Nin

Вампирска историја

Или: ако је Демостен у Атини запамћен по ватреним говорима против „варвара“Филипа и Александра, како су данас одједном та два „варвара“– Грци

- Дугогодишњ­и колумниста НИН-а ДРАГАН ЈОВАНОВИЋ

Куда, бре, ово иде Србија? Мој Алек каже да су пред нама Хималаји, и уместо за Индију иде у – Хрватску!? Трамп му честита Дан државности недељу дана раније, а британски шеф тајних служби долази у Београд, и, одједном, „имамо неку слику о Оливеровом убиству“?!

Али, то није све, мој бајо! Враћам се, у прошли петак, из руског Дома културе са Козачке академије. Кломпарам по Врачару и тамо, код чубурског парка ми се, да простите, припиша. Станем уз једно дрво, кад иза мојих леђа, пресече ме пискав женски глас: „Срам вас било, господине! А још сте јавна личност!“Закопчавам шлиц и хоћу да окренем на шалу: „Али, госпођо, и јавне личности пишају...“У тај час, њен псић дигне ножицу и запишава једну клупу. Ту дрекнем: „А он?! Он, дакле, може где стигне?!“Уцвела лепојка се не да: „Али он је пас, а ви сте угледни грађанин Врачара!“И ту останем без текста. Испада, бре, да Биља треба да ме води везаног на повоцу да би могао да пишам у чубурском парку. И сада вам је јасно зашто сам из Београда побегао на Суву планину...

Стигнем у Грочанску, а на телевизији таламбасај­у о Македонији. И нико, бре, да каже да је још Херодот писао да су још од хипербореј­ских времена, од Јадранског до Црног мора и Дунава, живели - Срби. У Тестаменту Александра Великог који се чува у Ватикану, лепо пише да он „оставља Србима све земље од Белог (Јадранског) па до Северног мора, и свако ко се ту затекне има се сматрати њиховим (српским) подаником“. А онда су се српске земље, вековима, цепале на вештачке, „вампирске“државице. Последња подела десила се пре 200 година. Грчка, је први пут у својој историји, постала држава 1824. Грчка је за двеста година једанаест пута проширивал­а своју територију за – зеленим столом!? А модел настанка Грчке, Румуније и Мађарске је потпуно идентичан стварању Хрватске, Македоније, Црне Горе, па и Босне и Херцеговин­е (С. Филиповић).

Док су у Солуну и Атини масовне демонстрац­ије против имена садашње Македоније, прелистава­м Милоша Милојевића који подсећа да се име Македоније први пут помиње у осмом веку старе ере, у време Пердике Првог чији се брат звао Европ и по коме је и Европа, ова данашња, добила име. А име Македоније је настало по Македима. На аријском језику „могад’а“је име полубожанс­ког бића Месечеве лозе, а Македон је син Озирисов и унук Прометејев. Херодот, пак, Македонце, а макед је име за дорске Сербониће, али из Хераклове лозе и то док су становали испод Пинда. Зато је Александар Велики себе и сматрао потомком Херкула и Ахила. Уосталом, Демостен је у Атини запамћен по ватреним говорима против „варвара“Филипа и Александра, а данас су, одједном та два „варвара“– Грци!?

К. Г. Јунг, мој гуру из Швице, на ово се само надовезује: „Грци су добили име тек у другом веку старе ере, а дали су им га Римљани када су их покорили. Додуше, помињу их и Аристотел и Тукидид. Иначе, име Грк је србске рецензије, а долази од аријске, србске речи ’гр(у)ч’ што значи ѓрчити се’, ’загорчати’, ’зграбити’. Ово име Грци су зарадили јер су вазда били ’башибозлук’, помоћне војне чете које су ишле за главном војском и пељешиле оно што је остало.“

Најзад, у време војне диктатуре у Грчкој, од 1967. до 1974. пуковници су из северне Грчке протерали седам милиона Срба и Македонаца које Тито није хтео да прими јер и са Србима у Југославиј­и није знао шта да ради.

Ту ме моја Црна спушта на земљу: „Мани се вампирске историје и историјски­х права Македоније! Боље размишљај о томе како да се избориш за право да можеш да пишаш у чубурском парку, барабар, са врачарским џукелама“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia