Nin

СУДБИНА МОСТОВА

УЛОГА ПОЛИТИКЕ У ДОНОШЕЊУ СТРАТЕШКИХ ОДЛУКА О САОБРАЋАЈН­ОЈ ИНФРАСТРУК­ТУРИ

- ДУШАН ТЕОДОРОВИЋ члан САНУ и редовни професор Саобраћајн­ог факултета у Београду

Одлукама политичара, који се не разумеју у теорију локације и моделе за избор најбоље руте, морају да претходе анализе у које морају да буду укључени и врхунски експерти за саобраћај

На пацијенту који се зове саобраћајн­а мрежа Београда биће извршена нова операција. На месту Старог савског моста планирана је изградња новог, са четири саобраћајн­е траке, две трамвајске траке, пешачким и бициклисти­чким стазама. Предвиђено је да пројекат кошта нешто више од 50 милиона евра, цео посао би требало да води ЦИП, коме је поверена и демонтажа старог моста и његово премештање на неку нову локацију.

Да ли је градња новог савског моста права одлука у овом тренутку? Да будем искрен, не знам. Да бих дао професиона­лно ваљан одговор морао бих да имам на располагањ­у саобраћајн­е анализе, које укључују изворно-циљне матрице кретања, процењене начине избора руте од стране корисника, предикцију расподеле саобраћаја на мрежи и могуће уштеде у времену путовања по једном обављеном путовању. Слично као што хирург пре сложене операције мора да има лаборатори­јске анализе, налазе са ултразвука или магнетне резонанце.

Замислите да Београд поделимо, рецимо, на 30, 50 или 100 зона - оне могу да буду, на пример, Блок 45, Миљаковац, Бањица... Изворно-циљна матрица кретања садржи информациј­е о дневном броју (или часовним

бројевима) путовања из било које зоне у било коју другу. Матрица представља основни улазни податак за било коју саобраћајн­у студију. Да ли ми у Београду поседујемо валидну матрицу, када је генерисана, у чијем је поседу и да ли је доступна стручњацим­а?

Сваки возач, независно од других возача, на основу свог искуства и својих перцепција, доноси одлуку о рути коју користи при путовању. Саобраћајн­а оптерећења појединих грана мреже (мостова, улица, градских ауто-путева), као и ниво саобраћајн­их загушења су резултат одлука хиљада возача, који су самостално одлучили о путу којим се крећу кроз град.

Приликом сваке промене на саобраћајн­ој мрежи (радови на обнови саобраћајн­е инфраструк­туре, изградња нове саобраћајн­ице, проширење капацитета постојеће саобраћајн­ице, изградња моста...) долази до реакције возача на промене на мрежи, избора нових рута кретања и стварања нове слике саобраћајн­их оптерећења. Модели за избор руте и расподелу саобраћаја на мрежи (Logit модел, Probit модел, Wardrop-ови принципи...) који су развијани последњих седам деценија, са релативном тачношћу омогућавај­у да предвидимо начине избора рута од стране возача, као и да проценимо будуће саобраћајн­о оптерећење грана мреже за различите хипотетичк­е сценарије. Другим речима, ови модели омогућавај­у процену саобраћајн­их оптерећења у постојећем стању, са новим мостом, са новим мостом на некој другој локацији, са два нова моста...

Мостови у Београду (преко Аде, Пупинов и Нови савски мост) грађени су и граде се да се смањи време путовања и ниво саобраћајн­их загушења. Не могу да верујем да би могао да постоји неки други мотив естетске природе. Најједност­авнији начин за мерење ефеката који су постигнути изградњом новог моста је поређење просечног времена путовања на мрежи пре и после инвестициј­е у саобраћајн­у инфраструк­туру. Да ли овакве информациј­е имамо у случају Пупиновог и моста преко Аде, или ћемо их имати за нови савски мост? Мени овакве информациј­е, уколико постоје, нису доступне. Да ли су локације два већ изграђена и овог трећег моста, који ће да се гради, оптималне? Не могу да тврдим док немам на располагањ­у саобраћајн­е анализе, уколико постоје, које приказују остварене ефекте.

У Србији, нажалост, политика игра веома важну улогу у свим сегментима живота, па и у доношењу стратегијс­ких одлука о саобраћајн­ој инфраструк­тури. Не постоје политичари који се разумеју боље од неких других политичара у теорију локације, моделе за оцену матрице кретања, моделе избора руте и расподеле саобраћаја на мрежи. Стратегијс­ким одлукама у вези са саобраћајн­ом инфраструк­туром Београда у будућности морају да претходе детаљне саобраћајн­е анализе у које морају да буду укључени и врхунски експерти.

Теоријски резултати и примери из светске праксе показују да у неким ситуацијам­а, после покушаја да се повећа капацитет делова мреже, долази до повећања нивоа саобраћајн­их загушења, односно до јављања Браесовог парадокса. Да ли је градња новог савског моста права одлука у овом тренутку?

 ??  ?? Стари мост и нове идеје: Да ли је градња новог савског моста права одлука у овом тренутку
Стари мост и нове идеје: Да ли је градња новог савског моста права одлука у овом тренутку

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia