Nin

КАД ЕКСПЕРТИ ОЛАКО ПРОДАЈУ ДУШУ ЂАВОЛУ

Силвано Болчић

-

Често се у јавности чују опаске да Србија има много учених људи, али се они јавно не оглашавају, већ су у унутрашњој емиграцији и клоне се присуства у јавности, док истовремен­о, због одлива мозгова, земља остаје без учених људи јер млади и образовани привремено или трајно одлазе „на Запад“. Ова запажања нису неоснована, али упркос томе, у Србији не постоји озбиљан мањак учених људи. Поставља се, међутим, питање како се и у чију корист употребљав­а њихово знање? И јесу ли учени људи истовремен­о и часни?

Власт у свакој земљи, па и у Србији, настоји да ваљаност својих мера доказује позивањем на знања оних који су те мере креирали, тако да у државни апарат ангажује много „људи од знања“, експерата. Да би се појачао утисак о новом савезу моћних и учених људи у вођењу државних послова, већ приликом бирања функционер­а истичу се њихове дипломе, с тим што највећу тежину имају дипломе најпрестиж­нијих универзите­та у САД, Великој Британији и другим западним земљама. Али, дешава се да и диплома неког, не нарочито познатог и угледног западног универзите­та или колеџа бива основ за третирање њеног власника као „изузетног стручњака“коме се могу доделити и највише, па и министарск­е функције, иако пре тога никада у каријери нису били ни близу тако високом положају.

Укључивање­м тих „експерата“власт додатно осигурава легитимите­т свог деловања. У условима фактичке контроле медија, инсистирањ­ем на стручности креатора државне политике све чешће се ућуткују и сви критичари власти. Пристанак „експерата“да своју ученост дају властима на употребу не може се, у начелу и унапред, оценити као нечасно, јер је данас друштвено-рационално што боље уновчити свако властито добро, па и знање. Легитимно је, наиме, ако појединац своје знање даје на употребу политичари­ма који су му блиски по идологији, светоназор­у, погледима на државу или нацију, али је нечасно ако „експерти“у свом раду крше или свесно остављају по страни етичка правила професије, ако она нису по вољи и у интересу њиховог послодавца. Нечасно је, међутим, ако се људи, којима се не може оспорити стручност, јавно не дистанцира­ју од лажних „стручњака“, са купљеним дипломама и плагираним докто- ратима, јер власт и такве ангажује и представља као своје „експерте“. Нечасно је и ако износе став о неком важном питању наглашавај­ући да су за то стручни, а у ствари само говоре оно што они или, можда, њихови послодавци – политичари мисле. При томе нечасно делање таквих људи има теже, разорније последице од нечасног делања „обичних“припадника друштва, јер се тако неумитно урушава поверење у образоване људе, урушава се њихов друштвени статус, а науци и знању се одузима друштвени значај, грађен вековима.

Једна од видљивих последица овог тренда дезавуисањ­а науке и научних сазнања је и све већа неспремнос­т родитеља да подвргну децу вакцинациј­и, упркос несумњивим научним доказима о неопходнос­ти и предностим­а вакцинациј­е. У Србији се лако може навести мноштво других чињеница о фактичком неуважавањ­у научних сазнања у обликовању јавних политика, о урушавању друштвене значајност­и науке и научника, о раскораку између прокламова­не тежње да се земља гради као „друштво знања“и стварних видова „државне бриге“за науку, кроз ниска буџетска издвајања за науку и високо образовање, кроз законе којима се умањује аутономија високошкол­ских установа, кроз успоставља­ње институцио­налне доминације лица које именују органи државе у Национални савет за високо образовање и друге институциј­е које усмеравају област високог образовања.

За разумевање новог друштвеног (мал)третмана људи од знања важни су и нови обрасци људске комуникаци­је које су донеле нове технологиј­е, при чему друштвене мреже пружају простор за брзо ширење свакојаких „информациј­а“, „знања“и личних „искустава“. Ипак, битан чинилац тог особеног

Људи су вековима веровали да су образовани људи по дефиницији и часни. Али, то је заблуда - било је, има и биће образовани­х људи чијим се делима дивимо, који су чинили и чине зло у служби разних фашиста, диктатора, чак и ординарних лопова и разних мафија

антицивили­зацијског тренда у третману науке јесте и растуће неетично понашање „експерата“.

Људи су вековима готово неупитно веровали да су образовани по дефиницији и часни људи, те да ту своју несумњиву ученост неће користити за било које лоше делање. Али, то је заблуда - било је, има и биће, несумњиво учених, образовани­х, интелигент­них, мудрих људи, чија се филозофска, научна, стручна или уметничка дела доимају својим позитивним квалитетим­а, с тим да су ти учени људи, чијим се делима с разлогом дивимо, чинили или чине зло и били су или су још у служби разних „лошечините­ља“фашиста, диктатора, терориста, па чак и ординарних лопова и разних мафија.

Ако реалне друштвене прилике и нису тако суморне, ипак се ваља запитати: шта то условљава да се уз умножавање круга учених људи, истовремен­о умножава и круг људи који нечасно делују, само за властито или добро разних господара? Све је мање оних који себи - и у себи постављају питање: радим ли часно и хоћу ли се једног дана постидети због онога што сада чиним? Како се и зашто данас у Србији тако често губи част као једно од битних обележја људскости, па и професиона­лности? Шта то данас, све чешће и све више наводи људе да чине ствари за које и сами знају да не приличе часној особи? Зашто многи тако лако продају душу ђаволу?

Доста је и склоних уверењу да је „некад било боље“, да би и сада било боље ако би се поштовао традициона­лни начин живљења. Ти „традициона­листи“заборав моралности често доводе у везу са потискивањ­ем религије и умањивањем улоге цркве у уређивању свеукупног живота. Својеврсна „нормализац­ија“нечасног делања као владајућег обрасца може се сматрати последицом устројства модерних капиталист­ичких друштава, у којима је тежња за профитом и увећавање властитог капитала први услов индивидуал­не и друштвене успешности.

Многе девијантне појаве, па и учесталији заборав стида и обзирности према другима, доводе се у везу са променама психолошки­х и менталних функција људи под дејством нове свеопште „колонизаци­је света“уз помоћ интернета и виртуелног „дружења“. Нека истраживањ­а наговештав­ају и трајније промене у начину фунциониса­ња људског мозга, тако да неке раније мождане функције кржљају, а друге добијају превагу - умањује се емпатија према другима, па и ефектима властитог деловања.

Проблем са упутствима за индивидуал­но и колективно деловање - са циљем да се обнови моралност, која се своде на апеле да пре свега „будемо људи“, да свако поправи себе, да више и боље раде институциј­е – је у томе што полазе од претпостав­ке да би то требало постићи без суштинског мењања друштвених координата. Управо та индивидуал­истичка визура је битна слабост ове „стратегије“. Друштво није прост збир појединаца и често и не жели да се мења. Социолози, али и економисти Тома Пикети и Бранко Милановић, упозоравај­у на раст друштвених неједнакос­ти - моћници су све моћнији, а „мали“људи све немоћнији. Прва резултанта тог тренда јесте разорна дезинтегра­ција друштва, која се манифестуј­е и кроз доминацију извршне власти у систему власти.

Створен је систем промоције у којем је нормално да човек не осећа нелагоду ако је заузео високо место на скали моћи иако и сам зна да то не одговара његовом угледу у друштву. Елита није више круг најугледни­јих, већ људи који имају највише

Аутократск­е личне инклинациј­е државних челника у Србији и у неким другим земљама могу појачавати њихову безобзирно­ст у стилу владања. Али, погрешно је изводити њихову реалну над-моћ из њихових личних својстава као „лидера“, па и из некаквих наслеђених склоности „народа“да траже такве „јаке“вође, који, уз подршку „народа“, о свему сами одлучују. Ти атрибути личности вође, као и наслеђена „својства народа“јесу релевантни, али нису пресудни. Док се не промени темељно устројство друштва, променом лидера мењају се само „нијансе“у стилу владања али не и карактер власти и квалитет свакодневн­ог живота људи. Грађани у таквим друштвима постају свесни да је главна трајектори­ја за долазак на високу друштвену позицију она којом се улази у „сталеж моћника“, те је стално стицање нове моћи, и то свим средствима, најбоља гаранција за лични успех. Тако је створен систем промоције у којем је нормално да човек не осећа нелагоду ако је заузео високо место на скали моћи иако и сам зна да то не одговара његовом угледу у друштву. Елита није више круг најугледни­јих, већ оних који имају највише „добрих ствари“у свом поседу, под својом контролом. Њихова изразито увећана и неконтроли­сана моћ прелива се и на оне који их опслужују, који - као и моћни патрон - престају да брину о свом угледу. До заборава професиона­лне етике нема много неугодних корака које ваља прећи, поготово ако се такво понашање издашно награђује.

У разореном друштву нема реалног страха од ефективних санкција за свако нечасно делање. Чини се да је данас у Србији нови животни мото - ако си паметан, заборави на част. Било би добро ако то не постане владајући животни мото младе генерације.

 ??  ?? Социолог и аутор књиге „Разарање и реконститу­ција друштва Србије на прелазу у 21. век“
Социолог и аутор књиге „Разарање и реконститу­ција друштва Србије на прелазу у 21. век“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia