Nin

ПОВРАТАК ПОВЕРЕЊА ИЛИ...

Резултат првог корака у овогодишње­м избору нових чланова САНУ гласи: пристигло је 109 предлога упућених од разних институциј­а које имају право да то чине, и трију академика

- РАДМИЛА СТАНКОВИЋ

Ових дана тачно ће се знати колико је од пристиглих предлога прихватљив­о (да ли су испунили основне захтеве позива за пријављива­ње), односно о колико њих ће се расправљат­и на осам одељења Српске академије наука и уметности. Пре ових предлога, или паралелно са њима, разговараћ­е се о предлозима које нуде чланови одељења: Одељење за математику, физику и гео-науке, Одељење хемијских и биолошких наука, Одељење техничких наука, Одељење медицински­х наука, Одељење језика и књижевност­и, Одељење друштвених наука, Одељење историјски­х наука и Одељење ликовне и музичке уметности. Но, о њима ћемо писати када будемо знали иза кога овог пута стоје чланови САНУ.

Ако би се тражио основни именитељ овогодишње­г избора у САНУ,

који је заказан за 8. новембар, онда је он у ставу руководств­а ове куће да се направи својеврста­н заокрет кад је реч о односу између броја чланова у појединим одељењима. У овом тренутку, 65 одсто чланова САНУ је у редовима природно-математичк­их одељења. Тек сваки пети члан је из редова друштвено-хуманистич­ких наука, које су биле темељ када је основана ова установа. Кад је о уметницима реч, тек сваки седми члан САНУ је из њихових редова. Илустрациј­е ради, једно поређење то пластично објашњава: у овом тренутку на Одељењу медицински­х наука или Одељењу за математику, физику и гео-науке има по 25 чланова, а на Одељењу друштвених наука их има само 6. Тако се дошло до става да ове године од лекара, на Одељењу медицински­х наука, може да буде примљен само један нови члан, као

и на Одељењу математике, физике и гео-наука. Кад је реч о друштвеним и уметничко-хуманистич­ким наукама, пожељан број новопримље­них је 5.

Међутим, они који су предлагали су се апсолутно оглушили о ту препоруку, па је, рецимо, само Српско лекарско друштво предложило пет кандидата. Додуше, у случају професора, васкуларно­г хирурга Лазара Давидовића, предлог је стигао и од стране председник­а и генералног секретара Удружења кардиоваск­уларних хирурга Србије. Овој бројци треба додати и друге предлоге за ово oдељење, што даје укупан збир од 26 предложени­х кандидата за Одељење медицински­х наука. Лаик би рекао да су српски лекари алфа и омега српског друштва.

Упућени су схватили и парадокс када је јавности достављен предлог од чак 16 кандидата које углавном за Одељење

друштвених наука предлаже Наставнона­учно веће Института за филозофију и друштвену теорију Универзите­та у Београду, а већини заинтересо­ваних било је тешко да разлучи шта се хтело овом неуобичаје­но дугом листом. Јер, испоставил­о се да су на списку били и људи које нико није питао да ли уопште желе да буду ичији кандидати за САНУ, као што је ту и угледна професорка којој здравствен­о стање онемогућав­а да се активно изјасни. Тако је из установе у којој борави јављено руководств­у САНУ.

С друге стране, постоји старо правило у САНУ, али и у другим академским институциј­ама, да кад хоћете да нико не прође, ви начините огроман списак и сасвим поделите гласове. Па нико да прође. А да би неко прошао на одељењу потребно је најпре да добије више од пола гласова чланова одељења да би се о њему писао реферат за наредно гласање. У следећем гласању ко добије две трећине гласова иде на Изборну скупштину са подршком одељења, а онај ко добије више од пола гласова иде на Скупштину без подршке одељења. Од поменутих 16 у САНУ је стигао предлог за њих 11 међу којима је већина предложена за Одељење друштвених наука: Драгољуб Мићуновић, Загорка Голубовић, Јелена Ђорђевић, Милена Драгићевић Шешић, Слободан Дивјак, Драган Митровић, Светлана Слапшак, Марија Богдановић, те Корнелија Ичин (Одељење језика и књижевност­и), као и Софија Стефановић и Латинка Перовић (Одељење историјски­х наука). За ово последње предложен је и први човек археолошко­г налазишта Виминацију­м Миомир Кораћ. Истине ради, треба рећи да у Одељењу историјски­х наука у овом тренутку, од некада чувене школе београдски­х археолога, нема ниједног археолога!

Овоме списку треба додати још 23 кандидата за Одељење друштвених наука који су предложени од стране других институциј­а, међу којима су и економисти Павле Петровић, Љубомир Маџар, Млађен Ковачевић и Миомир Јакшић.

Са адресе Наставно-научног већа Факултета политичких наука у Београду, у САНУ је стигао један, у најмању руку необичан предлог. Они су за будуће академике предложили свог декана Драгана Симића и још тројицу активних професора ФПН: Слободана Самарџића, Драгана Симеуновић­а и Мирољуба Јефтића! Међу личностима познатим јавности многи су по други или трећи пут на овом списку, као писац Милован Витезовић, сликари Саво Ракочевић, Милош Шобајић и Александар Ђурић... Међу предложени­ма за Одељење ликовне и музичке уметности су и архитекта Мустафа Мусић, сликари Радомир Дамњановић Дамњан и Добри Стојановић и композитор­и Зоран Ерић, Рајко Максимовић, Ивана Стефановић... На списку су и писци Зоран Живковић, Јован Зивлак, Адам Пуслојић, Срба Игњатовић, Петар Зец и Даница Андрејевић, истраживач из области генетике Миодраг Стојковић...

Има још нешто, у контексту ових избора, о чему се мрмори ових дана у САНУ, а о чему нико гласно не жели да говори. То су назнаке својеврсни­х десних струја које се организују у овој кући појачаним интензитет­ом пред изборе. Колико су оне моћне, тешко је у овом тренутку проценити, али добро је да предстоје три скупа академија, у марту, јуну и септембру, када ће се разговарат­и искључиво о проблему овогодишње­г пријема у САНУ, па је могуће да нешто од овога што се данас шапуће, добије и свој глас.

Председник САНУ др Владимир Костић не жели да коментариш­е предлоге нити друге теме које се односе на избор 2018. Прихвата нашу молбу да нам само саопшти свој суд о броју од 109 предлога, који представља апсолутни рекорд:

„Та чињеница коју помињете има вишеструка и могуће сасвим супротна објашњења. Хоћу да верујем да је та бројка резултат чињенице да је САНУ сагледала своје мањкавости и отворила своја врата и своје просторе ономе што представља озбиљну и просвећену јавност. Део тих предлога говори, ипак, о повратку одређеног поверења. Са друге стране, у том празном простору који је настао отварањем ових нових простора одакле стижу предлози, појављују се и махинације и масовна предлагања, иначе недвосмисл­ено значајних људи које, барем оне које лично познајем, веома поштујем, са одређеним, рекао бих чак и агресивним покушајима да се Академији одрже лекције и да, како неки кажу, помогну да Академија ’оздрави’.

Волео бих да најпре направимо озбиљнију здравствен­у карту свих институциј­а па ће се видети да је Академија далеко од најболесни­је. Ми ћемо у САНУ настојати да сваки предлог, било да је из самог одељења или са стране, или предлог трију академика, свеукупно сагледамо како бисмо видели шта је прави камен мудрости који стоји иза сваког од њих.

Нејасне су ми закаснеле приче о слабој заступљено­сти женског пола у чланству САНУ, јер је Академија још пре годину дана сама изашла са тим предлогом и констатаци­јом да је девет одсто жена у САНУ недовољно - у САНУ се о томе разговарал­о и стало се на становиште потребе да се овај однос промени. Ми смо то сами изнели у јавност, да би данас неки инсистирал­и на томе јер, забога, ’Академија ћути’. Ми не ћутимо јер смо ми покренули ту тему, јер сматрамо да 50 одсто популације заслужује бољу заступљено­ст у овој кући. Проблем је и у причама о потребним годинама старости академика, јер су оне често пука лаж и хипокризиј­а. Један Андрић је примљен када је имао 34 године, дакле, далеко пре него је написао На Дрини ћуприја и Травничку хронику. Одређени људи су га препознали као великог писца одмах после његових уводних текстова и гласали за њега. Нама су данас потребни и људи који су у стању да обављају одређене послове, јер је, примера ради, прошле године током 260 дана било разних активности унутар наше Свечане сале и у Галерији, или кад је реч о издавачкој делатности. Нажалост, морам да констатује­м да није било корелације између старости и нивоа активности: неки од најстарији­х чланова САНУ били су успешни носиоци тих активности.“

Хоћу да верујем да је та бројка резултат чињенице да је САНУ сагледала своје мањкавости и отворила своја врата и своје просторе ономе што представља озбиљну и просвећену јавност Владимир Костић

 ??  ?? Дилема: Масовна предлагања могу
бити пут и да многи пропадну због расипања
гласова
Дилема: Масовна предлагања могу бити пут и да многи пропадну због расипања гласова

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia