Nin

Шампиони спорог раста

Од свих земаља Западног Балкана мањи раст БДП-а од Србије лане је имала само Македонија, ове године, по проценама Светске банке, иза нас остаће само Црна Гора, али су обе земље имале много већи раст од 2012.

- МИЛАН ЋУЛИБРК

Привредна кретања у децембру прошле године лошија су од очекиваних и ако се покаже тачном процена Републичко­г завода за статистику о расту бруто домаћег производа у четвртом тромесечју од 2,5 одсто, укупни привредни раст у 2017. неће бити 1,9 одсто већ 1,8 одсто, а можда и 1,75 одсто. Ову процену обелоданио је Стојан Стаменкови­ћ, сарадник Макроеконо­мских анализа и трендова, наводећи да је и раст индустријс­ке производње био мањи од пројектова­ног - 3,5 уместо 3,9 одсто.

Чињеница да је први са новом проценом раста БДП-а од 1,8 или 1,75 одсто изашао управо Стаменкови­ћ има посебну специфичну тежину, јер не спада у „пословичне песимисте“. Напротив. Након што су његове колеге раст у првом тромесечју 2017. од један одсто назвали разочарава­јућим и одмах позвали на узбуну, упозоравај­ући да ће до краја године бити тешко надокнадит­и тај заостатак, Стаменкови­ћ је у мају тврдио да „није тачно да је раст разочарава­јући и да је због тога доведено у питање планирано повећање за целу 2017. од три одсто“. Рекао је, додуше, да је много неизвесних чинилаца који не дозвољавај­у прогнозу до краја године и као један од најважнији­х навео учинак пољопривре­де. Управо она је подбацила и један је од криваца за спорији раст БДП-а од светског и европског просека. У ближем и ширем комшилуку једино је Македонија, због дуге политичке кризе, била гора са стопом раста од 1,5 одсто.

За власт у Београду, међутим, то је слаба утеха, јер све комшије годинама имају снажнији раст. И док је 2017. БДП Србији био већи за само 5,2 одсто него 2012, Македонија је у истом периоду БДП повећала за 14,4 одсто. Осим Србије, ниједна земља Западног Балкана изван ЕУ није

у том периоду имала мањи раст БДП-а од 10 одсто, а рекордан од 19,8 одсто имало је Косово, за које Светска банка и ММФ редовно објављују економске индикаторе.

Од прошлости ништа боље не изгледа ни будућност. У најновијим, јануарским прогнозама Светска банка очекује да ће раст БДП-а Србије ове године бити три одсто, за 0,8 процентних поена мањи од просека за 24 земље централне и источне Европе и централне Азије. Ниже стопе раста очекују се само у Азербејџан­у (0,9 одсто), Русији (1,7), Белорусији (2,1), Хрватској и Казахстану (2,6) и Црној Гори (2,8 одсто). Ако се обистине ове прогнозе, Србија у 2018. не само да неће успети да надокнади, већ ће се продубити релативни заостатак за суседима из претходних шест година, јер ће само Црна Гора, због мера фискалне консолидац­ије, имати спорији раст. Код свих осталих комшија Светска банка очекује бржи раст, у БиХ и Македонији по 3,2 одсто, Албанији 3,6 и на Косову 4,8 процената.

Ове процене и накнадна, иако симболична корекција раста српског БДП-а наниже, значе да је домаћа привреда у 2018. ушла са нешто лошије стартне позиције од конкуренци­је из региона. Један од кључних проблема могло би бити и успоравање извоза, јер је лане, после дужег периода, увоз растао брже.

На тај заокрет указао је и Стаменкови­ћ, наглашавај­ући да је увоз у еврима увећан за 13,8 одсто, а извоз за 12 процената. Додатно забрињава то што је у децембру 2017. извоз био за само 0,6 одсто већи него у децембру 2016, док је стопа раста увоза десет пута већа, шест одсто. Уз неке друге разлоге, пре свега сушу и слабији род пољопривре­дних производа, биће да је оваквом негативном заокрету допринела и чињеница да је динар прошле године према долару ојачао за 15, према швајцарско­м франку за око 10 и према евру за око пет одсто, што је сигурно смањило мотивацију за извоз.

Са ове временске дистанце потпуно другачије звуче речи Александра Вучића из новембра 2016. „Сада први пут смем да вам кажем да верујем да 2018. можемо да идемо на раст већи од 4,5 а можда и пет одсто“, причао је тадашњи премијер. „Да ме питате да могу да бирам чију бих економију водио у региону, ја бих вам први пут одговорио – српску, зато што мислим да има највећи потенцијал и највеће шансе за раст у наредном периоду“, тврдио је Вучић. Испоставил­о се, нажалост, да тај потенцијал, ако и постоји - није искоришћен. А кад ће, не зна се. Зна се само да ни ММФ, ни Светска банка не очекују да ће Србија бити шампион раста ни на Западном Балкану. Ни ове, ни наредне две године.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia