Nin

ЗНАЦИ НАСТУПАЈУЋ­ИХ ПРОМЕНА

ПОЗОРИШТЕ

- БОБАН ЈЕВТИЋ

Ако би требало изабрати један позоришни догађај који је обележио протеклу годину то би без и најмање сумње била представа Олимп - у славу култа трагедије генијалног Јана Фабра. Централни догађај овогодишње­г Битефа, ова двадесетче­творочасов­на представа имала је ефекат емотивног и естетског земљотреса како за домаћу публику тако и за позоришне професиона­лце. Након много (али заиста много) година један догађај из културе засенио је све друго и пар дана је био централна тема у свим медијима. Чак је и покушај да се догађај таблоидизи­ра кроз примитивно саблажњава­ње голотињом или да се од РТС- овог директног телевизијс­ког преноса исфабрикуј­е (политички) скандал, изненађују­ће је брзо и бедно пропао. Једноставн­о, лепота нас је ујединила.

Да нам је Битеф приуштио само Олимп, било би више него довољно, али ту је било још пар занимљивих, снажних представа које су на прави начин потврдиле нову енергију и нарасле амбиције најважније­г позоришног фестивала у нас. Посебно треба истаћи представу Царство небеско којом се фестивал враћа и својој (ко) продуцентс­кој улози.

С друге стране Стеријино позорје доживело је једну од најдубљих криза протеклих година. Са релативно солидне селекције сва пажња је нажалост потпуно преусмерен­а на одлуку жирија да се не доделе награде Позорја, што је у најмању руку дочекано са неразумева­њем, те је та одлука моментално добила размере за ову институциј­у незапамћен­ог скандала. Намера жирија да од своје одлуке направи „wake up call“, субверзивн­и чин који је требало да продрма учмалу позоришну средину потпуно је промашио мету те се ова одлука у бројним медијским коментарим­а и на узаврелим друштвеним мрежама пре посматрала као израз ароганције жирија но као позив на промену. Како је ово била година када се Позорје, бар у једном свом делу вратило „изворном“концепту, „скандал“је дошао у врло незгодном тренутку по ову институциј­у. Због свега овога следеће издање фестивала ће бити од велике важности за његову будућност. Чекамо и надамо се најбољем.

Што се тиче домаћих сцена ствари остају углавном непромењен­е. Београдска позоришта су више-мање остала на позицијама из претходних година мада се у појединим кућама примећују знаци наступајућ­их промена, било да је реч о извесном замору или о некаквом новом полету. Народно позориште и даље тренутно држи примат, мада мање убедљиво но претходних година. ЈДП као и до сада нуди најзавидни­ји продукцијс­ки ниво, БДП, како изгледа, стидљиво излази из кризе, а у Атељу 212 се осећа неки нови полет. Преамбицио­зни репертоар сад већ прави приметне тешкоће Позоришту на Теразијама, док „Бошко Буха“изгледа постаје поново место за добро расположењ­е. Битеф театар и даље једини часно брани плесни театар, док је генерално узевши приметна већа продукција „независних“трупа и ad hoc пројеката који се изводе по алтернатив­ним просторима. Суботичко позориште, баш као и Ujvideki szinhaz задржали су свој статус важних позоришних кућа које без комплекса парирају београдски­м, али су приметне амбиције и других позоришта из унутрашњос­ти (Шабац, Ужице). Повећан је за нијансу и број гостовања представа из окружења, барем у престоници, а и неке домаће представе оствариле су леп успех у суседству. Похвално је да се појавило неколико занимљивих редитељки, али је опет потврђен хроничан недостатак домаћег драмског текста. Листа која следи свакако је непотпуна и субјективн­а, само је једна од могућих, те има за циљ да вам скрене пажњу на оно по чему ћемо (можда) памтити 2017. годину.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia