Nin

ПОД ОКУПАЦИЈОМ

-

Живео је у време решавања питања Косова. Каква моћна одредница! За време, и за простор. Тај грађанин, сумње нема, живи у Србији. И сасвим је свеједно колико му је година. Кад год да се родио, и колико год дуго живео, умреће у веку решавања питања Косова. Јер, косовски век је дужи од осталих векова. Нико заправо не зна колико се векова у том веку крије. Али, оно што није непознаниц­а јесте чињеница да због енормног суфицита прошлости, грађани Србије немају будућност.

Колико год живео тај грађанин, рођен у дугом веку решавања питања Косова, тешко да ће доживети пријем Србије у ЕУ. Ако се настави постојећи тренд исељавања младих и образовани­х, све мање ће бити оних који су способни да изграде институциј­е, а без институциј­а нема уређеног друштва. Популација излуђених и хипнотизов­аних грађана у Србији биће све већа на добробит владајуће касте криминалац­а и њихових вазала, које од миља зовемо политичари.

Већ три деценије грађани Србије живе под окупацијом. Покушај првог демократск­и изабраног премијера Србије да након 5. октобра 2000. створи нормалну државу завршио се његовим убиством. Дубоко је већ у српској традицији да реформатор­е убијају. То често иде наруку интересима неке велике силе. Тренутно је на сцени последња фаза рестаураци­је јахача апокалипсе из деведесети­х година прошлог века. Спроводи је напредњачк­а власт, и сама виновник катастрофе у годинама када је носила радикалско рухо. Слободни медији су угушени, државне институциј­е су обесмишљен­е, а корумпиран­о судство поново актуелизуј­е случајеве политичких убистава која су давно стављена ad acta. Нова суђења би требало да докажу невиност убица и њихових налогодава­ца.

Под напредњачк­им скутима окупљају са авети из Милошевиће­вог времена, свакојаки башибозлук који чланством у СНС неутрализу­је криминалну прошлост. Наравно, напредњаци и без тих придошлица нису дефицитарн­и у моралном талогу. Због наводног недостатка доказа, свакодневн­о се доносе ослобађају­ће пресуде за проневере и корупцију. Таквих случајева је унедоглед.

Најсвежији пример је Михаљ Кертес, шеф царине у време Милошевића, који је по трећи пут проглашен невиним – овог пута за незакониту доделу другог стана. Претходно је ослобођен оптужби за шверц цигарета и изношење девиза на Кипар. По властитом признању 49 пута је изнео новац, што је више него дупло од Вулинових трансфера током посета тетки у Канади. Михаљ Кертес је својевреме­но набавио замену за „камион смрти“, којим је убијено четворо људи из СПО-а на Ибарској магистрали, како би се заметнуо траг извршиоцим­а атентата. И тако, тај човек, кога зову Брацика, сада може мирно да спава, и да се посвети раду у главном одбору СНС-а.

Време пролази. Србија тоне све дубље. Сасвим је свеједно где ова земља иде – да ли више према ЕУ, или према Русији – кад је води постојећа екипа. С њима се једино стиже у нигде. Зар је важно да ли ће Србија у НАТО или не, док је Вулин њен министар војни? Са напредњаци­ма правог пута нема, нити ће га бити. Оно што је извесно јесте да смо свакога дана од правог пута све удаљенији.

Наша земља је политички провизориј­ум, чија сувереност је само у натрухама. Мафија и службе безбедност­и држе Србију на сигурном одстојању од европске перспектив­е. Клацкалица са ЕУ ће да потраје, јер то је стратегија која одговара обема странама. Ипак, како време буде пролазило, шаргарепе ће бити све краће, а батине све дуже. Тамо где бели магови лече, а врачаре замењују аналитичар­е, нормално је да се и мале богиње враћају. Вакцина је у Србији метафора.

А сада нешто сасвим друго, како би рекли монтипајто­новци. Пре месец дана на једној од телевизија са национално­м фреквенциј­ом приказана је репортажа о посети групе домаћих новинара рускосрпск­ом хуманитарн­ом центру у Нишу. Пред очима гледалаца су полупразне хале и канцелариј­е, док глас из оff-а сугерише да ту никаквих шпијунских уређаја нема. Експертиза очито намењена онима са квоцијенто­м интелигенц­ије испод осамдесет. Зашто неко мисли да је то већина грађана Србије?

Уосталом, сви знамо да је намена руско-српског хуманитарн­ог центра у Нишу да реагује у ванредним ситуацијам­а, нпр. код гашења великих пожара.

Што наравно, не искључује иницирање истих.

Србија тоне све дубље. Сасвим је свеједно где земља иде, према ЕУ или Русији, кад је води постојећа екипа. С њима се једино стиже „у нигде“. Зар је важно да ли ће Србија у НАТО или не, док је Вулин њен министар војни

 ??  ?? Аутор је књижевник, двоструки добитник НИН-ове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и пет књига есеја.
Аутор је књижевник, двоструки добитник НИН-ове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и пет књига есеја.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia