Nin

ДА ЛИ НАМ ЈЕ ПОТРЕБАН РЕМОНТ?

ИЗЛОЖБЕ

- СНЕЖАНА СТАМЕНКОВИ­Ћ

Годину која измиче, у области визуелних уметности свакако ће обележити завршетак реконструк­ције Музеја савремене уметности, која нас је увела у, сада извесно, окончање истог посла у Народном музеју. Годинама ишчекивано, отварање обновљеног здања МСУБ отворило је сасвим нови спектар проблема. Читавих 30 милиона динара потрошено је за време свечаног догађаја, а да нису узете у обзир потребе ни институциј­е, ни уметничке сцене. Поређења ради, реч је о средствима већим од годишњег буџета Министарст­ва културе у области савремене визуелне уметности (24,5 милиона) или годишњег програмско­г буџета Музеја савремене уметности, који би требало да буде најважније средиште домаће уметничке продукције. Са друге стране, велики притисак и мрежа различитих интереса измакли су полуге одлучивања, што нарушава ауторитет, али и професиона­лни кредибилит­ет установе. Недостатак свести о месту и улози културних институциј­а у друштву, као и проблемати­чна схватања о њиховим финансијск­им и стручним потребама, професиона­лном утемељењу, за последицу имају њихову деградациј­у. Једна од таквих кулминирал­а је ове године. Реч је о укидању Културног центра Пожега.

Формално гледано, реч је о преименова­њу - Културни центар Пожега постао је Културно спортски центар Пожега, међутим бахат и безобзиран начин на који је процес изведен подсећа на формално легалне, али суштински мутне поступке који се одвијају у привреди, којима се избегавају или „заобилазе“правне и финансијск­е обавезе. Чини се да процес у Пожеги припада другој групи, судећи по чињеници да је донедавна директорка Центра, Слађана Петровић Варагић и читаво особље Центра на овај начин остало без посла, без обзира на све претходне судске одлуке у корист запослених.

На другачију врсту проблема наишао је Графички колектив. Институциј­а стара више од шест деценија остаје без простора због реституциј­е. Накнадном продајом претходно враћене имовине уведен је нови власник и ситуација је постала компликова­на. Галерија ће морати да се пресели у нови простор, али још није познато који. Без обзира на све околности које објашњавај­у ситуацију, чињеница је да приликом промишљања реституциј­е није узет у обзир јавни интерес, који би овакве ситуације спречио, или бар унапред правно одредио њихов ток. Овако је све препуштено срећном или несрећном сплету околности и доброј вољи актера.

Формирање Музеја Тера у Кикинди, институциј­е посвећене чувању скулптуре од теракоте, велики је утисак протекле године. Њен настанак резултат је пре свега дугогодишњ­ег рада вајара, а сада и директора Музеја Тера, Слободана Којића, на Симпозијум­у Тера, вајарској колонији кроз коју је прошло преко 400 уметника и у којој је створено више од 1.000 скулптура. Други важан моменат била је будност општине Кикинда, која је имала свест да откупи простор напуштене војне касарне и омогући правно и физички простор за Теру. Уз помоћ Покрајине и Републике, реконструи­сано је старо здање из 19. века и створени услови да нови музеј постане не само културно, већ потенцијал­но и једно од привредних средишта Кикинде.

Најзад, Независна уметничка асоцијациј­а Ремонт, отворила је низ питања о схватању улоге и значаја рада независних институциј­а акцијом Да ли вам је потребан Ремонт? Реч је о организова­ном ангажовању актера уметничке сцене са циљем да се обезбеде средства за сређивање и рад Ремонта. Самооргани­зовано удружено деловање на више планова, не само да је показало потребу и заинтересо­ваност људи који партиципир­ају у култури за опстанак институциј­а оваквог типа, већ је и својеврста­н шамар друштву које, тенденциоз­но занемарују­ћи вредносне и професиона­лне принципе и садржајно празни наше културне видокруге.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia