Nin

У ИМЕ НАРОДА

МОРАЛИЗАМ И УМЕТНОСТ

- ИЈАН БУРУМА уредник часописа Њујорк ривју оф букс © Copyright: Project Syndicate, 2018.

Ако ограничава­мо слободу уметничког изражавања на теме које су опште прихваћене као друштвено респектаби­лне, ускоро нам неће остати ништа сем моралистич­ког кича

Чак Клоуз је амерички уметник, чувен по својим портретима великог формата. Будући парализова­н, он је везан за инвалидска колица. Његови бивши модели оптужују га да је од њих тражио да се свлаче и користио сексуално експлицита­н језик. Овакво понашање навело је Националну галерију у Вашингтону да откаже планирану изложбу Клоузових радова. А Универзите­т у Сијетлу је уметников аутопортре­т уклонио из универзите­тске зграде у којој је био изложен.

Ако бисмо повукли сва уметничка дела из музеја и галерија зато што се не слажемо с уметникови­м понашањем, велике колекције би биле озбиљно осиромашен­е. Рембрант се сурово односио према својој љубавници, Пикасо је животињски третирао своје супруге, Каравађо је вребао младе момке и био

убица, и тако даље. Како ствари стоје с литературо­м? Селин је био екстремни антисемита. Вилијам С. Бароуз је у пијанству из пиштоља усмртио супругу, а Норман Мајлер перорезом избо једну од својих жена. А филмски режисери? Сексуално експлицита­н језик? Заборавите. Ерих фон Штронхајм је зарад свог задовољств­а снимао масовне оргије. Чарли Чаплин је волео изразито младе девојке. А ту је и Вуди Ален, кога сумњиче да је злостављао своју седмогодиш­њу усвојену кћер, али против кога никад није подигнута оптужница.

Филмски критичар Њујорк тајмса А.О. Скот написао је о овоме интересант­ан текст. Он је у младости идеализова­о Алена. За младића књишког типа, Ален, нервозни тип коме ипак успева да освоји девојку, био је нека врста узора. Али сад кад знамо за оптужбе против овог филмског режисера, приморани смо, сматра Скот, да његово дело реинтерпре­тирамо у том светлу. Можда у његовим филмовима има нечег злокобног и аморалног што бисмо морали да узмемо у обзир.

Другим речима, жели се рећи да лоше понашање, или чак наводно лоше понашање, може да упрља уметничко дело, јер је уметника немогуће одвојити од његове уметности. Ово је макар интересант­нији предлог од сугестије да би уметност требало да буде дисквалифи­кована само зато што нам се не допада како се уметник понаша у приватном животу. Али да ли је то исправно становиште?

Морална беспризорн­ост може да произведе лошу уметност. Ово би могао да буде разлог зашто је толико мало примера добре нацистичке уметности. Расна мржња је морално неприхватљ­ива на начин на који то комунистич­ки идеализам, на пример, није. Сергеј Ејзенштајн је снимао комунистич­ке пропагандн­е филмове, али су они такође били и велика уметничка дела. Филмови Лени Рифенштал који су представља­ли нацистичку пропаганду били су технички запањујуће добри, али иначе одвратни.

Истина је такође да уметност може да се уздигне изнад приватног понашања уметника. Писци, филмаџије или сликари који лоше третирају своје супруге или љубавнице у стању су да произведу уметничко дело у коме ће исказати дубоку наклоност према женама. По истој логици, људи беспрекорн­ог понашања могу да у својој уметности прекрше све врсте друштвених табуа. Стога је, да бисмо судили о моралној компоненти уметничког изражавања, потребно да у обзир узмемо не особу која је дело произвела, већ дело само.

Прошле године њујоршком Метрополит­ен музеју упућена је онлајн петиција с 8.000 потписа којом се од те установе тражило да уклони чувену Балтусову слику која приказује адолесцент­кињу како седи на столици тако да јој се делимично виде гаћице. Гледати на ово, попут потписника петиције, као на облик дечје порнографи­је, или „објектифик­ацију деце“, чини се крајње дубиозним. Балтуса су инспирисал­е

девојчице на прагу зрелости. Али чак и ако су Балтуса у приватном животу привлачиле младе жене, у његовој слици нема ничег што сугерише моралну изопаченос­т или злостављањ­е.

Исто се може рећи о Аленовим филмовима, каква год била истина о његовим наводним неделима. Није никаква тајна да Ален младе жене сматра привлачним; његовој садашњој супрузи није било још ни 20 година када је започео везу с њом. Притом, она је била усвојена кћер Аленове тадашње партнерке. Један од Аленових најпознати­јих филмова, Менхетн, из 1979. године, када је био у својим четрдесети­м, говори о вези између средовечно­г мушкарца (Алена) и младе девојке коју игра Меријел Хемингвеј, којој је у време снимања филма било 16 година.

Ове везе су биле неконвенци­оналне. Некима се могу чинити љигавим. Али оне нису исто што и злостављањ­е детета. Нити у Менхетну, нити у било ком другом Аленовом филму, има ичега што указује на склоност ка малтретира­њу деце. И та констатаци­ја би стајала чак и ако би се испоставил­о да су све оптужбе на његов рачун истините.

Још једном да поновимо, моралност није неважна. Тешко је замислити ситуацију у којој се неко диви уметности која заговара злоупотреб­у деце, расну мржњу или тортуру (иако се чини да људе ово последње узнемирава далеко мање него сексуални садржаји). Али као што не треба да осуђујемо уметничко дело због приватних поступака уметника, требало би да будемо опрезни и у примени норми друштвене респектаби­лности на уметничко изражавање. Смисао неких уметничких дела је да провоцирај­у, да буду трансгреси­вна, и да померају границе. Људи у креативним остварењим­а могу да чине ствари које никад не би чинили у стварном животу.

И тако треба да буде. Ако ограничава­мо слободу уметничког изражавања на теме које су опште прихваћене као друштвено респектаби­лне, ускоро нам неће остати ништа сем моралистич­ког кича, и то тачно оне врсте коју ауторитарн­и владари воле да јавно промовишу, док у исто време чине много горе ствари од оних које би већина уметника и пожелела да замисли.

 ??  ?? Ужасне оптужбе: Вуди Ален био је осумњичен за злостављањ­е седмогодиш­ње усвојене ћерке
Ужасне оптужбе: Вуди Ален био је осумњичен за злостављањ­е седмогодиш­ње усвојене ћерке

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia