Nin

Трећи човек у кафани, други пут

- САНДРА ПЕТРУШИЋ, НОВИНАРКА НИН-а

Уз наслов „Зашто НИН не види оно што други виде“Агенција за борбу против корупције реаговала је на текст који се бавио партизациј­ом борбе против корупције и претварање­м једног независног контролног тела у експозитур­у СНС-а. Из тако формулисан­ог питања могли бисмо да закључимо како је НИН све погрешно разумео: да у Одбору Агенције не седи све више чланова и симпатизер­а напредњака и потписника Апела 650 и да новоизабра­ни директор Драган Сикимић није „трећи човек из кафане“који је по Вучићевом сумњивом рецепту уплаћивао сумњиве донације на рачун СНС-а. И самим тим морао да постане предмет истраге Агенције, а не њен челни човек.

Агенција није оспорила ништа од тога, већ је читаоцима објаснила (оно што цела Србија зна) да није сакрила од јавности извештај о трошковима председнич­ке кампање СНС-а, већ је незнатно закаснила са његовим постављање­м на сајт због „техничких проблема“. То је добра вест и нема сумње да је и НИН-у и другима „који то већ знају“необично драго што је у питању само техничка грешка, али је ипак остало необјашњен­о зашто ни за СНС, ни за друге странке, није урађен Извештај о контроли тих трошкова, са анализом, налазима контроле, закључцима и предузетим мерама. И да ли је разлог то што је извештај СНС пун доказа о сумњивим донацијама, а извештаји осталих кандидата доказују да су трошкови далеко мањи од надуваних, које је помињао Вучић или се можда касни само због неког техничког разлога.

Агенција у реакцији поручује да је свесна „улоге“и да ће наставити да ради на „унапређењу“. Управо има прилику да у пракси то и докаже – лист Данас дошао је до докумената који указују да је Сикимић у тренутку избора још био члан СНС-а, а по важећим законима то га дисквалифи­кује за место директора Агенције. Како је Агенција најавила, избор ће размотрити само у случају нових доказа, а ти докази су стигли. Можда нас обрадују одлуком која ће показати да грешимо и у мишљењу да су постали експозитур­а СНС-а.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia