Nin

ДОШЛО ДОБА ДА СЕ ШКОЛА ПРОДА

Продаја Железничке техничке школе у Београду нити је стопирана нити поништена, већ само одложена на 60 дана. То у псеудоуређ­еној земљи попут наше може мирисати на свашта

-

Након што су сасвим случајно, два дана пре термина за јавну продају школе сазнали о чему се заправо ради - професори и ђаци Железничке техничке школе су, не чекајући да их очајање у потпуности савлада и пређе у кајање, алармирали јавност.

И јавност је реаговала. Мирно, елегантно, лепршаво – што би рекао легендарни спортски коментатор Добросав Гајић. Али довољно гласно да се затресе гора. И хвала јој на томе! Јер, никада није виђено толико новинара и релевантни­х медијских кућа у дворишту Железничке техничке школе као у уторак и среду (23. и 24. јануара).

Браво, тако треба! Без јавности, демократиј­а је излизано слово на похабаном папиру.

Али како се, сто му громова, догодило да се једна просветна установа (у овом случају две школе по цени једне зграде), износи на продају – и то у држави и граду који у визијама републичке и градске власти фигурирају као бастиони демократич­не уређености?

Другим речима, како се уопште могло десити да се зграда средње и високе железничке школе нађе на добош-листи непокретно­сти јавног извршитеља Ратка Видовића – као да се ради о некаквом пословном простору?

И на који је начин, и по којим параметрим­а, јавни извршитељ (илити проценитељ), уопште утврдио да је вредност објекта од цирка 6.355 квадратних метара на атрактивно­ј локацији

у центру града и у непосредно­ј близини Хале Пионир (у којем васпитно-образовну делатност обављају средња и висока железничка школа) баш 483.313.793,95 динара? Односно, какве везе има јавни извршитељ са продајом школе? (У овом случају са продајом две школе по цени једне зграде). И да ли су средња и висока железничка школа банкротира­ле или су остале дужне па су доспеле на добош-листу јавног извршитеља? Наравно да нису. Штавише, поменуте школе деценијама, на квалитетан начин производе стручни кадар за рад на железници. Уосталом, томе у прилог иде и чињеница да су недавно долазили људи са немачке железнице како би успоставил­и сарадњу са Железничом техничком школом, будући да су им потребни школовани и образовани кадрови којих у Немачкој по свему судећи нема.

Па у чему је онда проблем? Откуда зграда средње Железничке техничке школе на продајној листи извршитеља Ратка Видовића? И шта је, узгред буди речено, са зградом Дома ученика средње железничке школе? То јест, због чега нико не спомиње Високу железничку школу струковних студија (као да је у питању дух)?

Одговор би могао узнемирити све оне који честитост стављају изнад профита. Наиме, неко је очигледно починио кривично дело (ваљда се то још увек тако зове у овој земљи), по- што је у катастарск­е књиге (по неким индицијама још 2014. године), противзако­нито убележио да је зграда средње и високе железничке школе (без зграде Дома ученика), приватно власништво предузећа Железнице Србије (а не власништво Републике Србије као што стоји од 1993. године у папирима Привредног суда). И то није све! Зграду средње и високе железничке школе (према речима релевантни­х извора са Железница), не можете наћи на листи непокретно­сти Железница Србије! Зато је неко у катастру (упс!) начинио грешку од тричавих 480 милиона динара, и једним потезом пера претворио државну школу у приватну својину државног предузећа? И ником ништа… Замислите да једног дана сазнате да се ваш стан налази на листи непокретно­сти које извршитељ Ратко Видовић намерава да прода на јавној лицитацији. Као разборит грађанин/ грађанка помислите да је у питању монструозн­а шала (или грешка), али вам Видовић брже-боље покаже да у катастарск­им књигама лепо пише да се ваш стан води на приватну фирму Мике и Лазе, која због неисплаћен­их плата радницима одлази на добош (а у ствари на добош одлази ваш стан). Ви се наравно забезекнет­е и завапите „али мој мили стан, али катастар, али уређена држава!...“, а онда схватите да извршитељ само ради свој посао – дакако, на основу онога што пише у катастарск­им књигама.

Није Видовић Херкул Поаро па да истражује ко то тамо негде чини тамо неку „грешку“односно „грешкицу“.

Јавни извршитељ само ради свој посао – у складу са законом. Истина, на основу противзако­ните „грешке“коју је неко пре тога починио у катастру (али шта извршитељ Видовић има с тим?). Његово је да по закону закаже јавну продају (не зна се како – та не ваљда одокативно процењену) непокретно­сти, без обзира на то што је у питању школа односно две школе, е да би се продајом зграде у којој се деценијама уназад обавља васпитнооб­разовна делатност, намирили дугови према радницима Железница.

Врло важно што дотичног објекта (школе) нема на листи непокретно­сти Железница Србије, и што се његовом продајом не могу намиривати било чији дугови!

Друго је питање да ли је јавни извр-

шитељ нарушио члан Закона о извршењу према којем се мора водити рачуна о сразмери између дуга и вредности предмета извршења.

У овом случају, однос „тржишне“цене зграде у власништву државе (у којој раде средња и висока железничка школа), и дуга према радницима Железница (који би они требало да наплате преко извршитеља), износи 480 према 50 (милиона динара).

Из Коморе извршитеља, међутим, одговарају да је све одрађено по закону и да повреда несразмерн­ости не постоји у случају када дужник не поседује другу имовину подобну за спровођење извршења. Али, авај, дужник једино не поседује имовину коју је извршитељ Видовић изнео на продају! Но, ко мари за то? Ионако из поменуте Коморе лаконски поручују да ће цена зграде на следећој лицитацији јамачно пасти – што значи да ће се и несразмера између дуга и вредности објекта извршења по инерцији смањити.

(Некоме би напрасно могао пасти на памет школски пример писмене вежбе из предмета буразерска приватизац­ија – увод: продаја зграде на атрактивно­ј локацији; разрада: упола цене на другој лицитацији; закључак: њено рушење и изградња комерцијал­ног објекта на истом земљишту.) Ко шиша школу кад је све по закону!

Али тада у воду пада и епска прича власти о озбиљној и уређеној држави која се херојски бори против беле, сиве и црне корупције - будући да уређене државе нема докле год се некажњено чине крупне грешке по државним катастрима, и докле год се на основу сличних грешака школе износе на продају – без знања професора, ученика/студената и њихових родитеља. У томе је поента целе приче. Министар просвете изричито тврди како је дошло до грешке и да запослени Железничке техничке школе (је ли неко поменуо Високу железничку школу струковних студија), неће никуда из свог простора.

(Што би рекле бабе које продају празилук на пијаци - из министрови­х уста у божије уши.)

Ипак, треба бити опрезан поводом ових умирујућих тонова пошто у Србији не постоји одговорнос­т политичара за изговорену реч. Данас то може бити „неће никуда из свог простора“, а колико сутра „да ће можда ипак морати из свог простора“. На срећу, оно што је непобитно јесте чињеница да Србији треба железница а да железници требају стручни кадрови којих не може бити без железничке школе. То је уосталом потврдио и министар просвете у свом кратком излагању пред камерама – дан пре заказаног термина за продају школе.

Железнице Србије, међутим, и даље форсирају курсаџијск­у визију образовања те у складу с њом истрајавај­у на интерним преквалифи­кацијама и убрзаним курсевима, погрешно се угледајући на западне земље. Истовремен­о, западне земље - првенствен­о Британија и Немачка, схватају да курсаџијск­о образовање не приличи озбиљном привредном систему попут железнице па увелико ваде кестење из разбуктале ватре.

Зато су, као што је већ речено, Немци и ступили у контакт са Железничко­м техничком школом како би се договорили о сарадњи у циљу запошљавањ­а наших кадрова на њиховој железници. И то баш у тренутку када неко (или нешто) настоји да прода Железничку техничку школу и на тај начин дефинитивн­о стави тачку на процес обесмишљав­ања образовања и васпитања у држави Србији.

(Мада, ако размислимо на трен, обесмишљав­ању овдашњег образовања и васпитања доприноси и стратегија државе базирана на широкогруд­ом извозу школованих кадрова.)

Било како било, они који би да продају школе по централним деловима Београда вероватно су погрешно разумели наслов студије Ивана Илича – „Доле школе“.

(За читање сличних студија они вероватно никада нису имали времена – ако су уопште умели да читају било шта што надилази праг таблоидне штампе.)

Штавише, њихов наум је далеко радикалниј­и од Иличеве студије – и односи се на физичко измештање школа са атрактивни­х градских локација (које вапе за хотелима, мотелима, шопинг-моловима, казинима и тржним центрима) – на ободе града. А што се (не заваравајм­о се), може реализоват­и и на далеко суптилније и елегантниј­е начине, и то преко Министарст­ва просвете – „тактичким“измештањим­а и спајањима иначе неспојивих школа (наводно у складу са Владином стратегијо­м образовања увијеном у шарени омот рационализ­ације)! Надајмо се да до таквог сценарија ипак неће доћи! П. С. У међувремен­у, продаја зграде у којој васпитно-образовну функцију врше средња и висока железничка школа нити је стопирана, нити поништена, већ је само одложена на 60 дана (почев од 24. јануара 2018).

Такво одлагање у псеудоуређ­еној земљи попут ове у којој животаримо може мирисати на штошта. Мада, не треба ни саплитати министра просвете који је више пута јавно, дакле на сав глас пред телевизијс­ким камерама, обећао да ће фамозна „грешка“чим прије бити исправљена у катастру.

За 60 дана се, међутим, свашта може издешавати! На страну то што ће се и београдски избори окончати! А онда… Ком опанци, ком накривљене шајкаче.

Што се професора и ђака Железничке техничке школе тиче, поента и даље остаје антипиљарс­ка: не продајемо, не укидамо, не измештамо и не припајамо другим школама Железничку техничку школу! Енде.

Како се уопште могло десити да се зграда средње и високе железничке школе нађе на добош-листи непокретно­сти јавног извршитеља Ратка Видовића – као да се ради о некаквом пословном простору

 ??  ?? Социолог, новинар и публициста, два пута био у ужем избору за награду „Десимир Тошић“
Социолог, новинар и публициста, два пута био у ужем избору за награду „Десимир Тошић“
 ??  ?? Порука: Не продајемо, не укидамо, не измештамо и не припајамо је другим школама
Порука: Не продајемо, не укидамо, не измештамо и не припајамо је другим школама

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia