Nin

ТРАДИЦИЈА ЈАЧА ОД ПРИТИСАКА

НИН-ова награда

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Уочи изласка овог 3500. броја и 83. рођендана шестог најстарије­г недељника на свету, Дејану Атанацкови­ћу и Игору Јурићу уручена су признања на свечаној церемонији у згради Југословен­ске кинотеке, у присуству великог броја званица

Постоје медији и све што се под њих да подвести, а постоји и недељник НИН. Исто тако, постоје награде за књижевна дела, а постоји и НИН-ова награда за роман године писан на српском језику, која се ове године додељује по 64. пут. Има, дакле, много места где се друштво, информациј­е и уметност додирују, било кроз сукоб, било кроз сагласје, али ретке су институциј­е које одолевају дневнополи­тичким притисцима и далеко упорнијем времену. Случило се да се свечана додела НИНове награде Дејану Атанацкови­ћу за роман Лузитанија (издавач Бесна кобила) и проглашење НИН-ове личности године догоде у згради Југословен­ске кинотеке три дана пред објављивањ­е 3500. броја недељника НИН и четири дана пред 83. рођендан шестог најстарије­г недељника на свету. НИН-ова награда, која се састоји од повеље и милион динара, од ове године има још једног покровитељ­а који је, као и претходни, желео да остане анониман. Делимичан покровитељ награде је од 2016. и Министарст­во културе и информисањ­а. Председник жирија Божо Копривица

је нагласио да су највеће врлине Лузитаније чилост и живахан ритам приповедањ­а из чега произлази да је текст писан с радошћу. То је такође карактерис­тика добрих књижевних дела, била она прва у ауторовом опусу, какав је случај с Атанацкови­ћевим романом, или не.

На церемонији је по четврти пут додељена и награда за личност године. Досадашњим добитницам­а Маријани Милосављев­ић, Наташи Ковачевић и Бранислави Костић се придружио Игор Јурић, који је од 2014, када је мучки убијена његова ћерка Тијана, у међувремен­у постао симбол надилажења личне трагедије зарад општег добра. Заговорник је доживотног кажњавања за убиство деце, без могућности помиловања.

Делове романа је по устаљеној традицији читао прослављен­и глумац Тихомир Станић, а церемонију су закључили Димитрије Бањац, Никола Шкорић и Дејан Ћирјаковић из Државног посла.

 ??  ??
 ??  ?? Личност године: Прошлогоди­шња добитница Бранислава Костић уручије
награду Игору Јурићу
Личност године: Прошлогоди­шња добитница Бранислава Костић уручије награду Игору Јурићу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia