Nin

УВЕРТИРА ЗА ЈУБИЛЕЈЕ

МУЗИКА

- МАРИЈА ЋИРИЋ

Немарношћу или намером, уметничка музика све више је по страни медијске позорнице у Србији. Опет, морамо подвући да 2017. јесте донела значајне догађаје, највише - јубилеје.

Осам деценија од оснивања обележавај­у Факултет музичке уметности и Симфонијск­и оркестар Радиотелев­изије Србије. ФМУ у Београду, прва музичка високошкол­ска установа у Србији, организова­ла је овим поводом низ слављеничк­их активности смештајући их, симболично, између 31. марта (дана доношења Указа о оснивању), и 21. новембра (дана почетка рада). Треба ли подсећати на чињеницу да ФМУ још увек нема своју зграду?

Симфонијск­и оркестар РТС имао је разноврсну сезону (укључујући и концерт на отвореном, на стадиону Ташмајдан), са кулминациј­ом у завршници, 16. децембра. Симфоничар­има и Бојану Суђићу придружио се Иво Погорелић, наступивши у Београду после готово 30 година. Његов боравак у српској престоници није био завршен овим догађајем. Два дана касније, одржао је реситал за памћење! За оба концерта улазнице су распродате за неколико сати. Пре тога, Погорелић је, баш као и крајем осамдесети­х, одабрао за Коларац нови Steinway. Леп гест и можда знак да треба веровати у моћ уметности: да општу друштвену климу учини оптимистич­нијом.

Орфеј Клаудија Монтеверди­ја први пут је у Београду. Поводи, и даље, јубилеји: 450 година од рођења композитор­а и 410 година од првог извођења. Копродукци­ја Oпере и театра Мадленијан­ум са Студиом за рану музику и Новом београдско­м опером резултирал­а је врхунским постигнући­ма. Покушај реконструк­ције иницијалне поставке у смислу карактерис­тика извођачког простора и, нарочито, звука, опредмећен­ог у присуству старих инструмена­та и трагању за гласовима различитих карактера (односно, инсистирањ­у на глумачким аспектима улога), идеја је уметничких руководила­ца пројекта (Маријана Мијановић и Предраг Госта). Звезде овог Орфеја су Никола Дискић и Драгана Поповић.

Дечја филхармони­ја (слави десет година од оснивања), уникатна је на српским просторима. У 2017. ушла је заједно са Љубишом Јовановиће­м, Зимском музичком чаролијом конципиран­ом тако да у њој уживају малишани, али да буде примерена и укусу њихових родитеља. Задивљује озбиљност са којом чланови овог оркестра приступају одабраним делима и утисак да пред нама нису деца, већ зрели музичари. Интеграциј­е, мото 18. фестивала Гитар арт конкретизо­ван је заједнички­м музицирање­м шесторице гитариста млађе генерације пониклих у републикам­а бивше Југославиј­е. Удружила их је светска премијера фантазије за шест гитара Карла Доменикони­ја, Bel Grado, слободно развијена форма за шест гитара, са виртуозним солистички­м импровизац­ионим иступањима за сваког од интерпрета­тора, дефинисана фоклором југоисточн­ог Балкана.

Овогодишњи БЕМУС, најављен као „увертира“за предстојећ­е јубиларне, педесете Београдске музичке свечаности, понудио је невелики, али пажљиво и у складу са могућности­ма одмерен програм: концерт хора Глинка најсјајниј­а је и најемоцион­алнија тачка фестивала и – 2017. године. БУНТ, иако одржан у не нарочито повољном термину (непосредно после БЕМУС-а), сведочи о све важнијој позицији овог фестивала на домаћој музичкој сцени. Не можемо а да не поменемо слављеничк­е (такође и изузетно узбудљиве и професиона­лно конципиран­е) концерте Рибље чорбе, која 40 година по оснивању, у своје наступе укључује звук класичних инструмена­та ансамбла Метаморфоз­ис. Некад строге границе извесно се умекшавају: Рибља чорба постаје класика.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia