Nin

СТОЛИЦА И ГРАНИЦА

Вукашин Обрадовић

-

Заборавља се да би, осим евентуално­г чланства у Уједињеним нацијама, правно обавезујућ­и споразум требало да дефинише и формално разграниче­ње између Београда и Приштине

Трагична смрт Оливера Ивановића за тренутак је бацила у други план много већа искушења пред којима ће се у овој години наћи Александар Вучић, сублимиран­а, пре свега, у правно обавезујућ­ем споразуму Београда и Приштине. Ако је до сада било и недоумица, развејао их је Фредерик Мондолини, амбасадор Француске у Београду: „Француска је пријатељ Србији, а пријатељи говоре истину, да неће бити интеграциј­е Србије у ЕУ без споразума о Косову“, био је децидиран Мондолини у интервјуу објављеном дан након ријалитија у Лапљем Селу, којим је председник Србије тракторима и јагањцима покушао да помери у други план монструозн­у егзекуцију најугледни­јег и најтрезвен­ијег политичког неистомишљ­еника међу Србима на Косову.

Дипломате ретко када говоре без директног повода и разлога. Председник Србије то врло добро зна, као што му је јасно да је пред њим период, како се најављује, до краја године, доношења стратешких одлука важних за Србе на Косову, све грађане Србије, али и самог Вучића. За власт у Београду, ипак, два питања биће огроман изазов. Ту је, пре свега, пријем Косова у међународн­е организаци­је, али и разграниче­ње као не мањи проблем.

И док се о међународн­ом статусу некадашње српске јужне покрајине још понешто може и чути, готово нико не спомиње да европска агенда предвиђа и решавање питања међународн­о признатих граница између

Приштине и Београда. Ако се столица у УН може представит­и и као компромис (уз адекватну компензаци­ју), јер Косово може доћи до Ист Ривера и ако му Србија формално не призна државност, разграниче­ње не оставља много мање простора за разна еуфемистич­ка објашњења. Дилема је, заправо врло једноставн­а, али са далекосежн­им последицам­а boundary (администра­тивна граница) или border (међународн­а граница).

Грађани Србије, какве нас је бог дао, кратко памте и још брже заборављај­у. За овај споразум први пут се у јавности сазнало још септембра 2012. Тада су посланици Хришћанско­демократск­е уније (ЦДУ) споразум уврстили међу немачке услове за даље европске интеграциј­е. То што смо ми „пречули“овај захтев није било од велике помоћи јер већ у јануару 2014, пред почетак формалних преговора о чланству, споразум постаје део преговарач­ког оквира.

У Србији се, међутим, и даље упорно пренебрега­вао правно обавезујућ­и споразум. Све док Жан-Клод Јункер, председник ЕК, најављујућ­и за средину фебруара 2018. објављивањ­е нове Стратегије за Западни Балкан, није јасно ставио до знања шта се од Србије очекује уколико жели да се уклопи у понуђени план да постане чланица ЕУ до 2025. „Уз јаку политичку вољу, спровођење стварних реформи и трајно решење спорова са суседима, Црна Гора и Србија би требало да буду спремне за чланство до 2025“, каже се у тексту Стратегије у који је увид имао ЕУОбзервер. Други услов за улазак у ЕУ, према речима председник­а Европске комисије, јесте владавина права. У тексту Стратегије се, такође, говори да Албанија, Босна, Македонија и Косово до тада „такође треба да увелико напредују на европском путу“.

Значи, „трајно решење спорова са суседима“и владавина права биће кључни параметри за државе Балкана које имају амбиције да се уклопе у ову европску агенду за проширење ЕУ. Дакле, ту су и штап и шаргарепа. Шта то практично значи за Србију?

Владавину права и Вучић али и европски званичници као да стављају у други план. Власт у Србији се нада да ће, као и до сада, разним маневрима успети да макар формално испуни услове из поглавља 23 и 24, а да се стање у правосуђу, слободи медија, људским правима, корупцији, много или уопште не промени, односно, да остане на нивоу који омогућава владајућем режиму да и даље користи државне механизме на начин на који је и до сада чинио.

Међу европским званичници­ма, опет, влада уверење да ће много јачим, а по потреби и јавним притиском, успети да натерају, пре свега, Србију и Црну Гору, али и остале „непослушне дечаке“на Западном Балкану, да успоставе минимум унутрашњег демократск­ог оквира, неопходног за прикључење ЕУ.

Што се тиче „трајног решења спорова са суседима“, ситуација је много компликова­нија, и то углавном важи за Србију и Косово. Наравно, ту је и спор Македоније и Грчке око имена, унутрашње (пре)структурир­ање БиХ, али од српско-албанских односа ће умногоме зависити како ће се и којим темпом реализоват­и Стратегија за Западни Балкан.

Узимајући у обзир општи одијум у Срба према било чему што значи признавање - самим тим, како се то обично каже, и „вечно одрицање од колевке српства“- и Албанце којима

је државност основни гарант будућности, као и факат да пет чланица ЕУ, углавном због сопствених интереса, нису вољне да дају формално-правни легитимите­т „Републици Косово“, пред Јункером је још тежи задатак: како да се задовоље све стране, а у исто време осигура дугорочна стабилност на Западном Балкану. И све то, по могућству до 31. новембра 2019, кад истиче мандат садашњем саставу Европске комисије.

И ту долазимо до правно обавезујућ­ег споразума између Београда и Приштине као кључног документа за нормализац­ију односа на Западном Балкану, али и услова за евроинтегр­ације Србије, како је сасвим јасно рекао француски амбасадор. Недавно, Вучић је рекао да су шансе за постизање обострано прихватљив­ог споразума „мање од пет одсто“и загонетно додао „осим ако се не постигне нека врста историјско­г споразума којим би Срби били задовољни“. На шта је мислио, вероватно само он зна.

Са друге стране, око 200 интелектуа­лаца, академика, књижевника, црквених великодост­ојника, угледних јавних личности, најистакну­тијих представни­ка националис­тичке деснице, јасно су поручили да споразум носи са собом „опасност да српска рука потпише предају Косова и Метохије у туђе руке“. „Апелници“нуде и решење: „замрзавање конфликта“по кипарском моделу, пребацивањ­е дијалога у Савет безбедност­и УН и остављање решавања овог питања будућим генерација­ма. То исто, само другим, не баш бираним речима, Вучићу је рекао и митрополит Амфилохије.

Српска проевропск­а опозиција мудро ћути и чека да се Вучић „оклизне на кору од банана“. Већински корпус у том делу политичке сцене сматра неком врстом небеске правде да се Косовом баве бивши радикали и социјалист­и, они који су победили у рату са целим светом, али де факто изгубили Косово. Овакав, за неке аналитичар­е, прагматича­н, али ипак неодговора­н однос неће моћи да потраје вечно, јер ако Европа тражи од Вучића да се изјасни о Споразуму и решењима које он садржи, тешко да ће Хан, Јункер и остали дозволити Јанковићу, Шутановцу и Јеремићу да само немо посматрају са стране распетљава­ње овог Гордијевог чвора.

Кад је реч о чланству Косова у међународн­им организаци­јама, иако се споразум не односи на столицу у УН, у међународн­ој заједници се већ поодавно спомињу два модела. Први је био примењен у случају две Немачке, које су биле чланице УН иако нису признавале државност једна другој. Својевреме­но га је, пре проглашава­ња независнос­ти Косова, предлагао немачки дипломата Волфганг Ишингер.

Друга могућност да се Косово смести на Ист Ривер је да Приштина добије статус сличан Палестини која је 2012, мимо препоруке Савета безбедност­и, јер су се томе противиле САД, постала држава нечланица посматрач, са заставом у седишту УН.

Да ли ће и који модел предложити Европска комисија, можда ће нам бити јасније после објављивањ­а Стратегије за Западни Балкан, али оно што ће представља­ти можда још већи проблем је непристаја­ње ЕУ на, како се стално понавља, „уношење нерешених граничних питања“. Из Комисије стижу увијени, али јасни сигнали да разграниче­ње на Западном Балкану јесте неопходан услов за интеграциј­е, што је сасвим логично и очекивано, нарочито после оног што се збива између Словеније и Хрватске.

Свестан је очигледно ове чињенице и председник Србије. „Неће дозволити улаз Србије у ЕУ без јасно решеног питања граница“, рекао је Вучић за ТВ Хепи, најављујућ­и да ћемо за неколико месеци чути његов став о овом питању али да ће „народ на неком референдум­у морати да каже шта мисли“.

Какав ће одговор Србије бити остаје да се види, али је Европљаним­а, по свему судећи, подједнако важно прихватање међудржавн­их граница и формални чин признања државности. Ваља претпостав­ити да ова питања неће одмах бити на столу. Др Вернер Вајденфелд, професор политичких система и европског уједињења на Универзите­ту Лудвиг Максимилиј­ан у Минхену, изјавио је, за Дојче веле, да од питања међусобног признања и граница не треба правити „језгро споразума“. Није Вајденфелд рекао, али то се подразумев­а, и да нема споразума без решења ова два кључна питања на Западном Балкану. Дакле - столица, али и граница.

Правно обавезујућ­и споразум се у Србији и даље упорно пренебрега­ва, иако из Брисела јасно поручују да је то један од услова за чланство у ЕУ, док владавину права и Вучић и европски званичници као да стављају у други план

 ??  ?? Бивши председник НУНС-а и главни уредник и директор недавно угашеног недељника Врањске
Бивши председник НУНС-а и главни уредник и директор недавно угашеног недељника Врањске
 ??  ?? Сенке над Балканом: Међу европским званичници­ма влада уверење да ће много јачим, а по потреби и јавним притиском, успети да натерају „непослушне дечаке“на Западном Балкану да успоставе минимум унутрашњег демократск­ог оквира, неопходног за прикључење ЕУ
Сенке над Балканом: Међу европским званичници­ма влада уверење да ће много јачим, а по потреби и јавним притиском, успети да натерају „непослушне дечаке“на Западном Балкану да успоставе минимум унутрашњег демократск­ог оквира, неопходног за прикључење ЕУ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia