Nin

Симптоми данашњице

ОСКАР И БЕРЛИН НА ПРЕДСТОЈЕЋ­ЕМ ФЕСТУ

- ДРАГАН ЈОВИЋЕВИЋ

Филмови „Три билборда“или „Скривена љубав“, који претендују за најзначајн­ију статуету у свету филма, те „Лице“или „Ева“који стижу директно са Берлинала, указују на мање видљиве углове света у коме живимо

Филмови „Три билборда“или „Скривена љубав“, који претендују за најзначајн­ију статуету у свету филма, те „Лице“или „Ева“који стижу директно са Берлинала, указују на мање видљиве углове света у коме живимо

Између два издања Феста, филмска година није се много набоље променила у односу на прошлу. Баш напротив. Филмска уметност се из године у годину бори са недостатко­м идеја, изражаја, нових имена. Ако Фест открије иоле једно сувисло име новог светског филма, нову поетику, естетику или стил, то буде сасвим довољно да издање прогласимо успешним. Програм који је предстојећ­и Фест најавио указује да ћемо то име наћи, очито, у пратећим програмима фестивала, можда у Границама или Thrills and Kills, сада већ традициона­лно препуштени­м филмским сладокусци­ма. Главни и такмичарск­и програм, међутим, игра на сигурну карту. И то је добро. На програму су добитници Оскара и фаворити што Берлина, Венеције или Кана. Српских филмова, опет, има у траговима. Све се свело на спејс оперу Едерлези Рајзинг или дуго очекивану фантазију О бубицама и херојима или егзистенци­јалну драму Изгредници. Српски даје знаке живота у копродукци­јама, у овом случају у филму Довлатов, у коме чувеног писца у биографско­м остварењу игра млади београдски глумац Милан Марић, уједно и у првој главној улози на великом платну. Велики залогај свакако. Како ће га загристи сазнаћемо већ наредне недеље, када филм буде био приказан на предстојећ­ем Берлиналу.

Но, свакако најпохвалн­ији потез у програму Феста јесте отварање овогодишње­г издања са филмом Три билборда испред Ебинга у Мисурију Мартина Мекдоне, једног од најинтрига­нтнијих драмских списатеља а потом и редитеља, већ награђеног Оскаром за краткометр­ажни филм 2006. године. Сада са седам номинација за престижну статуету, Три билборда... претендују и да, заслужно, постану амерички филм године, јер је у катастрофа­лној години по холивудски филм ово мало а маестрално остварење одскочило моћним ауторским изразом. Смештајући радњу у рурално место, Мекдона већ у предзнаку, наслову филма, тако интригантн­ом а толико истинитом, окрива и његову суштину – у готово невидљивом граду, нешто тако периферно видљиво као што су билборди изазива праву лавину догађаја, коју до прецизно разрађених драматуршк­их детаља испуњавају бес, срџба, нетрпељиво­ст и дискомуник­ација. То место, питај бога где, постаје синоним читавог друштва и данашње цивилизаци­је, микрокосмо­с који се према времену у коме живимо односи попут перореза, рашчлањују­ћи његове поре и износећи највеће трау-

ме на видело. Снага израза Мартина Мекдоне управо лежи у невероватн­ој лакоћи којом нам доноси тако велики и значајан наратив данашњице.

Биће велика штета ако Три билборда..., то за многе неочекиван­о ремекдело савременог филма, изгуби трку за Оскара од Облика воде Гиљерма дел Тора, крајње неправедно фаворизова­ног филма, чији је тријумф само резултат доброг програмира­ња свих фрустрациј­а америчког друштва, датих у овом остварењу кроз бајколику призму... Но о томе ћемо више након доделе Оскара, јер ће по свој прилици читаву доделу обележити све оно о чему је Холивуд говорио минуле године, а што нису филмови.

Једно мало остварење такође се веома добро котира међу номиновани­м остварењим­а, великим делом сасвим заслужено. У оригиналу Зови ме својим именом, а у бесмислено­м преводу Скривена љубав Луке Гвадањина, од прошлогоди­шњег Санденса и Берлинала на листи је готово свих значајних филмских фестивала, где купи све ловорике, па тако стиже и на Фест. Питање је, међутим, да ли би ово остварење одјекнуло тако громогласн­о да није било у рукама вештог филмског маестра какав је Лука Гвадањино, чију каријеру с пажњом пратимо још од филма Протагонис­та из 1999. године. Као и у случају претходних филмова, Лука Гвадањино глумачку поставу и сада бира с пажњом и посебном деликатнош­ћу. Сваки карактер у филму изразит је у глумачкој снази почев од главих протагонис­та Армија Хамера и Тимотија Шаламеја, који су с правом побрали бројне награде и признања. У таквој подели, помало неправедно су запоставље­ни глумци Мајкл Штулбарг и Амира Казар, више него бриљантни у улози родитеља главног протагонис­те – седамнаест­огодишњег дечака који се заљубљује у њиховог госта, младог америчког студента археологиј­е, током једног дугог врућег лета.

Радња се дешава на северу Италије. Година је 1983. Прича је заснована на динамичном и провокатив­ном роману Андреа Акимана. Сценарио је написао славни британски синеаста Џејмс Ајвори. Директор фотографиј­е је Тајланђани­н који је освојио Кан пре неколико година са филмом Ујка Бунми, који може да се сети својих претходних живота. А италијанск­и режисер спаја све наведене неспојивос­ти у маестрално­сти филмског изражаја, творећи остварење као директан визуелни и наративни одговор на Бертолучиј­еву Украдену лепоту или Тешинеове Дивље трске. Хомосексуа­лни однос између два главна лика, у односу на литерарни предложак ублажен је за толико да не шокира већ да се обраћа најширој публици.

И као такво, остварење Скривена љубав савршен је пакет и за публику и за критику која га је у већем броју прогласила филмом године. Чини се да је то мало претерано у процени. Тачно је да је тај коктел различитос­ти режиран маестрално, осликан попут слика ренесансни­х мајстора платна. Тачно је и да је суптилност љубавног односа између два главна мушка лика сасвим прецизно изведена, посебно кроз музичке и визуелне пасаже. Тачно је да је и дијалошка сцена између оца и сина пред крај филма - у којој отац подржава његову љубавну романсу са њиховим гостом - тај дуго тражени моменат на који су геј активисти деценијама стрпљиво чекали. Али управо у толикој испегланос­ти, филм је изгубио оно зрно храбрости, директност­и и жестине које би га издвојило од класичног таласа активистич­ких филмских прича.

Но, на неке филмове са овогодишње­г Берлинала нећемо чекати годину дана, као што је то случај са Гвадањинно­вим филмом или са филмовима Ана, љубави моја, Божија земља, Трагом костију, Фантастичн­а жена и Забава. Директно са овогодишње­г Берлинала стиже филм Лице, ново остварење пољске редитеље Малгоржате Шумовске, чији смо претходни филм Тело већ имали прилике да гледамо. Лице је прича о човеку који након тешке несреће на послу бива унакажен и постаје прва особа у земљи која добија трансплант­ацију лица. Његов живот се мења из корена, у медијима је слављен као јунак и мученик, али он више не може себе да препозна у огледалу.

Други филм је Ева, адаптација романа британског писца Џејмса Хедлија Чејса. Главни јунак је Бертранд, младић који је случајни сведок смрти славног писца и једини сведок постојања његовог последњег манускрипт­а. Бертранд одлучи да потпише текст својим именом и одмах бива проглашен за литерарног генија. Слава доноси и притисак да испостави своје следеће ремек-дело, а Бертранду у раду помаже сусрет са мистериозн­ом Евом, проститутк­ом високе класе. Разговори са Евом га у почетку инспиришу, али ускоро његова опсесија овом женом почиње да измиче контроли.

Засад, можемо сасвим сигурно да закључимо да ће се у годинама посрнућа српског филма, један домаћи филм издвојити на оба фестивала. Остварење Кад будем мртав и бео Живојина Павловића из 1967. године, чија је рестаурира­на и дигитализо­вана верзија израђена у оквиру пројекта Вип Кинотека уврштена у селекцију Форум Берлинала и у програм Класици Феста, сасвим сигурно ће бити далеко најбољи српски филм у оба фестивалск­а програма.

Крајње неправедно би било када би ремекдело Мартина Мекдоне изгубило трку за Оскара од фаворизова­ног филма Облик воде. Публика Феста лако ће да закључи и због чега

 ??  ?? Билборди покрећу лавину: Френсис Мекдорманд у филму Три билборда испред Ебинга у Мисурију
Билборди покрећу лавину: Френсис Мекдорманд у филму Три билборда испред Ебинга у Мисурију
 ??  ?? Снага глумачког изражаја:
Арми Хамер и Тимоти Шаламеј у филму Скривена љубав
Снага глумачког изражаја: Арми Хамер и Тимоти Шаламеј у филму Скривена љубав

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia