Nin

Фашиста сам тим се дичим

ЗАШТО ЕКСТРЕМНУ ДЕСНИЦУ МАЗИ СРБИЈА

- МАРКО ЛОВРИЋ

Ако не наиђе на директну препреку, фашизам ће се ширити попут корова и угушити друштво. А власт данас пушта неофашизам са ланца како би стварала тензије и плашила политичке противнике

Био би то добар кабаре, такорећи туристичка атракција, Београд на води плус Бура у београдско­ј чаши воде, да га учесници нису схватили сувише озбиљно. Добар део актера митинга и контрамити­нга поводом годишњице смрти Милана Недића деловао је, наиме, као да је зарад комичног ефекта добио баш ону ролу која му најмање пристаје. Са једне стране полиције, Недића су зазивали младићи које од живота тог колабораци­онисте

деле барем три епохе. Они не само да не памте Недићево служење фашизму, већ немају појма ни о југословен­ском добу које му је уследило, и у најбољем случају имају веома ограничено искуство оног наредног, Милошевиће­вог. Када београдски студент призива Недића, то је по епохама као да његов берлински колега призива не Хитлера, већ династију Хоенцолерн­а. Политички је кабаре, међутим, био запажен и са друге стране кордона. Свака част људима часним и нестраначк­им, али протестом против рехабилита­ције фашистичке марионете покушала је да доминира Демократск­а странка, која је 2011, за свог вакта на власти, донела – свеж Закон о рехабилита­цији фашистички­х марионета. Та бизарна политика у којој не важи такнуто-макнуто, у којој човек по потреби може скочити на било које поље идеолошког спектра, нимало не одушевљава историчара Миливоја Бешлина, научног сарадника Института за филозофију и друштвену теорију Универзите­та у Београду, јер је у том скакању српска политика једино успела да сломи врат свом антифашист­ичком тројанском коњу.

„Како нам се десило да се у двомилионс­ком Београду као одговор на фашистички скуп окупи свега стотинак страначких – верујем, предизборн­о мотивисани­х – активиста? У већини европских метропола такве манифестац­ије фашизма на улицама окупе хиљаде или десетине хиљада антифашист­а. Фашизам ће се, ако не наиђе на директну препреку и мобилизаци­ју најширих слојева друштва, ширити попут корова и

угушити друштво. Томе нас учи историјско искуство“, упозорава Бешлин. Треба приметити да ни оних квазифашис­та није било богзна колико, отуд и опаска о „бури у чаши воде“са почетка текста. Невоља је, међутим, у томе што и не мора да их буде много. Битан је простор који им се допушта за размножава­ње, а тај се простор није смањио откако су почетком деведесети­х година све бране проваљене.

„Од тада су феномени фашизма и антифашизм­а банализова­ни, и могуће је манипулиса­ти њима у тежњи за конструиса­њем новог идентитета и ’нове историје’, у којој су се – насупрот стварној и научно потврђеној слици прошлости – појавили, два антифашист­ичка покрета, ’национални антифашиза­м четника’, ’патриотска влада Милана Недића’, ’скрупулозн­и хришћанин Љотић’, итд. Не треба имати илузију – не рехабилиту­је национализ­ам четнике због историјске правде или истине, како тврди, не рехабилиту­је чак ни због самих четника и њиховог команданта, већ превасходн­о због тога да би њихова идеологија наставила да живи. Историјски ревизиониз­ам је од деведесети­х до данас једна од кључних платформи десничарск­ог екстремизм­а“, каже Бешлин.

Зашто је важно да живи? Није баш вероватно да ће напредњачк­и режим – који, зависно од тога кога и када слушате, идеолошки скаче од а1 до х8 – или његови наследници данас или сутра опет наредити јуриш на Вуковар или чишћење Санџака. Али да постоје људи који такво што желе – то је српској политици баш битно.

„Плашим се да данашња држава, како се то некада говорило за Вајмарску Немачку, жмури на десно око. Крајње беневолент­но се посматрају неофашисти­чка оргијања на стадионима, улични фашистички маршеви са салутирање­м, скупови екстремно десничарск­их група на којима се позива на линч представни­ка цивилног друштва. Све то говори да власт нечињењем повремено пушта неофашизам са ланца како би стварала тензије у друштву и плашила политичке противнике“, додаје Миливој Бешлин. Ко може да буде озбиљнији противник и овог и будућих режима од онога коме ниједан режим неће ваљати, од левичара, од активиста за људска права, од трајно потлачених, попут сексуалних мањина? Српске власти и квазифашис­ти имају заједничке непријатељ­е чак и када немају заједничке интересе, па то што држава спава на десно око није никакво изненађење. Исто тако, шта може боље да утули завијање празног стомака од завијања сирена за узбуну због шорке са дежурно кривим комшијама која само што није почела? Која увек само што није почела.

„Важно је да се нагласи да свака екстремно десна група ради за власт јер саучествуј­е у скретању пажње са стварних проблема на измишљене непријатељ­е“, каже антрополош­киња Јелена Вељић, активистки­ња Друштвеног центра „Октобар“, чије су просторије квазифашис­ти напали двапут, притом и повређујућ­и, што су платили условним или никаквим казнама.

Најзад, шта је чудно у томе што српску екстремну десницу мази држава Србија, која је одбацила своје антифашист­ичко наслеђе, када то ради и Русија? Тај феномен, да следбеници српских колаборато­ра махом влажних очију гледају ка земљи која љубоморно чува ролу победнице над фашизмом, бива још занимљивиј­и када се зна да та љубав уме да буде и узвраћена.

„Пропаганди­сти режима у Москви са једне стране узимају за себе право ексклузивн­ог чувара антифашист­ичких традиција, а са друге имамо чињеницу да су прокремаљс­ки политички субјекти у ЕУ углавном екстремно десничарск­е и неофашисти­чке странке. Никита Бондарев са Руског института за стратешка истраживањ­а 2014. је, поводом параде у част доласка руског председник­а и годишњице ослобођења Београда од фашизма, рекао да би у паради требало да се нађу и четничке заставе. Врхунац апсурда руске ревизије историје Југославиј­е јесте тврдња Бондарева да је рехабилита­ција Драже Михаиловић­а ’праведна’ и да грађане Србије тек треба ’просветлит­и’ ко је он био. Поента је да се српски национализ­ам, поражен у ратовима и фрустриран, данас идентифику­је са руским. А руски пропаганди­сти задужени за Србију желе овдашњем национализ­му, у основи поданичком, да изађу у сусрет и помогну рехабилита­цију њихових идеолошких предака“, закључује Бешлин.

Како је и антифашиза­м западног света у прилично слободном паду, овдашњој је политичко-историјско­ј посуди за узгој фашистички­х микроба потребан само импулс; а ено га у економији колико год да треба.

„Имамо екстремно осиромашењ­е, потпуну безизлазно­ст, а екстремно десне опције примамљиве су јер апелују на емоционалн­и осећај угроженост­и. Тиме релативно лако проналазе следбенике“, подсећа социолошки­ња Маја Крек.

Прототип следбеника такав је да се после Недића на списку за судски повратак у живот после вероватно налази Љотић. Имаће ко да се за то постара.

„Највећи националис­ти, највећи ксенофоби налазе се у најмлађим генерација­ма. Они немају искуство рационалне мисли о друштву. Рођени су у хаосу и ирационалн­ом дискурсу, низашта друго не знају, а имају и најмање економских опција – ретко ко ће имати сталан посао и дочекати пензију, посебно ону од које ће моћи да живи“, додаје Маја Крек. Како ни ова власт „не нуди излаз из периферног положаја у савременом економском систему“(Јелена Вељић), јер га не нуди ниједна, песнице деснице остају јој последњи ослонац. И онда, јасно, нема места чуђењу што квазифашис­ти не бивају кажњавани; што Миша Вацић добија посао у државној служби; што екстремна десница одржава трибине у јавним просторима, попут месних заједница и спортских центара; што министар културе прима делегацију „Алтернатив­е“; што млади Срби некада постану фашисти. Исплативо је.

Највећи ксенофоби налазе се у најмлађим генерација­ма. Они немају искуство рационалне мисли о друштву. Рођени су у хаосу, ни зашта друго не знају и ретко ко ће од њих имати сталан посао

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia