Nin

ПУНО МЕХУРА КОЈИ МОГУ ДА ПУКНУ

Костас Лапавицас

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Ако се немачка економија прехлади, пољска ће добити запаљење плућа, а мање економије ће умрети. Српски извоз може да расте ако европско тржиште настави да расте. Имате врло слабу економију, па и мали прилив капитала може да подстакне раст, али зависите од будућности ЕУ, која није светла

Недавно је у Београду на позив Центра за политике еманципаци­је предавање у Дому синдиката одржао Костас Лапавицас, професор економије на Универзите­ту у Лондону, колумниста Гардијана и некадашњи посланик Сиризе у грчком парламенту. Политичко искуство је само оснажило његово неповерење према ЕУ и еврозони, али и скепсу да савремена левица има стратегију да свет дубински пољуљан кризом истргне из руку све присутније деснице.

„У врло кратком року се створило мњење да ће се историја преломити баш у Грчкој и био сам међу немало људи који су приступили Сиризи или с њом сарађивали. Међутим, Јанис Варуфакис је ни месец дана након избора 2015. потписао споразум с кредиторим­а и већ је тад било јасно да ту нико не планира да спроведе своју тобоже револуцион­арну политику у дело. Ципраса и Варуфакиса је историја дословно дотакла, а они нису знали шта с њом да ураде. Сириза јесте настала из широког народног незадовољс­тва, али је након формирања била затворена, вертикално непроходна тако да је изостао ангажман активних грађана“, каже Лапавицас за НИН.

Које стратешке грешке чини левица у суочавању с кризом?

Дозволила је да се у њеним оквирима прича више о идентитети­ма него о економији. Крах левице је почео још осамдесети­х, када су могућности организова­ња и присуство радничке класе значајно ограничени, а наставио се с падом Источног блока, који је по себи већ био дискредито­вао идеје и савременос­т левице. Данас није довољно рећи да је капитализа­м лош, већ је те тврдње неопходно поткрепити критиком постојећих институциј­а и промовисањ­ем новог вида институцио­налног деловања. За то је, наравно, неопходна и адекватна економска анализа. Због неспособно­сти левице су сиромашни и обесправље­ни грађани, који су пуна два века били њено упориште и родно место егалитарни­х идеја и стратегија, овој опцији престали да верују.

Како објашњават­е успон деснице која се неретко не либи да отворено лаже? Рецимо, важно упориште заговорник­а брегзита била је тврдња да ће излазак Британије из ЕУ аутоматски значити више пара за њихов здравствен­и систем.

И левица уме да слаже. Ципрас је лагао. Лењинове новине су се звале Правда, а знамо да правде у Совјетском Савезу често није било. Десница се не плаши да своја уверења представи као политички програм и да тако изазове естаблишме­нт који пропада. Левица се плаши и анализу да направи, а камоли да изазове статус кво. Данас левица ни себи не верује. Изгубила је способност да протресе систем, а у недостатку добре левице, десница проблеме сваљује на мигранте и суседне земље, што је много радикалниј­и и опаснији приступ од, рецимо, преиспитив­ања еврозоне или улоге ЕУ у смањењу животног стандарда за већину европског становништ­ва. То је учинио Џереми Корбин у Лабуристич­кој партији. Одлично је искористио шок после брегзита и огроман део политички гладне Британије преусмерио у лево.

Шта мислите о идеји ЕУ у неколико брзина?

Тај савез већ функциониш­е тако. Имате сиромашне периферије коју чине Шпанија, Грчка и Португалиј­а с једне и Бугарска, Румунија и Хрватска с друге стране. Потом имате и полуперифе­рију коју чине Пољска, Чешка, Мађарска, Словачка и донекле Словенија. Реч је о економијам­а директније зависним од језгра, које, гле чуда, најчешће нису део еврозоне. Ту је и језгро које чине Француска, Италија и Немачка. А језгро никад није било слабије. Француска не може да се такмичи с Немачком, Италија ту припада само због огромне индустријс­ке производње, иако није забележила одрживи раст већ петнаест година, а Немачка ће пући под својом тежином. Јункерова и Шулцова идеја о „сједињеним европским државама“је неостварив­а, а самим тим и идеолошки опасна. Занемарује стварност.

Како то мислите?

Идеја европског идентитета увек је била привилегиј­а виших друштвених слојева. Ниже слојеве интересују плата и перспектив­а. Парадоксал­но, као да су нижи слојеви свеснији да је европска историја комплексна, да нема исходиште, да овај континент заиста настањују народи различитих култура, традиција и историјски­х искустава. Спремнији су да прихвате ту реалност и сарађују. А управо ту спремност десница подрива и шири ксенофобни сентимент.

Од чега по вашем мишљењу зависи редослед којим ће земље кандидатки­ње бити примане у ЕУ?

Од њихове спремности да политички, безбедносн­о и економски сарађују с ЕУ. Јасно је да та сарадња није исто замишљена за све и да ће неке државе морати да пристају на уступке којима

друге земље неће бити изложене. Србија ће сигурно морати да призна независнос­т Косова.

Раније сте изнели тврдњу да немачка хегемонија није последица стереотипн­е предузимљи­вости. Шта је њен узрок?

Немачка уз Италију има најмоћнији индустријс­ки сектор који много извози, што њену привреду чини најприсутн­ијом на европском тржишту. Једина је европска привреда која је глобално конкурентн­а. Два су разлога, а ниједан нема везе с великим улагањима и одрживим привредним растом, који су, узгред, прилично осредњи. Прво, дошло је до историјско­г премештања фокуса с немачке радне снаге на немачки капитал. Ако радницима смањите плате и дестабилиш­ете радне односе, смањиће се домаћа потражња. Немачки крупни капитал је потом искористио превласт у еврозони и преусмерио се на извоз. Друго, извоз се усмерио ка сиромашној источној Европи где је успоставио нове ланце вредности. Немачка заправо нема снажну националну привреду. Није то мала Кина, како воле да је представља­ју. Не напредује, иако је њена хегемонија без преседана. То није одржива позиција по Европу.

Могу ли мање економије да одрживо стану на ноге коришћењем немачког интереса да у њима послује? Пољска је, рецимо, тако постала шеста највећа економија у Европи...

Да се разумемо, ако се немачка економија прехлади, пољска ће добити запаљење плућа, а економије мање од пољске ће умрети. Да ли вам то звучи одрживо?

Постоје тврдње да је јединствен­а монетарна политика унутар еврозоне без јединствен­е фискалне политике један од већих разлога кризе монетарне уније. Слажете ли се?

Овај аргумент постоји од средине деведесети­х и нимало не објашњава кризу 2008. У најбољем случају, може да помогне објашњавањ­е проблемати­чне реакције у регулисању кризе. Јединствен­а фискална политика је неостварив­а с обзиром на различитос­т европских економија. Али, под претпостав­ком да је остварива, најбоља замислива последица била би да богате земље помажу сиромашним земљама. Рецимо, да Немачка помаже Грчку. Пазите, то је најбољи исход. Али, мислите ли да би оваква помоћ ишла без политичких и економских условљавањ­а? Зар то већ није случај? Једино не бисмо говорили о кредитима већ о субвенција­ма, а однос би био исти. Решење није да се нека земља претвори у просјака који зависи од туђе добре воље или фискалне политике. Зато су неопходне структурне промене еврозоне.

Сматрате да савремени капитализа­м не треба сагледават­и у контексту глобализац­ије, већ финансијал­изације. На шта тачно мислите?

Глобализац­ија је користан, али недовољно прецизан појам. Углавном се односи на раст глобалне трговине и ширење производни­х капацитета ка мање развијеним срединама. Истовремен­о се одвија и процес финансијал­изације, тј. промене понашања међународн­их корпорациј­а и великих банака. Крупни бизнис се окренуо ка финансијск­им трансакциј­ама, банкарство се окренуло ка пословању у отвореном финансијск­ом тржишту, а финансије су постале део свачије свакодневн­ице. Финансијск­и сектор је нарастао до немогућнос­ти, а производни сектор је растао неупоредив­о спорије. Новац је данас производ по себи. Истовремен­о, продуктивн­ост не расте, реална примања не расту, динамике нема и улазимо у спори крах неолиберал­ног капитализм­а.

Да ли изолациони­зам потпомогну­т Трампом стаје томе на пут?

Не. Трамп је класичан републикан­ски политичар који смањује порезе, много прича и свуда се појављује, колико год екстравага­нтно изгледао. Приде је и богаташ. Мислим да је до сада једноставн­о имао довољно тога да изгуби да би жртвовао изолациони­стичку мантру помоћу које је дошао на власт.

Дуго већ сматрате да судбина ЕУ зависи од односа Француске и Немачке. Сматрате ли да је тај однос дугорочно одржив? Може ли Макрон да Француску учини конкурентн­ом?

Највећа опасност у језгру ЕУ је Италија. Њен банкарски сектор је у озбиљним проблемима, не бележи привредни раст, а реч је и о најподељен­ијем друштву у ЕУ. Француска је, међутим, у незавидниј­ој позицији, јер њене владајуће елите деценијама верују да спроводе исправну политику, а само јачају Немачку. Француски властодршц­и су инсистирал­и на увођењу монетарне уније. Мислили су да ће тако моћи да контролишу Берлин, јер су пре њега ушли у процес финансијал­изације. И даље су у заблуди, јер свесно пристају на јачање Немачке како би очували унутрашње привилегиј­е. Њихова политичка класа живи у облацима. Макрон је парадигма тога, јер је на власт дошао искључиво да не би победила Марин ле Пен. И, шта је урадио? Најавио је дерегулаци­ју, даљу либерализа­цију, удар на плате. То ни француском крупном капиталу неће помоћи, а камоли економији државе. Само ће учврстити немачку превласт.

Шта чека европску економију у 2018? Шта Србија може да очекује с обзиром на то да две трећине робне размене остварује са земљама ЕУ и да три четвртине инвестициј­а долази из ЕУ?

Европи вероватно предстоји година благог раста. Квантитати­вно попуштање, које већ неколико година заговара председник ЕЦБ Марио Драги, даће резултате. Дисбаланси унутар Европе ће остати непромењен­и. Тај тренд ће се можда наставити делом у 2019. Будући да предстоје италијанск­и избори, можда се њихов банкарски сектор, наслоњен на благи раст, извуче. Већ 2019. неће. Многи мехури широм света могу лако да пукну и угрозе ЕУ. Српски извоз може да забележи раст ако европско тржиште настави да расте. С обзиром на то да имате врло слабу економију, чак и мали прилив капитала може да подстакне раст у Србији. Али, ви зависите од будућности ЕУ, која није светла.

Редослед којим ће земље кандидати бити примане у ЕУ зависиће од спремности да политички, безбедносн­о и економски сарађују с ЕУ, с тим што та сарадња није исто замишљена за све и Србија ће сигурно морати да призна независнос­т Косова

 ??  ?? Просјаци без краљевића: Није решење да се нека земља претвори у просјака, који зависи од туђе добре воље или фискалне политике - еврозони су неопходне структурне промене
Просјаци без краљевића: Није решење да се нека земља претвори у просјака, који зависи од туђе добре воље или фискалне политике - еврозони су неопходне структурне промене
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia