Nin

БЕЗ МОРАЛА У СРЕЋНУ НОВУ

Даница Поповић

- Даница Поповић

Кад имате градоначел­ника који је покрао трећину свог доктората, како говорити о моралу? Плагирала је докторат и гувернерка, а богами и министар полиције, иначе „главни фантом Савамале“. Закључујем, сви су они за нас – доктори, а ми – њихови пацијенти.

Не знам коме у глави не одзвања реченица „Вулин није ништа украо од кад је на власти“, којом је председник Србије потврдио поверење у нашег министра одбране. Или, када премијерка на то каже: „Све ми је једно, најискрени­је, све ми је једно. Нека (Вулин) наноси штету Влади, на крају крајева, грађани Србије ће одлучити“. А док грађани одлуче, као што су слободно одлучивали на изборима у Пећинцима, шта нам је чинити?

Нико у граду није смењен због новогодишњ­е јелке од 83.000 евра, три пута скупље од Рокфелеров­е јелке у Њујорку! Сећа ли се неко појма командне одговорнос­ти, који каже да су надређени одговорни за (не) дела својих подређених? И, шта сад, је ли одговоран градоначел­ник? Председник Србије каже да је мислио да јесте, па се на њега извикао, али после је видео да није крив, и јавно му обећао нови мандат на месту градоначел­ника.

Није крива ни компанија Keep light, која нам је продала ту јелку. Јавности су поручили, пазите ово: „Уговор који је потписан, још једном напомињемо, склопљен је након јавне и транспарен­тне јавне набавке“. Па пошто је све било тако чисто, поклонише јелку Београду, а све то, кажу, „у намери да дамо свој допринос у улепшавању нашег главног града“. Ко би, за своје паре, сутра пословао са овом фирмом?

Јелка ће, наравно, остати, јер неморал треба да сија дуже и јаче од скандала који је покренула Пиштаљка. Читав свет нам се смејао један дан, а ми ћемо њима да узвратимо - лепшим Београдом. Скоро хришћанска порука, размишљам, колико је лепше да јелка сија - него да не сија!

Још је лепше то што ће бити – још горе. Министарка правде каже „верујем да је ово до сада најобјекти­вније спроведен јавни конкурс“за заменике јавних тужилаца, па ви сад видите – како ће тек бити? Хоће ли судије и тужиоци још више да погну седе и мудре главе, не би ли уз ову министарку зарадили још кору хлеба, или две?

Ту смо, дакле: цена морала је – две коре хлеба! Што је дупло више од једне коре, ако ћемо право. Уз то, ако је за утеху, неће ни ови довека да владају...

Неће нико довека да влада, и увек ће у власти бити лопова, сецикеса, полусвета и моралних наказа. Да се данас сви дезинтегри­шу – сутра би се појавили нови. Можда писменији, можда за трунку способнији, и – шта? Шта нам гарантује да нас и они неће за благдане частити јелком од милион долара, купљеној у транспарен­тној процедури?

То нам једино институциј­е гарантују. То су те реформе о којима Вучић говори - док нас уверава да Вулин није ништа украо док је на власти. И док су те ствари помешане – реформе и Вулинова тетка, или - реформе и јелка за коју нико не одговара - ништа од реформи.

Све обећава да ће тако заувек да остане. Нико од опозиције не изговара – потписујем оставку ако не реформишем правосуђе и одвојим партију од државе! Не – ако започнем, него ако то не урадим. И слободно ми то покажите кад седнем у фотељу. Потписаћу, отићи ћу, никад се више нећу вратити.

Оно што нам опозиција нуди – а то није ситница – јесте извесност да са њиховом победом садашњи СНС-ов полусвет оде са власти. Само, већ смо се опекли, нисмо више наивни. Све смо их видели како тргују са ђаволом и како нико ни оком није трепнуо. Признајем, велика је ствар, и вреди размислити о томе да гласамо за странку која загарантуј­е да се ниједан њихов премијер неће усудити да каже „свеједно ми је“за било који доказани лоповлук или неморал. Само да уз то додају и оно – „ако не укинем буразерски систем, отићи ћу са власти“, и још важније, оно на крају: „и никад се нећу вратити“.

Хајде, опозицијо, усуди се. Мало нудите, у овој беди. Нама сте сви исти – ваши или њихови буразери, ко вас може разликоват­и? Рачунајте на тиху већину. Њима је тешко без морала.

Док говори о реформама, Вучић нас уверава да Вулин није ништа украо док је на власти. И док су те ствари помешане - реформе и Вулинова тетка, реформе и јелка за коју нико не одговара - ништа од реформи

 ??  ?? Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду
Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia