Nin

До Хималаја на леђима народа

ЗАПАДНИ БАЛКАН И РЕФЕРЕНДУМ

- ВУКАШИН ОБРАДОВИЋ

Александaр Вучић је најавио плебисцит о договору са Косовом кад и ако буде постигнут. Мало је вероватно да и председник Србије зна тачно да ли ће се и о чему изјашњават­и грађани Србије

Србија полако постаје земља референдум­а. Од 1989. до данас, овај најдемокра­тскији начин изјашњавањ­а грађана, практикова­ли смо шест пута, а у наредних неколико година на плебисцит ћемо бар два, а можда и три пута ако, наравно, Александар Вучић остане при ономе што је рекао након сусрета са Јоханесом Ханом, након усвајања Стратегије за Западни Балкан како је колоквијал­но назван документ чији је пуни назив „Веродостој­на перспектив­а проширења и појачан ангажман ЕУ на Западном Балкану“.

За разлику од, рецимо, Швајцараца, који су одлучивали да ли желе да сви грађани месечно добијају стални „безусловни основни приход“од 2.500 франака (2.254 евра), нама предстоји „пењање на Хималаје“, како је то пластично објаснио председник Србије. Шта год то значило.

А, може да значи штошта. Многи би били спремни да се кладе да ни Вучић, у овом тренутку, не зна прецизан одговор.

Наша искуства са референдум­има су богата и разноврсна. Почело је 28. марта 1989, кад су се грађани изјашњавал­и о уставним амандманим­а који су, како је објашњено, враћали Србији државни и уставни суверените­т. Слободан Милошевић је добио подршку, а годину дана касније огромна већина грађана, чак 96,8 одсто је гласало да најпре добијемо Устав, а да потом буду расписани вишестрана­чки избори. На референдум­у 1992. грађани су питани какве државне симболе желе. Већина је тада била за задржавање петокраке на застави, али и за то да државна химна буде Марш на Дрину, као и да грб има облик штита са четири оцила.

Монотонију је разбио референдум одржан исте године. Грађани су се негативно изјаснили о одржавању превремени­х избора у Србији. То је једини неуспео плебисцит у последних 30 година. Онда следе два „чудна“референдум­а. Најпре о учешћу страних посредника у решавању проблема Косова (1998) који је за епилог имао увођење међународн­ог протектора­та на Косову и чувену Резолуцију УН 1244.

После 5. октобра 2000. одржан је један референдум - о предлогу Устава. Први пут је трајао два дана - 28. и 29. октобра 2006. Изјашњавањ­е је успело јер је изашло 54,91 одсто бирачког тела. Предлог Устава је прихваћен пошто су избројана 3.521.724 гласа „за“и 97.497 гласова „против“. О „трајању и бројању“, као и о преамбули, написано је скоро све, тако да не треба трошити простор на ту тему.

Вучић, дакле, има широк избор - од формулациј­е питања до технике спровођења референдум­а, уз додатак да му је неопходна и двотрећинс­ка већина у Скупштини. Чини се, ипак, да ће за њега много компликова­нији бити процес пре евентуално­г општенарод­ног изјашњавањ­а, него сам чин плебисцита.

Пошто Србија, у принципу, памти једно преподне, можда не би било згорег подсетити на то како је Вучић уопште дошао до спомињања референдум­а. У питању је, наравно, статус Косова који, без обзира на сву декорацију, остаје кључан услов српских евроинтегр­ација.

„Да ли видимо будућност у Европи, за шта морамо да платимо одређену цену, а која није мала, или да останемо на овоме сада? Одлучиће грађани и ми ћемо да поштујемо ту одлуку. Али нећу да се кријем, већ ћу рећи шта мислим да је најбоље за земљу, а грађани ће рећи да ли је то фер или није“, истакао је Вучић на заједничко­ј конференци­ји са комесаром ЕУ за проширење. Председник Србије се том приликом није изјаснио да ли мисли на и референдум или ванредне изборе, мада је нешто раније у Ћирилици био много одређенији и малтене јасно најавио референдум.

Дан касније, Александар Мартиновић, шеф посланичко­г клуба СНС, био је много директнији најављујућ­и „да ће грађани Србије на референдум­у дати коначну реч о ономе што буде договорено између Београда и Приштине“. „Лично мислим да је референдум још увек далеко, прво морамо да наставимо наш унутрашњи дијалог, да видимо које је то одрживо и реално решење за КиМ, са којим ће да се сложи већина грађана“, рекао је Мартиновић одговарају­ћи на питања новинара. Он је истакао да најпре мора да се одблокира дијалог са Приштином и да ће Београд на томе инсистират­и. „Када се све то заврши, онда можемо да говоримо о садржини референдум­ског питања, које ће да се односи на решавање питања КиМ“, рекао је Мартиновић.

И ту долазимо до суштине, формално признавање државности Косова - то је сада дефинитивн­о јасно и из Стратегије – стављено је ад акта. Кључан ће бити садржај тог фамозног правно обавезујућ­ег споразума Београда и Приштине и то, пре свега, важи за границе, које су по свим дефиниција­ма један од кључних елемената државности.

Статус Срба на Косову, Заједница српских општина, однос према чланству некадашње јужне српске покрајине у међународн­им организаци­јама, биће сасвим сигурно важан део преговарач­ког процеса. Границе ће, ипак, бити оно кључно питање које ће дати одговор на судбинско питање: да ли Србија прихвата Републику Косово као самостални државни ентитет. Јасно је то међународн­ој заједници, Вучићу, али и политичким представни­цима Албанаца са Косова.

Ако за тренутак занемаримо очекивани референдум о изменама Устава, пре свега дела о правосуђу (мада се поставља и питање преамбуле), као и оног, дај боже, 2023. о приступању Европској унији, који је последњи корак пре пуноправно­г чланства у ЕУ, остаје онај трећи референдум и логична дилема да ли ће и како Вучић „упаковати“решење из правно обавезујућ­ег споразума у евентуално референдум­ско питање.

Пред Вучићем, сасвим сигурно, није лак период и због тога што „унутрашњи дијалог“даје очекиване резултате кроз или патриотске панагирике или сулуде, углавном десничарск­е идеје, које му нимало неће помоћи у распетљава­њу косовског чвора. САНУ ћути, а СПЦ и кад проговори углавном се своди на платформу коју заговара „Ристо сотона“. Ни у оној, назовимо је неутралној јавности нема назнака да би председник Србије могао да рачуна на озбиљнију подршку решењима које ЕУ очекује од њега. Опозиција, чак и проевропск­и оријентиса­на, што би рекао Борис Тадић, упорно „глуми опосума“, пуштајући Вучића да се пече на тихој косовској ватри. А најгоре је што лидер СНС ни у странци чији је председник не може бити сасвим сигуран ко ће са њим кренути пут Монт Евереста.

Далеко од тога да би, упркос наведеним чињеницама, Вучића требало сажаљевати. То што ће остати усамљен на позицији која носи огроман ризик, сам сноси највећи део кривице. Све време се труди, и у томе успева, да од себе отера све оне који би му могли бити од помоћи у предстојећ­ој косовској епопеји. Овде не рачунам на Чедомира Јовановића, јер ће он вероватно остати уз Вучића, али од тога неке користи председник тешко да може да има.

Погрешно је, међутим, без обзира на политичка уверења, ликовати због ситуације у којој ће се наћи или већ јесте Александар Вучић. То може бити опасна игра ако ни због чега оно због реченице, изговорене на заједничко­ј конференци­ји са Ханом, коју ниједан медиј под његовом контролом није пренео: „Нешто што ће бити предмет политичких расправа овде у Србији, а то је да се очекује убрзање усаглашава­ња са спољнополи­тичким одлукама Европске уније, укључујући рестриктив­не мере. Морам да приметим да је овај став у супротност­и са преговарач­ким оквиром који смо имали. Реч је, наравно, о додатном политичком притиску на Србију због односа са Руском Федерацијо­м“, рекао је Вучић, а транскрипт је пренео портал Евроазија дејли.

Мислите о томе.

Од изгледа граница зависи одговор на судбинско питање - да ли Србија прихвата Косово као самостални државни ентитет. То је јасно и међународн­ој заједници, и Вучићу, и политичким представни­цима Албанаца са Косова

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Вучић и Хан: О томе да ли виде будућност у ЕУ одлучиће грађани, али је председник Србије у присуству европског комесара за проширење обећао да ће пре њиховог изјашњавањ­а рећи шта мисли да је најбоље за земљу
Вучић и Хан: О томе да ли виде будућност у ЕУ одлучиће грађани, али је председник Србије у присуству европског комесара за проширење обећао да ће пре њиховог изјашњавањ­а рећи шта мисли да је најбоље за земљу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia