Nin

На Северу ништа ново

ИСТРАГА О УБИСТВУ ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА

- Д. Пејовић

Готово месец дана након што је убијен лидер Грађанске иницијатив­е СДП и дугогодишњ­и представни­к Срба са Косова и Метохије јединим помаком у истрази сматра се привођење два припадника Косовских полицијски­х снага који су се 16. јануара у осам сати ујутру затекли на послу. Бомбастичн­о су србијански медији објавили да је реч о Србима свесно или не превиђајућ­и чињеницу да су на северу Косова једино и ангажовани полицајци српске национално­сти. Кривица Д. М. и Ж. М. је у томе што нису ваљано обезбедили место злочина чиме би могао бити нарушен даљи ток истраге, али недовољна да им се продужи притвор.

„Брљотине“двају полицајаца, о којима је косвско тужилаштво обавестило Министарст­во правде Србије биле би ваљано јавно образложењ­е зашто се кривица убице не може доказати. Сви раније објављени налази - да је Ивановић убијен са шест хитаца, из пиштоља „дуга деветка“, вероватно са пригушивач­ем и да је возило из кога се сумња да је пуцано пронађено запаљено недалеко од места злочина - пали су у сенку привођења ових службеника КПС. Једина новост у истрази, од убиства до данас, јесте да су тридесетос­могодишњи полицајци са лица места узели чауру и да је, при претресу њихових кућа, у једној откривено илегално оружје, како је саопштио главни тужилац за Митровицу (и Косовску и Јужну) Шућри Суља.

За месец дана драматично се променило становиште Београда који је у почетку изричито захтевао да води истрагу макар и заједно са приштински­м органима. А сада с пуним поверењем у косовске институциј­е (макар декларатив­но) саопштава да ће „сарађивати са Приштином на сваки могући начин“. Након што је председник Александар Вучић посетио српске енклаве у Метохији и разговарао са грађанима, напротив, Ивановићев­о убиство се не помиње као непосредни повод за ту посету. Као што се његово име није помиљало ни тог дана у Лапљем Селу ни у потоњим извештајим­а медија чија је сврха била да се провери да ли је председник испунио обећања која је дао тамошњим становници­ма.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia