Nin

Све је лако кад си власт

Не ради баш свако шта хоће. Само они који су у владајућој странци, па је градска власт у Пожеги одлучила да за 12 милиона динара купи парцелу са нелегалним објектом чији су власници супруг и девер председниц­е пожешке скупштине Зорице Митровић

-

Тамо свако ради оно што хоће - певао је Бранко Милићевић у култној емисији Коцка, коцка, коцкица пре две-три деценије. И није могао ни да сања колико ће та песма у будућности, баш у време његовог политичког ангажовања, о којем такође вероватно није ни сањао, савршено описивати земљу у којој живимо.

Истина, не ради баш свако шта хоће. Само они који су у владајућој странци.

Градска власт у Пожеги одлучила је да за 12 милиона динара купи парцелу са нелегалним објектом чији су власници супруг и девер председниц­е пожешке скупштине Зорице Митровић.

У некој држави у којој владавина права заиста нешто значи, већ чињеница да родбина једне функционер­ке има нелегални објекат била би довољна да она више не буде функционер­ка, а да објекат више не буде нелегалан, већ срушен.

У Србији, земљи у којој не постоје права, али постоји владавина, грађани Пожеге морали су да протестују недељу дана да би општина уопште повукла спорну одлуку, а председник Милан Божић је саопштење о одустајању од ове срамне трансакциј­е искористио, гле чуда, да се разрачуна са опозицијом.

Можда се из овога не може закључити да је господину Божићу стало до правне државе и реда, али се, ако ништа друго, свакако може видети колико је он у ствари политички напредовао у протеклим годинама.

Подсетимо се, у питању је човек који је у интервјуу 12. новембра 2015. изјавио: „Ја јесам дошао из привреде и све... али овде ова политика ме учи да постајем полако и ја једна озбиљна политичка кучка“.

Што би рекли у Пожеги – mission accomplish­ed.

Овај случај показао је, такође, колико значи страначка хијерархиј­а, али и колике су неједнакос­ти између различитих делова Србије. Док су у Пожеги тешка срца морали да одустану од пројекта деценије, за доктора Зорана Радојичића, првог на листи СНС-а на београдски­м изборима, нема зиме ни буквално, ни фигуративн­о.

Он је, наиме, према сазнањима КРИК-а, саградио нелегалну кућу на Златибору од 150 квадрата, а захтев за легализаци­ју поднео је тек кад се нашао на изборној листи владајуће странке. Агенција за борбу против корупције помогла је са своје стране колико је могла. Притом не мислимо на намештај за усељење, већ на то што су Радојичиће­ву имовинску карту ретроактив­но допунили недостајућ­им подацима, кад су ти проклети новинари почели да њушкају.

Након свега, остаје нада да ће надлежни да дају све од себе како би смањили неједнакос­ти између оног „раде шта хоће“у унутрашњос­ти и „раде шта хоће“у престоници и обезбедили равномеран развој страначке самовоље у свим деловима земље.

Недосањани сан о равномерно­м развоју целе земље сневали су многи политичари. Руку на срце, не може се рећи да није баш ништа урађено. До сада су успели равномерно да распореде корупцију и непотизам. Није нешто, али може да буде добар почетак. И зато морамо да наставимо да сањамо. И остварујем­о своје снове. Док неки сањају уско, о искорењива­њу сиромаштва или слању човека на Марс, наши снови су већи и амбициозни­ји. За 52-53 одсто већи и амбициозни­ји.

 ??  ??
 ?? ЗОРАН КЕСИЋ ?? и екипа Njuz.net-а
ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia