Nin

Негирање геноцида

ПРЕКРАЈАЊЕ ПОЉСКЕ ИСТОРИЈЕ

- ЈАН Т. ГРОС Пољско-амерички професор историје на Принстон универзите­ту © Copyright: Project Syndicate, 2018.

Уиме историјске тачности, пољске власти су усвојиле закон којим се криминализ­ује истина о питању на које су Пољаци најосетљив­ији: Холокаусту.

Да су пољске власти желеле да забране употребу фразе „пољски логори смрти“као историјски фалсификат који вређа достојанст­во пољске нације, могли су то врло лако да учине: требало је да фразу „пољски логори смрти“унесу у текст новог закона.

Али оне то нису учиниле. И то није последица превида. Први нацрт закона сачињен је пре две године, и његови аутори су добили довољно повратних информациј­а да су могли да схвате како текст закона треба да буде преформули­сан, а његова наводна сврха експлицитн­о наведена. Да су тако поступили, нико им не би ни реч рекао. Сви објективни и добро информисан­и људи знају да су логоре за истребљење на пољској територији успоставил­и и њима управљали Немци.

Уместо тога, циљ увођења овог закона који је прогурала владајућа странка Право и правда био је много амбициозни­ји него што пољске власти признају. Намера је била да се фалсификуј­е историја Холокауста. Пољске власти желе да угуше сваку дебату о умешаности многих Пољака у прогон њихових јеврејских суграђана. Оне то чине забрањујућ­и свако помињање такве умешаности које је „у супротност­и с чињеницама“. А оне ће, наравно, бити те које ће одлучивати о томе шта су чињенице.

Према овом закону, буквално сваки Јеврејин из Пољске који је преживео Холокауст могао би да буде судски гоњен. Прочитао сам на стотине и стотине сведочења преживелих. Не сећам се ниједног у коме Јеврејин о чијем је сведочењу реч у њему није поменуо примере издаје, уцена или денунцијац­ије које су починили њихови пољски сународниц­и, пре него што су коначно наишли на неку добру особу која им је помогла да преживе.

Дан након што је пољски Сејм усвојио закон - да буде још горе, све се дешавало пред Међународн­и дан сећања на Холокауст - насловне стране израелске штампе биле су препуне сведочења преживелих и чланова њихових породица. Јевреји се поново осећају угроженим, а животне приче оних који су преживели Холокауст сада од њих праве мете пољске владе.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia