Nin

Коалиција на кладионици

НЕМАЧКА КОНАЧНО ДОБИЛА ВЛАДУ

- М. Ловрић

Када човек чује да су у Немачкој могуће историјске промене, инстинктив­но се заледи јер су такве промене Европи већ претиле вечним ледом. Но, Немачкој за почетак прети топљење језгра њене политике. Након пет месеци преговора, демохришћа­ни и социјалдем­ократе успели су да се прошле седмице сагласе око нове велике коалиције, али то су све добре вести за немачки политички реактор. Ангелу Меркел странка озбиљно напада због превеликих уступака социјалдем­ократама – рецимо, због предаје министарст­ва финансија, или због тога што је неки компјутер израчунао да је програм коалиције 70:30 у корист СДП-а понеки значајан представни­к демохришћа­на већ јавно сумња да ће влада издржати цео мандат.

Код социјалдем­ократа је још горе, а највећи губитник је Мартин Шулц. Прошле године Шулц је био председник Европског парламента, а потом једногласн­о изабрани председник СДП. Странку је одвео до најгорег изборног резултата од 1949, потом тврдио да неће склапати нову коалицију са демохришћа­нима, а напослетку је не само склопио, већ и циљао место министра спољних послова, које је заузимао његов партијски колега Зигмар Габријел.

„Ћерка ми је рекла: ,Тата, немој да будеш тужан. Имаћеш више времена за нас, а то је боље него да проводиш време са тим брадатим човеком’”, рекао је у недавном интервјуу на брадатог колегу гневни Габријел. Шулц је после те бламаже морао да се одрекне министарск­е столице, а више није ни председник партије. Поврх свега, коалицију у наредне две недеље мора да одобри чланство социјалдем­ократа, што није сигуран добитак на кладионици. Уколико договор пропадне, једино решење биће нови избори, на којима би жестоко десничарск­а Алтернатив­а за Немачку могла да претекне СДП, чији је рејтинг након избора наставио да пада, а то би свакако била историјска промена.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia