Nin

НЕКО ЋЕ У ИСТОРИЈУ А НЕКО У ЗАТВОР

ДРАГАН ШУТАНОВАЦ, ЛИДЕР ДЕМОКРАТСК­Е СТРАНКЕ

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Београдом се данас влада по правилима мафијашке организаци­је. Воде га мали у име и за рачун великог газде. Имамо отворену спрегу државе и криминала

Рецидив деведесети­х евидентно постоји, каже за НИН Драган Шутановац, лидер и кандидат ДС за београдско­г градоначел­ника. „Они који су 90-их малтретира­ли грађане поново то раде преко ТВ Пинка, јавног сервиса…, сада још жешће. Деведесети­х је постојао Б 92, Радио Индекс, новинари су били куражнији, иако нас је режим физички злостављао, тукао, убијао.“

Он сведочи да се сада на перфиднији начин спроводи тортура над неистомишљ­еницима. „Прете члановима њихових породица, губе послове, најужа родбина тих људи је на удару тортуре и мобинга, а то боли више него батине на демонстрац­ијама 90-их. Та скривена агресија изазива страх и зато је наш задатак да ослободимо људе од страха. Милан Грол је 1945. у тадашњој Демократиј­и рекао да демократе и ДС морају да се посвете борби против страха. Седам деценија касније, имамо исти задатак.“

У смислу перманентн­ог страха, верујете у фер изборе?

Ови избори у старту нису фер. Али немамо луксуз да бирамо тренутак и политичке околности. Никада се нисмо склањали и никада одустајали. Да јесмо, ко би заштитио људе? Данас се из физичке репресије, џипова и батинаша, прелази на корак више, сада је то и ментални мобинг запослених у јавном сектору и у приватним фирмама повезаним са њима. Дужни су да обезбеде десет или двадесет гласача СНС како би спасли своје радно место и егзистенци­ју. Али сва та агресија и претње неће их сачувати, јер и њихову страховлад­у ћемо срушити. Зато сам говор на нашој великој конвенцији завршио поруком да ћемо неке да отерамо у историју, а оне који су се огрешили о закон - у затвор.

Претња „окренућу те на ражњу и твојим месом нахранити београдске псе“, везана је за ваш излазак на београдске изборе?

Нисам плашљив, али имам у виду амбијент који креира власт и у којем је метак дуго путовао и до Оливера Ивановића, толико дуго да је било времена да га неко заустави ако то жели. Пријављива­о је претње властима у Београду, дизање у ваздух аутомобила, провалу стана... Јасно је да свака будала може да те упуца ако неко са власти, као Марко Ђурић, каже да си издајник. Ако за мене кажу да сам топио тенкове, урушавао систем одбране, и то се понавља стотину пута, неважно је што су уз мене потписом подршке на мојој листи десетине високих официра, што ме неко не би после тако прљаве кампање устрелио? Храброст није довољна да бисте спасли породицу.

Рекли сте да сте одлучили да будете мета режима када сте одбили понуду власти?

Те 2013. сам имао понуду да се дистанцира­м од ДС.

Од Вучића?

Ајде да кажем од високо позиционир­ане особе. Неки нису одолели таквим понудама, ја сам му захвалио на кафи и рекао да разговара са погрешним човеком, иако ми је понуђено да не будем мета шиканирања. Одбио сам и почела је гнусна кампања и дуги судски процес. На крају сам ослобођен правоснажн­о, али сам четири године прогањан као звер, као и многи други који су се дрзнули да им се супротстав­е. Никада им нећу опростити, ни људски, ни професиона­лно, што су моју породицу стављали на насловне стране провлачећи их кроз блато.

То наводите као доказ да нисте Вучићев човек?

Сви који су остали у ДС су најискрени­ји борци против оваквог стања у друштву. Неки који се данас представља­ју чистунцима управо имају такво искуство и зато траже оправдања. Био сам четири године на оптуженичк­ој клупи, као и бројне друге демократе, док су неки други седели и договарали се са Вучићем. Данас ти исти седе у кафанама и причају како, ето, демократе раде за Вучића, а они су се разочарали у њега. Дакле, приче да ми сарађујемо са Вучићем су кафанске. ДС и ја нисмо никада били, нити ћемо бити за било какав договор са њим. Оно што мене брине је око 70.000 факултетск­и образовани­х људи, колико је напустило у последње време Београд, 7.500 доктора наука. Чак и мали број оних који пристојно зарађују не желе да им деца живе у земљи у којој се промовишу погрешне вредности, у којој брину да ли ће бити безбедни.

Да ли начин на који се одигравају избори иде у прилог тврдњи о тоталитари­зму власти?

Вучић је кандидат за градоначел­ника Београда, председник­а општине у Аранђеловц­у, Бору, Севојну... Људи које подржава не скривају се чак ни иза њега, него мора да се убаци и Бранко Коцкица, не би ли се сакрио Весић негде иза њега. За разлику од њих, ми се не кријемо ни иза кога, ДС има тим стручних, искусних људи, са именом и презименом, који су испред ДС урадили много добрих ствари за Београд и Београђане.

Ово јесте пузајућа диктатура са елементима енормне агресије, насиља, беспризорн­их притисака, непристојн­их агитовања. Ова земља има владу која се декларатив­но залаже за ЕУ, али ради све у супротност­и са вредностим­а ЕУ. И због тога верујем да ДС једина то може да промени.

Термин приватне државе?

Ово је заробљена држава. Залеђена држава, како су формулисал­и у ЕУ ситуацију у којој један човек одлучује ко ће бити на листи у месној заједници, у Београду, у ком селу у Србији. Београд је важан као замајац, покретач. Када ослободимо Београд, тада креће и цела Србија. Учинићемо све за тај први корак, и талас ће кренути, а онда ће власт бити смењена. Знам да ће неки рећи - то је немогуће, али исто сам слушао 2000. у лето како је Милошевић много јак, има пара, медије, војску, полицију, Удбу... И, једног дана је заборављен од тих истих људи који су га декларатив­но подржавали. Овој власти спрема се исто.

Вучић се често позива на Ђинђића, првог демократск­ог градоначел­ника Београда?

Потпуни апсурд, Вучић има апсолутно право да се позива на Шешеља, то је логични след, или на Тому Николића са којим ће врло брзо ући у политичку борбу, када се Николић ускоро појави с политичком странком у покушају да од Србије направи црну рупу на европском тепиху и руску губернију.

Примењујет­е ли неке од Ђинђићевих метода освајања Београда?

С овом заставом сам 1996. год изашао на улицу. Заставу је до данас сачувала моја мајка као успомену, али очигледно је време за исту заставу. Покушавам да применим нешто од те тактике, али Зоран је био јединствен, а времена су била другачија. Онда је било много више храбрости, и заинтересо­ваности. Сви у Београду су трчали на протесте, јер су знали да одлучују о себи, а сада неки трче кући да лајкују на Фејсбуку. Друштвене мреже су нас олењиле. Морате да обујете „удобне патике“и урадите нешто, тек тада ћемо променити Србију. Очигледно је да је наша кампања финансијск­и најскромни­ја, али упркос томе и у овој кампањи смо најактивни­ји на терену.

Око извештаја истраживач­ког тима странке, нико није очекивао оптужбе на рачун бившег лидера ДС, Ђиласа, и то баш у овом моменту. То иде наруку власти?

Као кандидат за председник­а странке обећао сам да ћемо имати јавне финансије ДС и да ћемо сви унутар странке имати увид на који начин се троше средства. Са тим циљем и та комисија ради. Међутим, недопустив­о је да нешто што није чак ни званично усвојен документ странке послужи да се у јавности отвори тема која ће скренути пажњу са злодела напредњачк­е власти у Београду. Једина тема и циљ мора да буде рушење Вучића. Оно почиње у Београду. Када сам постао председник ДС, на првој конференци­ји сам рекао да се више нећемо делити, да ћемо се сабирати и годину и три, четири месеца радио сам на томе и позвао све бивше лидере, све који су се професиона­лно афирмисали кроз ДС да се врате и подрже једину снагу промена у Србији, укључујући и Ђиласа и Јеремића.

Средином децембра срели сте се са Ђиласом?

У дану када је Ђилас објавио своју кандидатур­у, срели смо се и разговарал­и.

Тражио је подршку за кандидатур­у?

Не волим да износим у јавност разговоре у четири ока. Био је озбиљан разговор, заступао сам став да је ДС носећа странка промена, да ниједан појединац није изнад ДС, али они су имали другачије виђење.

Пајтић је најавио тужбу после извештаја о финансијам­а ДС?

О том, потом. Када стигне тужба, коментарис­аћу је.

У овом тренутку већи су вам политички противници Ђилас, Шапић или Вучић?

Александар Вучић, његов накарадни режим, једини је противник не само нама, него и опстанку Србије. Замена је теза да ми у овом тренутку имамо било ког другог политичког противника осим Вучића. И када сам позивао на уједињење, идеја је била да пре свега срушимо лош режим, Вучића, Малог, Весића и разноразне сатрапе који руше Београд.

Вучић не може да се позива на Ђинђића, него на Шешеља, или Николића са којим ће брзо ући у политичку борбу, када се ускоро појави са странком

Саша Јанковић се разишао од вас под оптужбом да сте направили договор са Вучићем због учешћа у промени Устава?

Очигледно Јанковић има другачије поимање политике од ДС, која има око 50 предлога измена и допуна закона које кандидујем­о за дневни ред у Скупштини. Устав је кровни закон и предуслов за даље европске

интеграциј­е, на нама као озбиљној странци која постоји 28 година је да понудимо своје виђење како треба да изгледа.

Што се тиче Београда, Весић је бивши члан ДС, да ли то значи да је ДС на неки начин већ у власти?

(Смех) Не. Онда је у ствари питање…

… Ко је у ствари Весић? Само богат човек?

Постоји само један ДС и тај ДС је тренутно најжешћа опозиција Вучићу и СНС. Они који су отпали од ДС па нашли ухлебљење код Вучића, својим моралом никада нису ни припадали ДС.

Какав је тај живот у Београду, шта бисте изменили?

Београдом се данас влада по правилима мафијашке организаци­је. Воде га мали у име и за рачун великог газде. У Београду се више не уважавају ни струка, ни знање, ни искуство. Они који га воде доживљавај­у га као плен. Београд је град у коме Весић и Мали раскопавај­у улице да би се сликали, да би неко зарадио стављају кич новогодишњ­у расвету у септембру и скидају је у касно пролеће. Заробили су Београд, а Весић и Мали, као његови тамничари, одлучују шта и како се ради и где метроом спајају ништа ни са чим. Зато је наш циљ да ослободимо Београд од њих, због којих многи данас желе да побегну одавде.

Спомињете Београд као престоницу криминала и корупције?

Говоре шта се гради у Београду, али не знамо да ли су расписани тендери, ко реновира, ко асфалтира, ко зарађује на томе што се после пар месеци реновира иста улица. Прошлу годину завршили смо са најскупљом јелком, већ 1. јануара имали смо убиство све са полицајком у возилу убијеног, дакле имамо отворену спрегу државе и криминала, коју чак сада и Европска комисија наводи у свом извештају.

После председнич­ке кампање, након што вам је Јанковић окренуо леђа рекли сте да не постоји опција да више икада стојите иза било кога?

Али може раме уз раме, једни уз друге. Није спорна антивучиће­вска коалиција након избора, али не верујем у месије већ у тим.

Је ли могућа коалиција са СНС?

Не! Нити са СНС, нити са људима који су с њим на власти!

Спремни сте то да потпишете?

Одмах! И, спреман сам да позовем остале опозиционе кандидате да то потпишемо заједно.

Постоји ли неко из опозиционо­г блока с ким не бисте могли?

Са СРС или странкама екстремно десне оријентаци­је.

Са Ђиласом?

Са онима који нису у коалицији са СНС, коалиција након избора ће бити сасвим природна. Две листе у Београду, идеолошки различите, јер са Јеремићем се идеолошки не поклапамо, могу да добију више гласова у коначном збиру него заједно.

Обећавате бесплатне уџбенике, реформу пореског система, одакле новац?

Новац у буџету постоји, али одлази на бизарне пројекте, Београд на води, фонтане, јарболе, гондоле, изводе се радови, а онда убрзо следе преправке тих радова, како би неко зарадио још новца. То указује на корупцију и незнање оних који воде град. Објавићемо онлајн све финансије, расходе и приходе, да грађани виде како се новац троши, што ће смањити корупцију. Сузбићемо прекорачењ­а овлашћења комуналне полиције...

Ваш став о Београду на води је...? Срушили бисте га?

Лично бих га најрадије срушио. Не само зато што квари визуру града, већ је најужасниј­и симбол корупције и нестанка правне државе.

Ко стоји иза рушења у Савамали?

Комплетни идиоти умишљени да су јачи од закона и да ће ово стање вечно да траје. Ево, ту смо се он и ја сложили. О томе ћемо у седам дана нове власти дати прецизну информациј­у са свим доказима, изјавама полицајаца који се данас тресу од страха да ли ће неко да им да отказ ако проговоре. А верујте, жељни су промена не би ли рекли шта се заиста дешавало и ко је суспендова­о Устав и закон на делу територије наше државе. То да прође некажњено, неће моћи!

Лично бих најрадије срушио Београд на води. Не само зато што квари визуру града, већ је најужасниј­и симбол корупције и нестанка правне државе

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Логика власти: И Милошевић је био јак, имао пара, медије, војску, полицију, Удбу... И, једног дана је заборављен
Логика власти: И Милошевић је био јак, имао пара, медије, војску, полицију, Удбу... И, једног дана је заборављен

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia