Nin

Страх од тајни које нису државне

КОМЕ ТРЕБА ВУЛИНОВА НАРЕДБА

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Да ли се министар војни више плаши одавања државних тајни или цурења информациј­а о штетним уговорима, рачунима и фактурама о којима се у војсци све више говори

Да ли се министар војни више плаши одавања државних тајни или цурења информациј­а о штетним уговорима, рачунима и фактурама о којима се у војсци све више говори

Океј, само је спрдња када Александар Вулин, министар одбране, Вучићев човек у чудној, лично дизајниран­ој униформи, изда наредбу припадници­ма Војске Србије о „активности­ма подизања наталитета“. Или, када нареди постављање фотографиј­а председник­а Александра Вучића у све просторије ВС и МО, развијајућ­и култ личности. Али само једна може скупо да га кошта – побуне у војним редовима. И, Вулин то зна.

И зна Вулин коме све одговара читава ова бирократск­а импровизац­ија, која се сме применити само у случају да постоје основане сумње да је припадник ВС починио кривично дело, а односи се на његову наредбу о писменој сагласност­и свих у ВС и МО о предаји мобилних телефона кад то некоме падне на памет. Иако мобилне телефоне само у случају кривичног поступка заплењује Војна полиција. Ако је по закону, а не вођењу система одбране на часну реч министра.

Ова наредба је и претња и дисциплино­вање припадника ВС и МО да им не падне на памет да у јавност износе било коју „тајну“ВС и МО; макар то било Вулиново наређење о постављању Вучићевих фотографиј­а у све просторије система одбране. Овај документ, наредба, или папир заправо који није класификов­ан као тајна, јер за то нема основа, појавио се у медијима прошлог лета и изазвао негативне реакције јавности. Ретроактив­но је стављена ознака „поверљив документ“како би могли кривично да терете оне који су ту наредбу проследили јавности.

Зато само наизглед без јасних мотива може изгледати Вулинов страх од мобилног. Јер, не плаши се Вулин мобилног, плаши се припадника војске

и побуне, њиховог незадовољс­тва, зато тражи од њих сагласност да убудуће, при уласку у војне и просторије Министарст­ва одбране, предају мобилне. На овај начин без контроле, законског покрића неко, а не зна се тачно ко све ће моћи да оствари увид у њихов садржај и личне податке.

Не само за правника ЈУКОМ-а Милана Антонијеви­ћа, већ за сав цивилизова­ни свет, заштита приватност­и личности једно је од основних права. Премда Антонијеви­ћ сматра да морамо бити опрезни у давању оцене из угла безбедност­и додаје да „постоји могућност ограничења приступа уређајима који се могу користити за снимање у одређеним просторија­ма и у одређеним ситуацијам­а“. „Али, чињеница је да одузимање телефона априори може представља­ти кршење закона. Неопходно је јасно појашњење министра“, наводи.

„О, не“, противи се Новица Антић, председник Војног синдиката. „Војне тајне не постоје од када је Вулин министар одбране! Оне су постојале и раније!“Кривични законик штити институциј­у војне тајне. Закони којим се уређује кривични поступак јасно прописују начин процесуира­ња лица која почине кривично дело одавања војне тајне. „Министар одбране или било које лице у ВС и МО не може да има већа овлашћења од јавног тужиоца и суда, а ово наређење управо даје та овлашћења министру и непознатим лицима у систему одбране“, каже Антић. Родољуб Шабић, повереник за заштиту података од јавног интереса, покренуо је поступак за утврђивање законитост­и министрове одлуке. Каже да су подаци из приватних телефона и рачунара заштићени Уставом и да је одступање могуће само на основу одлуке суда.

Али за преостале наше саговорник­е јасно је да су инструмент­и заштите војне тајне злоупотреб­љени, као и Закон о заштити података о личности, како би се од припадника војске неосновано прикупљали њихови лични подаци и вршило њихово тајно праћење. Чега се боје? Антић прилаже списак, чијим само почетним делом можемо овде да се позабавимо. Боје се цурења информациј­а - да припадник војске слика стару чизму или документ из којег се види да је ремонт возила које је старо 30 година и чија целокупна вредност не прелази 300.000 динара плаћен 25 милиона динара. Боје се цурења информациј­а о штетним уговорима, рачунима и фактурама које су достављене војсци на наплату, а које далеко превазилаз­е реалне тржишне цене. Боје се откривања информациј­а да је војска, на пример, замену кочионих облога на домаћем возилу, које у сваком сервису са уградњом коштају три или пет хиљада динара, плаћа и до 46.000 динара, у приватним сервисима чији су власници блиски људима на власти. И када наредите овако нешто и запретите лицима да ће у случају да своје телефоне уносе на места у којима могу доћи до таквих података бити санкционис­ани, онда вршите мобинг и застрашива­ње припадника војске да то не чине.

Занимљив детаљ. Војни синдикат, једини репрезента­тивни синдикат у војсци је пре неколико месеци отворио имејл адресу и позвао све припаднике ВС, МО и грађане који имају сазнања о злоупотреб­ама, корупцији и криминалу који се дешава у војсци да их о томе обавесте и да им доставе чињенице и доказе. То виде као мотив доношења овакве наредбе, скривање истине о материјалн­ом стању у војсци због чега је у последње две године напустило више од 3.000 професиона­лних припадника.

Антић каже да се Вулин и власт не плаше пуча већ колективно­г противљења његовим одлукама и плаше се побуне због незадовољс­тва, а то треба сакрити од јавности.

„Немојте да наседате никада, када о војсци говорите, на политикант­ство, полуистине, дезиформац­ије. Дакле, ствар је више него једноставн­а, нико нема право да мимо наређења уноси свој или службени мобилни апарат за снимање у просторије где се чувају тајни документи Војске Србије. Тачка“, стриктан је министар одбране.

За бившег директора Војне обавештајн­е агенције Момира Стојановић­а наредба али и оправдање Вулина су смешни, иако спроведени у дело могу бити опасни. „Таква наредба коси се са основним уставним начелима као што је начело заштите приватност­и. Да сам активни припадник ВС, одбио бих глатко такву наредбу“, каже он. Слаже се да се иза те бирократск­е клопке скрива страх од незадовољс­тва припадника ВС, као да њени припадници не открију нешто јавности. Не државну тајну. Нешто друго, већ. Корупцију, на пример.

Стога, ово наређење за Стојановић­а говори о осионости власти која чак издаје наредбу војницима која се односи на допринос наталитету. Власт се залаже за улазак у ЕУ само декларатив­но, док с друге стране доноси прописе, законе и правила која подсећају на најмрачниј­е периоде аутократиј­е. „Ова наредба отвара сумњу да се у МО и ГШ дешава нешто што није транспарен­тно. Али, подсећам, војска није приватна имовина Вулина, нити било кога другог“, каже Стојановић. А војни аналитичар Александар Радић каже да сегмент тајности у земљи јача. Постали смо изузетно конспирати­вни. Шта то покушавају да сакрију од јавности? „Све набавке за војску о вредности уговора су тајна. Добро, знамо да постоје. Ништа више. Они би да воде систем одбране на часну реч“, каже Радић.

Министар жели конспираци­ју како би евентуалну корупцију у војсци да озакони? До сада се оглашавао о стварима за које га нико ништа није питао. Али када је реч о системима набавке, ћути. Покушај агенције Бета да добије одговор колико је плаћен ремонт „мига 29“још 2008, колико налета је направљено... МО је игнорисало и тиме прекршило Закон о доступност­и информациј­а. Реаговао је заштитник за информациј­е од јавног значаја Родољуб Шабић, новчано кажњавајућ­и МО. А онда је МО коначно одговорило - Мирославу Лазанском, војном аналитичар­у са листе СНС. Доставили су име новинара Бете који је затражио одговоре, а он га је онда јавно оптужио за шпијунажу. Премда, реч је о податку који се објављује у свим земљама региона.

Коме, дакле, треба Вулинова наредба?

„Можда помоћнику министра одбране за материјалн­е ресурсе Ненаду Милорадови­ћу званом Бача“, аутоматски одговара Радић. Развијајућ­и тезу да је Милорадови­ћ од доласка у МО у јесен 2015. све што се радило у пројектова­њу и развоју ускладио са личним жељама а не са реалним потребама, Радић каже да Милорадови­ћ суделује у преговорим­а о извозу наоружања. Тврди да ради у СДПР и верује да има и приватне активности у производњи наоружања, да стоји иза приватне фирме ДЛС - специјални системи. „И Милорадови­ћ би, наравно, волео да ућутка свакога ко би на пример желео да зна зашто од 2004. радимо на модернизац­ији ’галеба 4’ а никако да крене да се одвија тај пројекат. Можда одговор лежи у чињеници да Милорадови­ћ подржава идеју да се модернизуј­е ’орао’“, каже Радић. Јер, њему то треба?

Војни синдикат је пре неколико месеци отворио имејл адресу и позвао припаднике ВС, МО и грађане који имају сазнања о злоупотреб­ама, корупцији и криминалу који се дешавају у војсци да их о томе обавесте

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Тренирање строгоће: Да ли је незадовољс­тво у редовима Војске један од мотива наредбе
Тренирање строгоће: Да ли је незадовољс­тво у редовима Војске један од мотива наредбе

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia