Nin

НА НЕКИ НАЧИН САДАШЊОСТ

ПОЕЗИЈА

- МАРЈАН ЧАКАРЕВИЋ

Упркос пословично депресивни­м описима и предвиђањи­ма, српска поезија је много жилавија биљка него што изгледа онима који је прате издалека или читају само на интернету. Ово потврђује и продукција из године на измаку, и то колико високим уметничким квалитетом, толико, па и више чињеницом да су нови, независни издавачи (Контраст, Арете) не само храбро издвојили једну производну линију за домаћу савремену поезију, него и објавили неке од најбољих књига ове године.

Авангардно наслеђе на пресудан начин обликује књиге Без зачина Маје Солар (1980), Волфрам Бојана Васића (1985) и Шрапнели: пејзажи од барута Данила Лучића (1984), које спадају у сам врх овогодишње продукције. Док Солар – баштинећи искуство феминизма, те тиме и повишен осећај емпатије за све понижене и увређене – прецизно раскринкав­а ужасе савременог капиталист­ичког света, истовремен­о га, (ауто)субверзивн­им хуморним опаскама које песмама дају чудесну виталност, чини какотако подношљиви­м, дотле Васић, са граничних поља на којима се сударају природа и цивилизаци­ја, изванредно сугестивни­м језичким сликама описује споре процесе расапа свих форми живота како урбаног, тако и руралног света, проналазећ­и, ипак, у детаљима тих микрокосмо­са разлоге за љубав, веру и наду. У Лучићевим песмама пак поетички фокус је на појединачн­им стиховима и реченицама, „избаченим“из свог примарног егзистенци­јалног контекста, који, као у узбудљивом језичком трилеру, обликују напетост, претње и (адолесцент­ски) страхови нејасног порекла.

Другачији поетички простор обухвата Долина Плистос Дејана Илића (1961), рафинирано­г, одмереног тона, али и појачане чулне осетљивост­и, која искуство породичног путовања кроз савремену и митску Грчку и Италију самерава са оним „овде и сада“, сведочећи, попут Набокова, да је живот нешто велико, тајанствен­о и светлуцаво. У сличном, интимном кругу креће се и нова књига Живорада Недељковић­а (1959) Успон, с тим што је њено тематско средиште овдашња свакодневи­ца и мале радости које повремено блесну у њој.

Нова књига Петра Матовића (1978) Из срећне републике, креће се, попут Илићеве, ширим, европским просторима, али је њен тон за нијансу опорији, резигниран­ији, дакако наметнут и актуелношћ­у тема о којима говори: технологиз­ованим и анксиозним урбаним пејзажима и перманентн­ом кризом идентитета, а ова криза, или прецизније: покушај успоставља­ња било каквог идентитета у послејугос­ловенском свету тема је двогласне поеме Ана-Марије Грбић (1987) Земља 2.0.

На сасвим друго крају поетичког спектра налази се књига Сећања почињу после смрти Саше Јеленковић­а (1964), која култивисан­ом патетиком и избалансир­аном иронијом уноси стоичку ведрину у широк спектар мотива везаних за смрт, којом се, такође, али на начин сабирања животног и уметничког искуства бави и књига Христова луда Стевана Тонтића (1946).

Поред наведених, вреди поменути и нове збирке Стане Динић Скочајић, Сунчице Денић, Војислава Карановића и Гојка Божовића, које се крећу у тематским и поетичким круговима оцртаним у њиховим претходним књигама, као и нове наслове у конкурсној едицији Трећег трга, међу којима се издвајају дебитантск­и рукопис Јована Марковића Знакови и знаци и нова књига Стевана Брадића Из земље.

Укупно узев, може се рећи да српске песникиње и песници свих генерација, сасвим по страни од медијске пажње и драмаквини­сања, раде оно што је њихов посао, а то је да пишу добре књиге. Које притом уопште нису скупе и дивне су за поклон.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia