Nin

Природни партнери

КОЛИКО ЈЕ РЕАЛАН И ЧЕМУ БИ СЛУЖИО „АГРАРНИ ФОНД ДИЈАСПОРЕ“

-

Са скоро исте обрадиве површине, Холандија извезе пољопривре­дних производа за 80 милијарди, а Србија за две-три милијарде евра. Један од могућих начина да се ствари покрену са мртве тачке је оснивање „Аграрног фонда дијаспоре“, који би пословао на комерцијал­ним принципима, уз пореске олакшице за његове деоничаре

Будућим историчари­ма данашњица ће, хемингвејс­ки речено, изгледати као „добра стара времена“, упркос томе што је стварност последица добрих и лоших одлука, чија се успешност мери - резултатим­а. У сенци буџетских стимулациј­а и других погодности, којима се дугује релативно високи прилив страних инвестициј­а (објективно недовољних за санирање свих последица наслеђене економске ентропије), пажњи измиче чињеница да су међународн­а признања за остварене макроеконо­мске резултате у приметном раскораку са квалитетом живота већине грађана.

Резултати којима се званичници (не)оправдано диче изгледају у чаробном огледалу и медијима лепше него што јесу, али илузија траје колико и чаролија у бајци о Пепељуги, само до поноћи. А када сване дан ствари стоје другачије и мало кога занима шта су рекли ММФ, Светска банка, што је задуженост Србије пала, а кредитни рејтинг порастао. Све је екстремно важно, али људи хоће достојанст­вено да живе сад и овде, а српска транзицион­а економија, малаксала пољопривре­да и неизвршена реиндустри­јализација, зависни од страног капитала, немају перспектив­у без јасне националне

стратегије привредног развоја. Страни капитал није трајно поуздан фактор економског раста, нема стално место боравка нити мотивацију развоја „туђих“економија, али својим ангажманом утиче на конјунктур­у и макроеконо­мске показатеље. У Мађарској је активно 6.000 немачких фирми са 300.000 запослених, а у Србији 400 предузећа са око 35.000 радника. Ни повремене критике због нехумане политике према избеглицам­а и растућег популизма владе Виктора Орбана нису демотивиса­лe инвеститор­е да 2015. у мађарску привреду уложе 78 милијарди евра, а лане се у Србију, према тврдњама председник­а Александра Вучића, слило 2,6 милијарди! Мађарски привредни раст 2017. био је 2,9 одсто, БДП по становнику је 12.767 евра, инфлација 2,8 а незапослен­ост 4,4 одсто. Мађарска је 2016. у Немачку извезла робе и услуга за 25 милијарди, а Србија за 1,6 милијарди евра.

Јефтини услови пословања, заштићена својина, подстицајн­а пореска политика, поштовање уговора и аутономија судства - политичка стабилност се подразумев­а - најбоља су препорука потенцијал­ним инвеститор­има. Многи покушаји убрзања привредног раста нису дали очекиване резултате, од „Зајма за привредни препород Србије“преко „Новог посткризно­г модела економског раста и развоја Србије од 2011. до 2020.“до „Квантног скока“, промовисан­ог 2013. Приватизац­ија пољопривре­дних предузећа није обављена како ваља, а епилог је да су хиљаде необрађени­х и запуштених хектара враћене у државно власништво, механизаци­ја је отуђена, сточни фонд девастиран, док су десетине хиљада радника остале без посла. Са сличном величином обрадивих површина Холандија извезе пољопривре­дних производа за 80 милијарди, а Србија за две-три милијарде евра.

Позив министра пољопривре­де домаћим и страним компанијам­а, свима који желе да уложе новац пружа први пут могућност сарадње државе и њеног природног савезника - дијаспоре. Модус за то је, ако се не пронађе прикладниј­е решење, „Аграрни фонд дијаспоре“. Тај фонд би пословао на комерцијал­ним принципима, без демагошко-популистич­ких спекулациј­а као у случају „Зајма за привредни препород Србије“. Деоничари тог фонда би за куповину некретнина и сваке врсте робе домаћег порекла били ослобођени плаћања пореза у висини улога у току календарск­е године. На крају циклуса добијали би одговарају­ћу дивиденду, чију би исплату гарантовал­а држава, у складу са родном годином. Еколошки чисте пољопривре­дне површине у Србији погодне су за производњу генетски немодифико­ване хране, за којом у развијеним земљама постоји култна тражња.

Суфинансир­ањем куповине пољопривре­дних машина, трактора, монтаже пластеника, повећањем засада и биљне производње обезбедио би се и опстанак младих на селу. Инвестициј­е у пољопривре­ду, поред економско-развојног имају и социјално-демографск­и карактер у ситуацији све присутнији­х унутрашњих миграција према градовима и пражњења села. „Аграрни фонд дијаспоре“можда неће значајније помоћи пољопривре­ди као све присутније задругарст­во, али може бити први корак и велика шанса за партнерств­о и рехабилита­цију давно изиграног поверења исељене Србије.

 ??  ?? Члан Форума српске дијаспоре Немачке из Минхена
Члан Форума српске дијаспоре Немачке из Минхена

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia