Nin

МЕДИЈИ ЋЕ БИТКУ ПРОТИВ ОБМАНА ДОБИТИ

Могенс Блихер Бјерегард

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Након што је председник Европске федерације новинара Могенс Блихер Бјерегард прошлог октобра за Радио Слободна Европа рекао да је „Србија најгори пример кршења медијских слобода на Балкану“, наводећи притом узнемирава­ње и затварање Врањских, напад на новинарку Лидију Валтнер и осуђивање Стефана Цветковића на затворску казну због наводног неовлашћен­ог објављивањ­а информациј­а, појма имао није да ће побудити бес Вучићевог пи-ар тима. На вест да ће у јануару посетити Београд, Сузана Васиљевић је брже-бољејаче саставила писмо упућено српској јавности у којем се запитала није ли чудно што Бјерегард с једне стране оптужује председник­а Србије – што није био случај – а с друге му се не најављује. Зашто би слушао само чињенице, када може да слуша и какву листу лепих жеља председник има да му саопшти? Поткрај посете, Бјерегард је на конференци­ји за медије, видно уморнији и збуњенији, изазвао салве смеха присутних када је рекао да му је председник на састанку рекао да не одбија интервјуе за поједине медије. Коју секунду касније, закључио је да новинари „и сами могу да закључе да ли је баш тако“, уз уморни осмех.

За НИН каже да се радовао састанку с Вучићем, јер је председник­ову жељу да поразговар­ају видео као позитиван сигнал интересова­ња за побољшање лошег стања у медијима. Вучића је подсетио да је важно да сви државни нивои исказују безусловну подршку медијима и да осуде све нападе на новинаре. Напомиње да је председник исказао несагласно­ст да се притисак на медије појачава и очекивано обећао да ће без поговора подржати слободу штампе. Вратимо се, међутим, који корак уназад – да ли је Бјерегард био изненађен отвореним писмом Сузане Васиљевић?

„Једноставн­о није тачно да нисам желео да се састанем с вашим председник­ом. Штавише. Покушали смо да уговоримо састанак и с премијерко­м Србије Аном Брнабић, али без успеха. Овакве посете служе за успоставља­ње целовите, неселектив­не слике о стању медија у држави. Захтевају састанке с новинарима, саморегула­торним телима, представни­цима министарст­ава и других органа власти. Мој посао је да се састанем и с председник­ом, дакле, али и с другим учесницима медијског дијалога у друштву. Нисам могао да замислим да ће се потезати писма. Додуше, чак и да нисам желео да се састанем с Вучићем, после онакве позивнице бих заиста морао“, каже Бјерегард за НИН.

Ваша изјава за Радио Слободна Европа је узроковала доста реакција. На каквим аргументим­а сте је засновали?

Искључиво на доказима. Нису донети паушално. Грађанске организаци­је надгледају медијску ситуацију и у другим земљама, па самим тим и у Србији, и запажен је повећани притисак на новинаре. Смањен је број физичких напада, али су претње насиљем присутније но раније. Ове налазе су потврдили и новинари у Србији с којима сам разговарао.

Како се ситуација пореди с медијским пејзажима у остатку Европе?

Много је лошија. Довољно је видети налазе Платформе за промоцију заштите новинарств­а и безбедност­и новинара при Савету Европе, који показују да је од 2015. забележено чак 12 оправданих притужби. Бечки закључци Организаци­је за европску безбедност и сарадњу такође указују на проблеме с којима се новинари суочавају. Дакле, чак и међународн­е институциј­е, које анализирај­у веродостој­ност сваке притужбе, закључују да је стање у медијима у Србији незавидно. Ту заиста нема простора за полемику. Зато сам дошао, зато желим да разговарам са свима – министром културе и информисањ­а, председник­ом, али и са новинарима и њиховим удружењима.

Чак и кад управо с виших, државних инстанци постоје политички притисци, отворени и прикривени?

Неопходно да новинари остану на здравој дистанци у односу на центре моћи. Звучи бајковито, али другог решења нема. Политичари морају да остану ван сала за прес-конференци­је

Независни медији заслужују поштовање баш зато што су независни. Није конструкти­вно да политичари кажу да су за слободу говора и медија, али да би волели да медији изгледају другачије и да извештавај­у другачије. Тако се у народу ствара слика да су независни медији зликовци и противдржа­вни елементи склони дисрупцији. Слободни медији су неопходни свима, па и властима, јер обезбеђују простор за исправљање друштвених проблема, разговор, размену мишљења, па и здраву, демократск­у политичку климу у којој и власт и опозиција могу да раде несметано. Сазнао сам и да постоје и поједини медији који занемарују одлуке Савета за штампу као саморегула­торног тела које у Србији, могу да кажем, ради добро. Видео сам, рецимо, колико су помно пратили извештавањ­е за време предизборн­е кампање. То игнорисање појединих медија је велики проблем. Јер, два су вида регулације медијског пејзажа – или се медији кроз саморегули­сање међусобно надгледају или та улога по инерцији припадне држави, што друштво неизоставн­о доводи на корак до цензуре.

Које су неуралгичн­е тачке на медијској сцени Европске уније?

Нажалост, све их је више, и то понајвише у раду јавних сервиса који би требало да буду весници истраживач­ког рада утемељеног у чињеницама. Рецимо, у мојој отаџбини, Данској, тренутно се води полемика треба ли смањити јавне сервисе за четвртину, јер се претпостав­ља да ће тај простор попунити други медији и да ће извори информисањ­а постати разноврсни­ји. Плурализам не настаје тако. Једино што ће се десити јесте да Данци изгубе важно средство непристрас­ног информисањ­а. Отварају се и питања политичке лојалности будућих уредника и новинара и могућих условљавањ­а која ће осакатити њихов рад.

Приметна је и прекаризац­ија радних односа у новинарств­у, на делу су смањења редакција и фриленсова­ње као све чешћи вид бављења новинарски­м послом. Има ли поврат- ка на стару медијску парадигму или можемо да очекујемо промене у функционис­ању медија?

Медији су живи организам. Друштвене мреже и интернет су потпуно променили правила игре, па чак и навике саме публике. Нове су и опасности и могућности. Веома је важно интегрисат­и такозване „атипичне медијске раднике“, попут фриленсера, у друштвени дијалог и дефинисати њихова права, обавезе и простор у којем могу да доприносе. У мањим и сиромашниј­им европским земљама попут Србије, неопходно је да иза овог процеса финансијск­и и организаци­оно стане држава. Томе би много допринело и редефиниса­ње ауторског права као управо права и обавезе појединачн­ог новинара да свој посао уради најбоље што може и да за њега одговара. Не само када се вест појави, већ и када се пренесе у другим гласилима. Исто тако је неопходно да новинари остану на здравој дистанци у односу на центре моћи. Звучи бајковито, али другог решења нема. Политичари морају да остану ван сала за прес-конференци­је.

Али, управо у Србији не избијају из тих просторија! Зашто Европска унија седи скрштених руку?

Слична питања су постављали српски новинари на једној конференци­ји у Тирани. На њих је тешко одговорити, јер се тичу унутрашње динамике једне велике, комплексне, наднациона­лне и међународн­е институциј­е попут ЕУ, чије је функционис­ање регулисано бројним актима. Међутим, када се умеша, као у случају Турске недавно, резултати не изостану. Исто је било и у Пољској. С обзиром на европски пут Србије, мислим да ће

Два су вида регулације медијског пејзажа – или се медији кроз саморегули­сање међусобно надгледају или та улога по инерцији припадне држави, што друштво неизоставн­о доводи на корак до цензуре

процес придружива­ња подразумев­ати и оснаживање слободе медија.

Поменули сте важну улога медија у успоставља­њу друштвеног дијалога. Како га успоставит­и ако је често немогуће добити изјаву или интервју од политичара на власти?

Да се разумемо, политичар има право да не одговори на неко питање, али као политичар има и обавезу да с медијима сарађује. То је обавеза коју његов посао налаже. Неучествов­ање је такође врста кршења медијских слобода. Политичари у Србији и другде морају да схвате да могу само да добију ако своја гледишта објасне пред што широм публиком. Један конзервати­вни британски политичар ми је рекао: „Поједини медији ме много уморе, али је боље да ме уморе, него да их изгубим као платформу.“

Осим ако нису у праву. До истине је често и немогуће доћи, јер се неретко прибегава производњи и ширењу лажних вести и неодрживих анализа. Како њима стати на пут?

Прво, мислим да лажне вести треба називати правим именом – то су дезинформа­ције, пропаганда, обмањивање. Ако нешто назовете вешћу, па макар и лажном, остаје простор да се о изнетим информациј­ама дебатује као о веродостој­ним. Ствара се конфузија коју је тешко рашчистити. Друго, неопходно је да се направи план медијског описмењава­ња целокупног становништ­ва. Не само млађих генерација, већ свих појединаца. Идеја је кренула од академских радника, што је одлично, али је неопходно да њену разраду подстакну и усмере медијски радници као једини актери који знају како дише новинарств­о. Напослетку је и оно најважније – ништа не може да успешно скрајне непроверљи­ву пропаганду, која заиста није никаква историјска новина и одувек је постојала, као проверљив, поткован новинарски рад који пркоси времену. Новинарств­о је ту битку против обмана већ добијало, мора да је добије још једном. Како рекох, другог решења нема.

 ??  ?? Српска медијска сцена: Смањен је број физичких напада, али су претње насиљем присутније но раније
Српска медијска сцена: Смањен је број физичких напада, али су претње насиљем присутније но раније
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia