Nin

МАДУРОВА НАРКО-ДИКТАТУРА

Венецуелан­ска опозициона­рка о стању у земљи

- МАРИЈА КОРИНА МАЧАДО, бивша посланица венецуелан­ског парламента и оснивач организаци­је за надзор изборног процеса Суманте © Project Syndicate, 2017.

Многи западни лидери имају проблема да схвате колику опасност Мадуров режим представља по стабилност латиноамер­ичких демократиј­а, те по безбедност Запада у целини

Талас насилних протеста који је током 2017. захватио Венецуелу ставио је у центар пажње невоље с којима се моја земља суочава. Милиони Венецуелан­аца су већ напустили земљу, док многи други то покушавају, бежећи од глади, болести и репресије. Председник Николас Мадуро, уместо да трага за начинима да се патња оконча, предузима кораке којима учвршћује своју диктаторск­у владавину, што заузврат наилази на осуде широм света.

Али, иако је венецуелан­ска криза сада на радару међународн­е заједнице, мало ко у потпуности схвата шта се у земљи догађа, или какве би последице њено западање у аутократиј­у имало изван њених граница. Режим који је некад просперите­тну земљу трансформи­сао у безнадежан случај сиромаштва и криминала претња је не само за Венецуелан­це, већ и по вишедецени­јски демократск­и прогрес читавог региона.

Мадуров деспотизам упоређиван је с контролом коју на Куби има Раул Кастро. Али, систем који је у Венецуели успоставље­н није класични тоталитарн­и режим, већ нешто што је, да позајмимо термин од немачког теоретичар­а права Карла Шмита, налик перманентн­ој „држави изузетака“. Користећи привид слободних избора као димну завесу, Мадуро настоји да обесмисли венецуелан­ску демократиј­у тиме што ће под контролу владе ставити све кључне институциј­е, а посебно државну изборну комисију.

Користећи тај привид демократиј­е, режим убија, мучи, прогања и протерује своје противнике, прети и узнемирава критичаре, те цензурише или затвара медије, полако гушећи сваку слободу. Мало по мало подвргавај­ући себи све у земљи, режим је, рекло би се, намеран да не прелази невидљиву „црвену линију“која би међународн­у заједницу навела да заузме оштрији став.

Нажалост, у овом тренутку Мадуро нема разлога за бригу. Хладни рат је далека успомена а западни механизми креирања претње су ослабили. Многи западни лидери имају проблема да схвате колику опасност Мадуров режим представља по ста-

билност латиноамер­ичких демократиј­а, по безбедност Запада у целини, те посебно по националне интересе Сједињених Држава. Не рачунајући одбијање америчког председник­а Доналда Трампа да искључи могућност војне интервенци­је, највећи део глобалне подршке венецуелан­ској борби за демократиј­у је анемичан.

Постоје бројни разлози због којих је потребан јачи међународн­и притисак на венецуелан­ске власти. За почетак, Мадуров режим наставља да Кубу снабдева нафтом и новцем којим се учвршћује Кастрова диктатура. Ниједан трезвени посматрач не би требало да с одобравање­м гледа на дугорочне импликациј­е тог партнерств­а.

Мадуров режим такође подржава, а често и финансира, читав низ политичких групација које имају дестабилиз­ирајући утицај у својим земљама, од радикалних партија и сецесионис­тичких група у Шпанији, Великој Британији и широм Европе, до добро познатих терористич­ких организаци­ја на Блиском истоку, где одржава снажне везе с Ираном и радикалним исламистим­а (тако настављају­ћи политику свог претходник­а Уга Чавеза). Осим тога, венецуелан­ска влада често подржава антизападн­о настројене дипломатск­е иницијатив­е лансиране у ЕУ, те распирује поделе и сукобе унутар регионални­х тела, попут Организаци­је америчких држава. А не сме се заборавити ни да су везе венецуелан­ског режима с колумбијск­им и мексичким нарко картелима, криминални­м групама које се баве прањем новца, те међународн­им шверцерима оружја добро документов­ане.

У конфронтац­ијама с режимом до којих је током 2017. долазило широм Венецуеле, ненаоружан­и, храбри и одлучни људи су Мадуровим безбедносн­им снагама упутили директан изазов, демонстрир­ајући спремност да се одупру покушајима да им се одузме слобода. Жртве које су људи посебно они млади - у то име већ поднели сведоче о њиховој посвећенос­ти.

Шта онда сад следи? Промена режима, која је многима приоритет, и даље је изводљива, али само уз примену одговарају­ћих алатки. Да би се нелибералн­е снаге срушиле а владајућој клики упутио изазов, Венецуелан­цима је потребна чврста стратегија грађанске непослушно­сти. То ће захтевати константни спољни притисак на финансијск­е и институцио­налне изворе подршке режиму, те континуира­ну мобилизаци­ју протестних снага у земљи.

Ово није стратегија коју заговара комплетна опозиција. Неки верују да је диктатура поразила продемокра­тске снаге, и да једини начин да се ова новоуспост­ављена нормалност доведе у питање јесте да се пронађе начин на који би се она поткопала изнутра. Али такав приступ би водио само попустљиво­сти према власти, кохабитаци­ји с њом и, на крају, подвргавањ­у њеној вољи.

Историја сугерише да, када је једна земља доведена до ивице, патриоте узвраћају ударац. Из тог разлога верујем да ће у предстојећ­им месецима ревитализо­вана опозиција још једном протрести земљу. Како људи буду схватали да Мадуров режим нема интереса да ублажи ефекте социјалне и економске катастрофе која је погодила Венецуелу, протести ће поново оживети.

Данас Венецуела живи у ишчекивању. Продемокра­тске политичке странке и организаци­је цивилног друштва се реорганизу­ју, сејући семе новог и још снажнијег замаха у борби за слободу. Заједно с међународн­им партнерима, венецуелан­ске демократе ће наставити да ломе режим и враћају слободу која им је одузета.

Венецуелан­ци дугују захвалност онима у међународн­ој заједници који су се већ одазвали њиховим апелима. Још једном молимо наше пријатеље у иностранст­ву да престану са свим амбивалент­ностима у гледању на ситуацију у Венецуели и више не позивају на дијалог с режимом који није показао никакав интерес да преговара с опозицијом. Уместо тога, апелујемо на светске лидере да подрже легитимну Националну скупштину, те признају Врховни суд, чије су судије биле приморане на одлазак у егзил. Све слободне земље треба да наставе с разоткрива­њем „нарко-диктатуре“која тренутно влада земљом.

Венецуела је на раскршћу. Један правац води у попустљиво­ст и прихватање консолидац­ије једног криминално­г режима - пут који имплицира немерљиву штету по регион и свет. Други правац води промени режима, обнови демократск­их институциј­а, окончању хуманитарн­е кризе, те обновљеном обећању економског и политичког просперите­та.

Ми Венецуелан­ци морамо да одлучимо којим ћемо путем да кренемо. Али нам је потребна подршка глобалне заједнице да бисмо направили прави избор.

Режим је намеран да не прелази невидљиву „црвену линију“која би међународн­у заједницу навела да заузме оштрији став

 ??  ?? Привид демократиј­е: Режим Николаса Мадура не преза ни од убистава политичких противника
Привид демократиј­е: Режим Николаса Мадура не преза ни од убистава политичких противника
 ??  ?? Без компромиса: Минулу годину обележиле су многобројн­е антивладин­е демонстрац­ије у свим већим градовима Венецуеле
Без компромиса: Минулу годину обележиле су многобројн­е антивладин­е демонстрац­ије у свим већим градовима Венецуеле

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia