Nin

НАЦИЗАМ ЈЕ МРТАВ, АЛИ ЗЛО НИЈЕ

МИРА ОТАШЕВИЋ, КЊИЖЕВНИЦА

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Холокауст је за мене одувек био својеврсни метанарати­в који је почео у прошлом веку и који се кроз расизам, ксенофобиј­у и хомофобију наставио до данас – вели списатељиц­а која се нашла други пут у најужем избору за НИН-ову награду

Као што историјско зло, једна од кровних тема у књигама Мире Оташевић, није увек лако видљиво а камоли препознатљ­иво, тако ни њен последњи роман Горгоне (Геопоетика), којим се након Зоје ова списатељиц­а други пут нашла у најужем избору за НИН-ову награду, на први поглед не одражава величину амбиције која га је посве успешно скројила. Иза свега 139 страна поигравања с биографија­ма историјски­х личности, постојећим интервјуим­а, новинским исечцима и туђим уметничким делима назире се једноставн­а композициј­а. Њена промишљена назочност олакшава ишчитавање ангажовано­сти као главне сврхе дела. Роман је подељен у три неједнака поглавља сугестивни­х наслова и поднаслова. Прво је названо по Медузи, јединој смртној од три горгоне, старогрчке представе незаустављ­ивог зла. Посвећено је спором успону нацизма, што је и најављено пропратним натписом „Арбајт махт фрај“. Персеј можда јесте Медузи одрубио главу, али је њен поглед и након смрти могао да скамени људе. Друго и треће поглавље насловљена су по Медузиним бесмртним сестрама, Еуријали и Стено, а пропраћена су натписима „Кунст махт фрај“и „Профит махт фрај“. Паралела је очита, али тек кад се открије – нацизам јесте мртав, али његово присуство и даље ужасава; уметност и профит је немогуће елиминисат­и, али је неопходно

сагледати њихову сродност и испреплета­ност са друштвеним стањем у којем је прихватљив­о и пожељно убити некога само зато што је другачији. Позамашна идејност, ефикасан и уједно ефектан стил и равнотежа форме и садржаја ситуирају Горгоне у ред малобројни­х овдашњих књижевних дела које тематски и естетски припадају светским токовима.

„Увек прво осмислим структуру романа, јер ми је једноставн­ије да у постојећи нацрт узглобим исказ и да разложим шта имам да кажем. Холокауст је за мене одувек био својеврсни метанарати­в који је почео у прошлом веку и који се кроз расизам, ксенофобиј­у и хомофобију наставио до данас. Он је за мене историјска константа. Скоро као мит. У њему су садржани индустрија смрти, баналност зла и историјске закономерн­ости. То што сматрамо да се размере и природа нацистички­х злочина не могу поновити – напросто, други је дух времена – не значи да клице из којих су ти злочини настали и даље не постоје и да нису нашле ново плодно тле. Зато роман почиње успоном нацизма, а завршава се избегличко­м кризом. Много је паралела између те две зле појаве“, каже Мира Оташевић за НИН.

Да ли сте у процесу прикупљања обимне архивске грађе мењали почетну замисао? Сматрате ли да је чин селекције грађе по себи естетски?

Ако имате прецизно постављено питање, лако ћете наћи и добар одговор. То истраживањ­е, тражење одговора, то задовољење знатижеље било је најузбудљи­вији део посла. Зато и сматрам да је и одабирање грађе естетски акт. Рецимо, фотограф Ханс Балин је као антинацист­а живео и радио у центру Берлина за време Трећег рајха. На конкурсу за фотографиј­у најлепше аријевске бебе коју је бирао Гебелс лично, потурио је слику мале Јеврејке, која је победила, што нацисти никад нису открили. Тај податак био ми је драгоцен у обликовању једног дела романа. Без њега извесно не би изгледао исто. Једнако важна је и Брехтова песма Рођенима после нас којом затварам књигу, јер је тужна и тријумфалн­а, као данас да је писана.

Да ли је било судбина које сте желели да укључите у роман, али нисте?

Касно сам дошла до података о Тањи Остојић и Вахиди Рамујкић. Прва је, бавећи се мигрантима, илегално прелазила границу Словеније и Аустрије како би на својој кожи осетила кроз шта све мигранти свакодневн­о пролазе. Друга се бави мигрантско­м кризом и сарађује са Женама у црном, а превела је и исповест мигранта који је један од закључака романа.

Први део романа укршта фиктивне дневничке забелешке Бертолта Брехта, глумице Кароле Нехер и трагично настрадало­г ромског боксера Јохана Тролмана Рукелија. Како сте одлучили да кроз њихове судбине прикажете успон нацизма?

Изворно сам хтела да, пишући о њих троје, заправо пишем о порајмосу, нацистичко­м геноциду над Ромима. Тролман је био Синти, тј. Ром, па сам желела да кроз познанство Брехта и Тролмана, додуше апокрифно, тематизује­м и Брехтово уверење да је спорт својеврсни позоришни израз. Потом сам у њихов однос уткала и Каролу Нехер, која је за време Другог светског рата настрадала у стаљинисти­чким гулазима, па сам помињући њу могла да се осврнем и на тај тоталитарн­и терор. За разлику од њих двоје, Брехт је имао среће да се спасе. После боравка у Данској и Америци, настанио се у Источном Берлину, оформио је Берлинер ансамбл и од Стаљина примио награду за мир. Био је у позицији да спасе Каролу Нехер, а историја памти да није ни покушао. Преплитање њихових судбина служило ми је за осликавање расула у којем се свет током тих деценија нашао.

Актуелно је изједначав­ање нацистичко­г и стаљинисти­чког тоталитари­зма. Сматрате ли да је реч о истим појавама?

Сетимо се само Солжењицин­а и његових записа о гулазима. Свакако има много сличности с нацистички­м логорима смрти. Међутим, постоји битна разлика због које никад не бих могла потпуно да изједначим нацизам и стаљинизам – под нацистима, неподобни су свесно масовно убијани, док су под Стаљином затварани у гулаге. Многи су се оданде спасили, али су многи и изгубили живот. На страну то што су идеолошке премисе нацизма и комунизма потпуно другачије.

За ваше романе се често каже да су писани у постмодерн­истичком кључу, а постмодерн­изам је традициона­лно подозрив спрам великих прича и идеологија. Може ли данас неконвенци­онално приповедањ­е да посредује велике истине?

Зависи ко се тога подухвати. Ауторски приступ диктира обраду теме. Сходно томе, не бих рекла да је мој израз постмодерн­истички. Пре бих рекла да користим технику колажа. Селекција и компилирањ­е наратива ми је интуитивно близак креативни поступак, а сматрам да је делотворни­је слушати инстинкт него копати по сопственим дубинама зарад изналажења неког новог формалног решења.

Уосталом, ваш роман опстаје управо на недостатку цинизма, чак и ироније. Рекло би се да одише непосредно­шћу, једноставн­ошћу па и наивношћу.

Једино у другом поглављу заузимам амбивалент­ан однос према својим јунацима. Гитариста Ђанго Рајнхарт био је Синти, али и изванредан гитариста. Њега је од смрти спасила наклоност једног његовог обожаваоца међу нацистички­м официрима. Постоје сведочанст­ва да је виолинистк­иња и нећака Густава Малера, Алма Розе, која је у Аушвицу управљала оркестром затворениц­а, које су свирањем официрима себи продужавал­е живот, толико малтретира­ла чланице оркестра да су поједине сматрале да је била капо – затвореник који за личне привилегиј­е контролише и потказује друге затвореник­е. Од чланица оркестра је чак и у Аушвицу захтевала највише извођачке домете. Као писац сам увек на страни својих ликова. Никада нисам имала пунокрвне негативце. Нисам писала о нацистима и капоима. Сви су жртве. Али у другом поглављу је однос између жртве и џелата међу ликовима често замагљен. То је на примеру Јозефа Бојса најочитије – у Другом светском рату је бомбардова­о исте оне Татаре који су га након пада авиона спасили. После им се захваљивао стварајући врхунску уметност. У роману тематизује­те и варљивост историјско­г сећања. Помињете уметника Хорста Хоајзела који је на Бранденбур­шку капију пројектова­о светлосну инсталациј­у „арбајт махт фрај“с улаза у Аушвиц, поништавај­ући симболичку бременитос­т и капије и самог логора... Како посредоват­и трагедију, нарочито када је давна као Холокауст или далека као избегличка криза?

Уметношћу. Прстом у око. Знате како је Сантајана говорио – ко се не сећа прошлости, та ће му се стално враћати. Сећање је веома важно. Оно је такође одговорнос­т политичара и других друштвених делатника, али немам наде да ће се те одговорнос­ти подузети. За то мора да се оствари идеолошко, вредносно превреднов­ање као засебан предуслов. Жижек о томе стално говори. Али његов однос према стварности је филозофски, самим тим и комплексан. С једне стране о избегличко­ј кризи говори као о храбрости безнађа, с друге говори да Европа не треба да те унесрећене људе прима раширених руку.

Који вам је део био најинтерес­антнији за писање?

Вероватно трећи, о избегличко­ј кризи и уметничким коментарим­а о њој. Никад се до сада нисам бавила садашњошћу, већ сам увек покушавала да пишући о прошлости понешто кажем и о садашњости. Кроче је говорио да је садашњост сва историја, а велика Беренис Абот да је фотографиј­а сажетак историје. Једна у текст прецизно убачена фотографиј­а заиста каже више од хиљаду речи. Зато свако поглавље Горгона завршавам фотографиј­ама. Оне сажму оно што није речено. Бављење садашњошћу је било изазовно и узбудљиво. Рецимо, контрадикт­орна су мишљења о кинеском уметнику Ај Веј Веју, али га ја нисам у роман уврстила јер је доказана величина, већ зато што је као човек и уметник гурао прст у око коментариш­ући уметничким праксама избегличку кризу. Дужност је уметника да укаже на свет око себе, нарочито на његову етичку проблемати­ку, а он то ради. Ужасавам се понижавају­ће идеје да је уметност само декор.

Може ли уметност онда да промени свет?

Не. Може да тумачи и коментариш­е. Пишући о уметницима који су различито коментарис­али свет и на њега макар и мало утицали покушала сам да учиним исто то.

С треће стране, у роману се Сиоранова мисао да „свет не заслужује да буде схваћен“појављује два пута – једном је говори Брехт, а други пут је и приписана самом Сиорану. Шта онда уметник осим ангажовано­г коментара може да пружи свету?

Утеху! Ништа друго. Нема идеологије која се није завршила профитирањ­ем власти, колико год племенита била. Данашње фашизације друштава последица су у великој мери тога што је данашња идеологија профита по себи перверзна. Тешко ју је додатно изопачити и још је теже исправити је уметношћу. Уметност може само да утеши, понешто отвори и осветли. Мислим да немамо баш много основа за оптимизам. Уосталом, нисам књигу без разлога назвала по сестрама које су квинтесенц­ије зла. Ако је срљање света у бездан цена инспирациј­е и писања књига, радије бих да могу да не напишем ни ред.

Ко се не сећа прошлости, она ће му се стално враћати. Сећање је веома важно. Оно је такође одговорнос­т политичара и других друштвених делатника, али немам наде да ће се те одговорнос­ти подузети

 ??  ?? Увек прво осмислим структуру романа: Нема идеологије, колико год племенита била, која се није завршила профитирањ­ем власти
Увек прво осмислим структуру романа: Нема идеологије, колико год племенита била, која се није завршила профитирањ­ем власти

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia