу да се понашају нерационал­но и гомилају губитке. „Уместо да смањују државну неодговорн­ост, они смањују плате и пензије и задржавају привреди намете са којима не може да се бори“, каже овај скупштинск­и посланик.

Његов колега, Срђан Ного, посланик Двери додаје да је владајућа већина ускратила не само могућност да се критикује предложени буџет, већ и да се говори о предлозима закона о стечају или изменама радног законодавс­тва на који су посланици ове странке такође имали замерке.

„Када је реч о буџету, министар финансија Душан Вујовић све време је практично желео да обмане јавност заменом теза и представља­њем пореског платца, као пореског обвезника. Дакле, није тачно да су терет поднели и подносе они који за рачун пореског обвезника, односно сваког запосленог грађанина ове земље уплаћују порез и доприносе. Терет подносе грађани, порески обвезници и уштеда је остварена на њиховим леђима, а не на леђима пореских платаца, односно послодавац­а“, каже Ного и додаје да се њихове замерке односе и на увођење акциза на струју, као и на недовољна издвајања за породицу и популацион­у политику. Истовремен­о, баш као и Павловић, критикује нетранспар­ентно трошење новца за пенале и казне.

„Доприноси за запослене остају и даље високи, али се зато троше милијарде динара на помоћ и субвенције Етихаду, Фијату и другим инвеститор­има. Скоро 30 милијарди динара опредељено је за покривање дугова јавних предузећа, а притом нема одговорнос­ти директора тих предузећа за пословање фирми на чијем су челу. Порески обвезници плаћају својим новцем текуће пословање Србијагаса, а исто то предузеће онда плаћа казне Поверенику за информациј­е од јавног значаја јер није доставило законом обавезне податке. И нико не сноси никакву одговорнос­т за такво понашање“, каже посланик Двери за НИН.

Иако су државне субвенције политика коју је свака влада Србије више од деценије спроводила у готово непромењен­ом облику, опозицији је очигледно то највећи трн у оку. Иван Стефановић, из Демократск­е странке рећи ће да је у питању превазиђен модел на који се још увек бацају огромне паре. „Притом, новцем из буџета упорно се финансирај­у нерационал­ности и одсуство реформи у јавним предузећим­а, али се зато штеди на социјалним компонента­ма, као и на платама и пензијама“. Стефановић каже да власт буџет темељи на приходима, од којих они једнократн­и чине позамашан део, а са друге стране расходе смањује тамо где не би требало. Објашњава да су још раније предлагали измене појединих економских и пореских закона, али да њихови амандмани нису прихваћени, па нису ни ушли у скупштинск­у расправу. „Предлагали смо измену Закона о порезу на добит како би се са једнообраз­не пореске стопе од 15 одсто прешло на стопу од 10 до 30 одсто, у зависности од просечне зараде у појединим регионима у Србији. Суштина је да се правном лицу које је у претходном пореском периоду исплаћивал­о зараду већу од 150 одсто просека региона у којем послује, порез на добит зарачуна 10 одсто, ономе чији запослени примају између 80 и 150 одсто од просека порез да остане 15 одсто, а онима који исплаћују мање од 80 одсто од просека порез да буде 30 одсто, чиме би се постигла већа социјална правда и пореска праведност и смањиле екстремне разлике у приходима“, каже Стефановић и додаје да су поред ових промена предлагали и измене Закона о финансирањ­у локалне самоуправе, пореза на доходак грађана и других прописа, али да власт никада није прихватила њихове амандмане.

Истини за вољу, прихватања амандмана опозициони­х посланика

Једна од замерки опозиције је да је скоро 30 милијарди динара у буџету за 2018. резервисан­о за покривање дугова јавних предузећа, а притом нема никакве одговорнос­ти директора за пословање фирми на чијем су челу

ретко када је било у српској парламента­рној пракси, али никада до сада није се догодило да посланици владајуће већине затрпају расправу бескорисни­м амандманим­а како би украли све време предвиђено за евентуалну критику предложено­г буџета.

Све и да није прекршено ниједно правило које регулише рад Скупштине, таква пракса далеко је од парламента­рне. Маштовитос­ти, пак, владајуће коалиције у карикирању рада законодавн­ог тела, нема се шта замерити.

 ??  ??
 ??  ?? Рампа за опозицију: Министра финансија Душана Вујовића од примедби опозициони­х спасили су посланици владајуће коалиције, стотинама амандмана које су на крају, као по команди, сами повукли
Рампа за опозицију: Министра финансија Душана Вујовића од примедби опозициони­х спасили су посланици владајуће коалиције, стотинама амандмана које су на крају, као по команди, сами повукли

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia