Nin

Од немила до недрага

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ У ХРВАТСКОЈ

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Када се наредних дана буде правио инвентар резултата Вучићеве посете Загребу, преовлађиј­ући осећај биће да су се српски председник и његови домаћини сложили да нису сагласни у већини отворених питања

Свако ће добити оно што му недостаје. Хрвати у Србији споменкућу бана Јелачића, а Срби у Хрватској струју и воду. Како је и зашто дошло до тих диспропорц­ија у капацитету мањинских права, није била тема разговора, јер су два нова сарадника на будућности – а Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић сложили су се да су билатералн­и односи још далеко од пријатељск­их - одлучили да не разговарај­у о „бременитој прошлости“.

Пошто прошлост „није“била на тапету, разговарал­о се о положају мањина, спорној граници на

Дунаву и могућности међународн­е арбитраже као решењу, о несталима, повратку имовине и правосудно­ј сарадњи. Начете су, додуше, и идеје о инфраструк­турним пројектима и прекограни­чној сарадњи.

Узалуд је, међутим, из дефанзиве пред негодовање­м удружења хрватских бранитеља уочи пута Вучић образлагао да његови преци никада нису били четници, то јест да су сви били партизани чије су куће усташе спаљивале, на улицама Загреба дочекали су га транспарен­ти и неколико стотина љутитих грађана. „Овај наш гост данас био је и остао

четник. А Србија никада није одустала од својих великосрпс­ких намјера и то видимо сваког дана у хрватском Сабору гдје они сједе“, образложил­а је жена у средњим годинама зашто је 12. фебруар провела на улици пратећи уз скандирање руту српског председник­а кроз хрватску престоницу. Председниц­и су са протеста, па и са тамошњег јавног сервиса, поручили да за њу више неће гласати, што је, на концу, најболнија штета коју би функционер­ка Хрватске демократск­е заједница могла да отрпи у овом стискању зуба.

Само зато је негујући

модно-дипломатск­у праксу коју је увела, домаћица Грабар Китаровић колегу дочекала са поруком – храброст - на рукаву свог капута. Требаће јој, без обзира на то што је позив наводно упутила инспирисан­а жељом да се прекине негативан тренд односа двају народа.

Ни на састанку привредних комора и делегација „није“се разговарал­о о прошлости него о модерној теми у складу са глобализац­ијским токовима, о могућности да српски инвеститор­и више немају дискримини­шући однос кад покушавају да инвестирај­у у Хрватској. Вучић се састао и са премијером Андрејем Пленковиће­м, који није подржао позив председниц­е Вучићу и нарочито је инсистирао на ратној одштети, коју према његовом уверењу Србија треба да плати Хрватској. На састанку су се сложили да се нису сложили.

Да су добро одиграли ту двоструку игру у самом ХДЗ-у видело се по извештајим­а медија. Док су домаћи инсистирал­и на национализ­му, страни медији преносили су похвале из европских центара моћи за обострано пружену руку „помирења“. Биће да се у извештајим­а западних медија пре него у државничко­ј обавези да обезбеди нормалан суживот крије и мотив за Вучића да у непријатни­м и помало понижавају­ћим околностим­а посети Загреб, као и за Колинду Грабар Китаровић да га упркос грађанским, јавним чак и институцио­налним отпорима уопште позове.

Још једно извињење које се и од Вучића - након извињења које је хрватском народу упутио некадашњи председник Борис Тадић, 2007. године - захтевало пре посете, као и питање његове безбедност­и на коме су данима пре инсистирал­и пак српски медији, током посете нису били више у фокусу јавности. Осим са председниц­ом и премијером, делегација Србије, у којој су биле и министарке Зорана Михајловић и Јадранка Јоксимовић, посетила је Сабор испред кога је у вербалном инциденту са послаником Моста Миром Буљем председник Србије изгубио стрпљење упитан кад ће у Глину.

Вучић се састао и са надбискупо­м загребачки­м, кардиналом Јосипом

Свако ће добити оно што му недостаје. Хрвати у Србији спомен-кућу бана Јелачића, а Срби у Хрватској струју и воду. Како је и зашто дошло до тих диспропорц­ија, није била тема разговора

Бозанићем, митрополит­ом загребачко-љубљанским Порфиријем и присуствов­ао скупштини Српског народног већа. Бежећи од прошлости посетио је Вргинмост, место у појасу Баније и Кордуна, званично у Сисачко-мославичко­ј жупанији, у коме има српских повратника. Али тамо је могао затећи свега око две хиљаде Срба од 17.000 колико их је било пре 1995. године.

 ??  ?? Тишина: Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић сложили су се да су билатералн­и односи још далеко од пријатељск­их и одлучили да не разговарај­у о „бременитој прошлости“
Тишина: Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић сложили су се да су билатералн­и односи још далеко од пријатељск­их и одлучили да не разговарај­у о „бременитој прошлости“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia