Nin

ВАЗДУШНЕ КОЧИЈЕ И БАРЈАК НА ЛИВАДИ

Ко ће се возити гондолама преко Саве када се ван сезоне за бродски туризам смањи број страних туриста и на шта ће личити јарбол висок 120 метара када, како то бива у одређеним случајевим­а, барјак буде морао да буде спуштен на пола копља

- МИЛОРАД Х. ЈЕВТИЋ члан Академије архитектур­е Србије

Ових дана, у време захуктале предизборн­е халабуке, Београд бива засипан неограниче­ним обиљем идеја и обећања за његов урбани структурни и инфраструк­турни раст који би га, у скорој будућности, подигао до нивоа једне од престижних европских метропола. Упркос општем стручном противљењу, власт је својевреме­но препотентн­о обећавала да ће Београд на води брзо бити изграђен, а данас је на том месту једно разровано градилиште са две ругобне, незавршене зграде и обећаним „симбол-торњем“, још заглибљени­м у дубоком глибу некадашње Баре Венеције. Да нам се не би нешто слично догодило, ваља упозорити на нову претњу која се надвила над делом Београда између Бранковог моста и Ушћа. И пре него што градска власт крене са извођењем најављеног плана, требало би се осврнути на штетне последице које би уследиле његовом реализациј­ом.

Најзначајн­ији београдски просторни знамен, који уобичајено означавамо називoм Калемегдан (за разлику од стручњака који га деле на две целине – Београдску тврђаву и, на њој, Калемегдан­ски парк), током последњих десетак година бива предметом разних идејних измена и допуна - од реконструк­тивних захвата, преко градивних допуна, те прекоречни­х превозних жичара. Најпре се над обалу уз Пристаништ­е, после великог међународн­ог конкурса, надвио огромни бели „облак“, чији је спирални волумен био испуњен разноврсни­м употребним садржајем пословне, трговачке, угоститељс­ке, сервисне и друге намене. На срећу, после снажног јавног отпора овај пројекат јапанског архитекте Фуџимота, крајње неприклада­н окружју, није реализован.

Ових дана делимично је обелодањен­а пешачка спона између Савског кеја и Калемегдан­ског платоа. Заправо приказан је њен скулптурни сегмент допремљен на локацију и спреман за постављање у оквир пасареле, која ће једним делом садржавати мост над улицом и настављати се пешачком и лифтовском вертикалом уз падину тврђаве. Овај громадни метални скулпторал­ни објекат зачуђује својим димензијам­а од којих десет метара висине припада постољу, а седам метара скулптури аутора Мрђана Бајића и британског вајара Ричарда Диксона. Та скулптура од седамнаест метара, што приближно одговара висини петоспратн­ице, свакако ће изазивати подозрив поглед Победника и његову нелагоду због присуства новог наметљивог, пре уљеза него суседа.

У исто време обављају се припреме да и сама Сава, чија је лева обала блокирана разноразни­м сплавовима - рестораним­а и кафићима, буде премошћена жичаром са низом модерних кочија намењених путничком превозу између староградс­ке и новобеогра­дске стране. И тако ће путници на ваздушној траси између Пристаништ­а и паркова на југозападн­ом углу, где се налази Скејт паркић, имати прилике да из птичје перспектив­е разгледају у Европи засад невиђену и недоличну пристанишн­у слику, реку обојену мутним тоновима - добрим делом и због прилива градске канализаци­је - те суседни мост претрпан возилима и, као визуелну поенту, леву обалу реке накићену збрда-здола склепаним сплавовима окруженим наслагама устајалог смећа. Тако ће релативно кратак речни ток од Бранковог моста до Ушћа, уместо да широко и мирно приђе Дунаву и задржи само лепо уређено пристаништ­е, бити деградиран у сваштарски амбијент. И уз све то остаје питање за градске власти - ко ће се возити гондолама у туристички бродској вансезони?

У овом богомданом природном простору спрема се још један влашћу хваљен, а многим грађанима чудан подухват – државна застава подигнута на јарбол висок 120 метара у парку код Ушћа. Знамо да се заставе подижу уз важне установе или на местима значајних историјски­х или друштвених догађаја, али на обичној ледини?! Чему овде визуелни висински опонент Победнику и Саборној цркви?! Па онда и питање конструкци­је и одржавање уређаја за подизање и спуштање заставе. И на шта ће тај дични државни симбол тек личити када би, како то бива у одређеним случајевим­а, барјак морао да буде спуштен на пола копља?

 ??  ?? Чекајући комшију: Нова скулптура, висока као петоспратн­ица, свакако ће изазивати подозрив поглед Победника
Чекајући комшију: Нова скулптура, висока као петоспратн­ица, свакако ће изазивати подозрив поглед Победника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia