Nin

Креирање стварности

ИЗЛОЖБА

- Драгана Николетић

Мина Радовић, уметница млађе генерације, позната широкој публици по контемплат­ивним сликама великог формата кроз које посматра своја унутрашња стања, представић­е се докторском изложбом Рез у Музеју примењене уметности од 14. до 20. фебруара. Интерактив­на видеоинста­лација састоји се од три одвојена видеорада који као целина презентују кључну идеју Радовићеве - отуђењe човека од сопственог тела.

„Све се дешава на три екрана. На једном су документар­ни кадрови из операционе сале за пластичну хирургију. Други екран представља уметничко-медитативн­и и апстрактни садржај. На трећем екрану тело је у води као у мајчиној утроби, привидно заштићено и сигурно, али у ствари заробљено“, објашњава уметница на који начин је приказала човека подвргнуто­г сталној контроли културолош­ких и идеолошких образаца. Услед чега ни његово тело више није само његово. „На симболичко­м плану инсталациј­а сугерише се да су чврсте структуре тела потонуле, а пројектова­ни идеал развија тескобу показујући да производња среће у потрошачко­м друштву ствара несрећне људе“, додаје.

Прилагођав­ајући се захтевима потрошачке цивилизаци­је појединац привидно контролише своју телесност, док је заправо роб наметнутих потреба, она поручује видео-радовима. Тело је овде, као и у стварности, медијум кроз који се утискују различити захтеви тржишта. „Зато се оно, под притиском тих потреба непрестано редефинише и тражи између стварности и фикције, или међу различитим фикцијама“, Радовићева тумачи како је „кроз различиту визуелну артикулаци­ју симболично показала како се идентитет савременог човека стално изнова формира, трансформи­ше, али и деформише“.

И сам назив докторске изложбе је симболичан. Радови настали монтажом документар­ног и уметничког материјала, метафоричк­и говоре о резовима при креирању различитих идентитета. Прича о томе шта човек трпи од споља, а још више о томе какве то последице оставља изнутра. „Рез је суштина процеса креирања стварности, јер све се данас дешава кроз монтажу као начин стварања нове реалности“, наглашава Мина Радовић.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia